THE WEIGHT BAND - LIVE IS A CARNIVAL

Album Review

Album: 
THE WEIGHT BAND - LIVE IS A CARNIVAL
Artist: 
The Weight Band
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Americana, Southern Country Rock
Date: 
10/07/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE WEIGHT BAND - LIVE IS A CARNIVAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Weight Band ontstond in 2013 in de beroemde schuur van Levon Helm in Woodstock, New York. Jim Weider en Randy Ciarlante, beide voormalige leden van The Band, speelden samen met The Band oprichter Garth Hudson, Jimmy Vivino en Byron Isaacs songs van The Band. Geïnspireerd om de erfenis van deze onvergetelijke rockgroep verder te zetten, begonnen Weider, Ciarlante en Isaacs hun favoriete songs uit de The Band catalogus te spelen. De toetsenisten Brian Mitchell en Marty Grebb werden uitgenodigd om het geluid van de nummers instrumentaal helemaal compleet te kunnen maken. The Weight Band was geboren. Later kwamen bassist Albert Rogers en drummer Michael Bram bij de band. Na jaren van tournees bracht The Weight Band in september 2018 hun debuutalbum 'World Gone Mad' uit. Het album bevat acht originele songs, die in het verlengde liggen van de rijke muzikale traditie van The Band. Bovendien bevat 'World Gone Mad' een bijdrage van zanger/slide gitarist Jackie Greene op 'Deal', een cover van Jerry Garcia- Robert Hunter en bijdragen van wijlen Levon Helm aan eerder onuitgegeven nummers. Normaal hadden we deze fantastische band op dit moment ook al live aan het werk kunnen zien, want in mei hadden ze drie optredens in België en twee in Nederland, maar Corona beslistte daar anders over. Op 10 juli verschijnt met 'Live Is A Carnival' hun nieuwe album. Het is een live registratie van hun concert in de Brooklyn Bowl, in New York op 26 januari 2019. Het concert werd opgenomen door Mark Rudzinski. Die laatste was ook verantwoordelijk voor de mixing. De mastering werd gedaan door BJ Baartmans in de Studio Wild Verband in Boxmeer, Nederland. 'Live Is A Carnival' bevat een slimme mix van originele songs en liedjes van The Band.
 
 
 
 
 
 
 
Het concert begint met het door Lamont Dozier en Eddie en Brian Holland geschreven 'Don't Do It'. Marvin Gaye nam in 1964 het nummer voor het eerst op. Het nummer werd vele malen gecoverd en velen onder ons zullen zich de versies van Stevie Wonder, Humble Pie, The Small Faces, The Wailers of The Who wel herinneren. In 1972 coverde The Band het nummer en plaatste het op het schitterende album 'Rock of Ages'. Het is vanzelfsprekend dat The Weight Band voor deze laatste versie koos. 'Don't Do It' is een fantastische, bijna zeven minuten durende opener, waarin je meteen kennis kan maken met de instrumentale klasse van deze vijf fantastische muzikanten. Drummer Michael Bram en bassist Albert Rogers zorgen voor de strakke rock groove. Toetsenisten Brian Mitchell en Matt Zeiner zijn het ganse nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de piano en het orgel. Na de knappe orgel solo neemt gitarist Jim Weider op een grootse wijze over met een zinderende snarensolo. We blijven bij de muziek van The Band, met het door Robbie Robertson geschreven 'Kingdom Come'. Het nummer heeft een grote Beatles vibe en het heeft zoals we van The Band gewend zijn een prachtige melodieuze en harmonieuze samenzang. Het gitaarwerk van Jim Weider is weer een lust voor het oor. Jim Weider, de oprichter van The Weight Band, is het enige bandlid dat ook bij The Band heeft gespeeld. In het begin van de jaren negentig werd Weider gitarist bij The Band. In de jaren negentig had The Band een hit met het door Bruce Springsteen geschreven 'Atlantic City'. Een heerlijk Americana nummer met een fantastisch begin met de mandoline van Jim Weider. Ook in het verdere verloop van 'Atlantic City' blijft de mandoline heel belangrijk voor de sound. Brian Mitchell verrijkt de prachtige sound nog met zijn uitstekend werk op de accordeon en hij zet de kroon op zijn instrumentale prestatie met twee erg knappe solo's. 'Atlantic City' zorgt ook voor het eerste grote meezingmoment, want The Weight Band sluit samen met het publiek 'Atlantic City' vocaal af.
 
