THE WATERSTREET BLUES BAND - TALKIN ABOUT

Album Review

Album: 
THE WATERSTREET BLUES BAND - TALKIN ABOUT
Artist: 
The Waterstreet Blues Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, West Coast Blues, Vintage blues/pop
Date: 
24/12/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE WATERSTREET BLUES BAND - TALKIN ABOUT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Waterstreet Blues Band is een Canadese bluesband, afkomstig uit Waterloo, Ontario. In 2002 brachten ze hun debuutalbum 'Another Life' uit. Twintig jaar later verschijnt met 'Talkin About' hun derde album. Er staan tien songs op 'Talkin About' en acht daarvan werden geschreven door het trio Rob Deyman, Silvia Di Donato en Paul Sapounze. De overige twee songs zijn covers, eentje van Samantha Fish en eentje van Tom Waits. The Waterstreet Blues Band speelde al op heel wat festivals in Canada. Zo stonden ze al op Kitchener Blues, Southside Shuffle, West Coast Blues Festival, Lighthouse Blues, Orangeville Blues & Jazz Festival en Canal Bank Shuffle Festival. In 2017 stonden Silvia Dee & the Boyfriend (Silvia Di Donato & Rob Deyman) als vertegenwoordigers van de Grand River Blues Society op de Memphis International Blues Challenge in Memphis. 
 
 
 
 
 
 
De bruisende titeltrack 'Talkin About' is één van de drie songs die al eerder op single verschenen. De melodie van dit vloeiende nummer wordt gedragen door de keyboard klanken van Silvia Dee (Silvia Di Donato). Bassist Paul Sapounzi en drummer Jonny Sauder zorgen voor de prachtige groove en met een heerlijke solo op de mondharmonica maakt Chris 'Junior' Malleck 'Talkin About' helemaal af. Met haar prachtige accordeon spel geeft Silvia Dee de Samantha Fish cover 'Miles To Go' een Zydeco touch. Silvia heeft een heerlijke stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Rob Deyman schittert met heerlijk slidewerk, maar ook zijn knappe vingerwerk tijdens de gitaar solo is van prima kwaliteit. In de rauwe en swingende bluesrocker 'Vodka Drinkin Woman' zingt Paul Sapounzi over zijn ideale vrouw. Voor de instrumentale hoogstandjes zorgen gitarist Rob Deyman en mondharmonicaspeler Chris Malleck. Met Paul Sapounzi en Silvia Dee heeft The Waterstreet Blues Band twee heel goede stemmen in hun rangen. Ze verdelen het vocale werk onder hun twee en het grote contrast tussen hun stemmen houdt het hele album aantrekkelijk en boeiend. Met veel gevoel zingt Silvia Dee het bluesy pareltje 'Riverside Child'. Chris Malleck strooit het gehele nummer gretig rond met gruizige mondharmonica riffjes. Gitarist Rob Deyman en toetseniste Silvia Dee zijn nogmaals heel bepalend voor de sound. Met haar subtiele, maar o zo mooie accordeon klanken maakt Silvia 'Riverside Child' helemaal af.
 
 
 
 
 
 
Blues met een rumba ritme krijgen we in het heel dansbare 'Walked Away'. Drummer Jonny Sauder en bassist Paul Sapunzi zorgen voor een heerlijke groove en gitarist Rob Deyman en mondharmonicaspeler Chris Malleck voorzien het nummer weer van pittige en fijngevoelige riffjes. Zangeres Silvia Dee is niet alleen vocaal weer heel belangrijk, maar ook met haar fantastisch toetsen en accordeon werk geeft ze 'Walked Away' een extra touch. Het ritme gaat de hoogte in voor de swingende West Coast blues 'Laugh To Keep From Cryin''.  Het spelplezier van dit vijftal straalt zo van het nummer af. Met een prachtige vloeiende baslijn en met uitstekend slagwerk zorgen bassist Paul Sapounzi en Jonny Sauder voor een knappe en heel dansbare groove en Silvia Dee kleurt 'Laugh To Keep From Cryin'' met een uitstekende piano solo. In de lange instrumentale outro speelt gitarist Rob Deyman zich in de spotlights. In 'Mean Vicious Woman' zingt Paul Sapounzi over een vrouw die je best niet ontmoet. Met zijn dreigende en pittige gitaar riffs versterkt Rob Deyman de onheilspellende sfeer die in  'Mean Vicious Woman' hangt nog meer. De intro van 'Mean Vicious Woman' roept herinneringen op aan de intro van  'A Hundred And Ten In The Shade' van John Fogerty. Het wordt weer swingend en heel dansbaar in het vrolijke  'Don't Stop', waarin mondharmonicaspeler Chris Malleck en gitarist Rob Deyman het gehele nummer kruiden met erg knappe riffs  en uitstekende solo's. 'Don't Stop' brengt ons terug naar de golden sixties en het heeft een sterk en catchy refrein. 
 
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is 'Temptation' van Tom Waits. Net als in de originele versie is het accordeon heel het nummer uitstekend aanwezig en heel bepalend voor de sfeer en sound van 'Temptation'. De versie van The Waterstreet Blues Band is vloeiender en zwoeler dan de originele versie. De ritme versnelling halfweg het nummer en het heerlijke gitaarwerk van Deyman geven 'Temptation' nog meer cachet. Met 'Baby Be Strong', dat ook al op single verscheen, krijgen we nog een bonus track. Het is een melodieuze vintage ballade, die ons qua sound meeneemt naar de jaren zestig. Met haar prachtige stem zal Silvia Dee tijdens 'Baby Be Strong' zeker heel wat muziekliefhebbers weten te raken. 'Talkin About' is voor mij een heel aangename kennismaking met The Streetwater Blues Band. Met Paul Sapounzi en Silvia Dee bezit de band  twee prachtige stemmen. Bovendien heeft de band met Rob Deyman, Paul Sapounzi en Silvia Di Donato ook nog drie sterke songwriters. Hun veelzijdigheid is ook een troef. Ze brengen blues in verschillende stijlen, van een rockende partygroove tot een gruizige rootsy vibe, een beklijvende ballad tot jumpin' swing of een pittig Latijns ritme, niets is vreemd voor The Streetwater Blues Band. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Talkin About
02. Miles to Go (Samantha Fish)
03. Vodka Drinkin Woman
04. Riverside Child
05. Walked Away
06. Laugh to Keep From Cryin'
07. Mean Vicious Woman
08. Don't Stop
09. Temptation (Tom Waits)
10. Baby Be Strong
 
 
 
Rob Deyman - Gitaar en backing vocals
Paul Sapounzi - Bas en zang
Silvia Dee - Toetsen, accordeon en zang
Jonny Sauder - Drums en backing vocals
Chris "Junior" Malleck - Mondharmonica