 
 
 
 
 
 
De Grateful Dead cover 'Deal' is een aanstekelige en radiovriendelijke rocker, waarin pianist Matt Zeiner en gitarist Jim Weider de sound kleuren met prachtig en opwindend piano en gitaarwerk. 'World Gone Mad' is een mix van folk en rock'n roll en het heeft een erg mooie melodie en samenzang. Frontman Jim Weider, die het nummer schreef, zet instrumentaal de kers op de taart met zijn subliem mandoline spel. Een andere schitterende cover uit het rijke repertoire van The Band is 'Stage Fright', een nummer dat door Robbie Robertson werd geschreven. Ook hier zijn de toetsen weer rijkelijk aanwezig en etaleert Jim Weider nogmaals zijn klasse als gitarist. Dat Robbie Robertson één van de voornaamste songwriters was van The Band horen we ook in 'Rag Mama Rag' en 'Ophelia'. 'Rag Mama Rag' is een feestelijke mix van folk en Americana, met Brian Mitchell en zijn mondharmonica in een glansrol. In 'Ophelia' is die hoofdrol weggelegd voor het ronduit schitterende vingerwerk van Matt Zeiner op de piano. Met hun schitterende covers bewijst The Weight Band dat de muziek van The Band nog steeds levendig is en nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. The Weight Band is meer dan een coverband, dus mogen er best nog een paar eigen songs uit het fantastische debuutalbum 'World Gone Mad' aan bod komen. De rocker 'Heat Of The Moment', met wervelend en verschroeiend orgelwerk is één van die pareltjes op dat album. Ook het vloeiende 'Big Legged Sadie', dat een erg catchy en erg sterk refrein heeft, mogen we bij die pareltjes rekenen. Met wervelend toetsenwerk zijn Marty en Brian weer uitdrukkelijk aanwezig op piano en orgel en Jim Weider laat ons genieten van een prachtige gitaar solo die perfect in het nummer past.
 
 
 
 
 
 
Dat het publiek de muziek van The Band en The Weight Band weet te waarderen toont het door massaal mee te zingen tijdens de laatste refreinen van de knappe, meeslepende ballade 'The Night They Drove Old Dixie Down'. Legende Levon Helm hielp schrijven aan de stomende rocker 'Common Man'. Drummer Michael Bram en bassist Albert Rogers zorgen voor een stuwende groove. Het barrelhouse achtig toetsenwerk van Matt Zeiner kleurt samen met de gruizige mondharmonica van Brian Mitchell de sound van het bijna vijf minuten durende nummer. In 1971 had The Band een grote hit met 'Life Is A Carnival', een single uit 'Cahoots', het vierde album van The Band. The Weight Band maakt er een extra lange en opwindende versie van, die bijna negen minuten duurt. Tijd en ruimte genoeg voor elke muzikant om zijn klasse te etaleren. Buiten het instrumentale is het ook weer genieten van de prachtige samenzang. Met welk nummer The Weight Band het concert afsluit kunnen de meeste muziekliefhebbers wel raden. Natuurlijk mocht 'The Weight', de grootste hit van The Band niet ontbreken op dit concert in de Brooklyn Bowl. Ook hier krijgen we weer een superlange versie met knappe piano en gitaar solo's. Het publiek zingt tijdens dit nummer weer luidkeels mee, toch kan The Weight Band me niet helemaal bekoren met hun knappe versie en dat heeft vooral met het vocale gedeelte te maken. Vocaal zal The Weight Band nooit het uitmuntende niveau halen van The Band. 'Live Is A Carnival' van The Weight Band is een meer dan uitstekend live album. Een perfecte mix van sterke zelf geschreven songs en prachtige covers van The Band, toch één van de beste bands die we ooit gehad hebben in dit muziekgenre. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
01. Don’t Do It
02. Kingdom Come
03. Atlantic City
04. Deal
05. World Gone Mad
06. Stage Fright
07. Rag Mama Rag
08. Heat Of The Moment
09. Ophelia
10. Big Legged Sadie
11. The Night They Drove Old Dixie Down
12. Common Man
13. Life Is A Carnival
14. The Weight
 
Jim Weider - Zang, gitaar en mandoline
Michael Bram - Zang en drums
Brian Mitchell -Zang, keyboards en accordeon
Albert Rogers - Zang en bas
Matt Zeiner - Zang en keyboards