VOLA - APPLAUSE OF A DISTANT CROWD

Album Review

Album: 
VOLA - APPLAUSE OF A DISTANT CROWD
Artist: 
Vola
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Progressieve Rock, Metal,
Date: 
12/10/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
VOLA - APPLAUSE OF A DISTANT CROWD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vola is een Deens/Zweeds heavy rockkwartet dat opgericht werd in 2006 te Kopenhagen. Hun muziek is een mix van progressieve rock uit de seventies, elektronica, industrial en metal, bekroond met heldere en mooie zanglijnen. Zanger/gitarist Asger Mygind en toetsenist Martin Werner zijn de enige overlevenden van de originele bezetting. In eigen beheer bracht Vola in 2008 'Homesick Machinery' en in 2011 'Monsters', twee EP's uit. In 2015 verscheen hun debuutalbum 'Inmazes'. Hun eerste album liet hen toe om een meer volumineus verhaal te vertellen in de muziek en de songteksten. Het album kreeg overal lovende kritieken. In 2012 verliet Niels Dreijer de band, waardoor Asger meer ruimte moest invullen als gitarist en zanger, want Niels nam veel gitaarwerk voor zijn rekening en verzorgde ook de vocale harmonieën. Met 'Inmazes' trok de band ook de aandacht van Provogue/ Mascot Label. Vola tekende bij dit label, die het album 'Inmazes' opnieuw uitbracht over de gehele wereld. De muziek van Vola klinkt soms futuristisch, maar het heeft ook referenties naar tech prog en pop. Er zitten verschillende muzikale invloeden in de muziek van Vola en die variëren van Opeth, Porcupine Tree, Devin Townsend, Soilwork, Meshuggah en Ulver tot Massive Attack. In 2016 tourden ze samen met Katatonia door gans Europa tijdens de Fallen Hearts Of Europe Tour. In 2017 verliet drummer Felix Ewert de band en hij werd vervangen door Adam Janzi. In de zomer van 2018 kondigden ze de release aan van hun tweede album 'Applause Of A Distant Crowd', dat op 12 oktober op Provogue/Mascot Label Group verschijnt. Ook nu weer is Mygind de producer van het album, dat werd opgenomen in de Heyman studios in Kopenhagen en verder afgewerkt in Asger's eigen thuisstudio, terwijl de mastering werd gedaan door Andy Van Dette (Porcupine Tree, Steven Wilson, Devin Townsend, David Bowie)
 
 
 
 
 
 
Vola opent hun nieuwe album met de progressieve rocker 'We Are Thin Air', dat gedomineerd wordt door de agressieve gitaren en synthesizers. Het heeft een weemoedig refrein, dat gezongen wordt door de zweverige stem van Mygind. Martin Werner neemt met een pittige klavieren solo de intro van 'Ghosts' voor zijn rekening. Het is één van de beste songs op het album. Adam Janzi zorgt voor een erg knappe drumbeat en het nummer kent verscheidene sfeer en ritme wisselingen. 'Ghosts' gaat over de angst voor de dood. Martin Werner pompt elke keer weer nieuw leven in het nummer met zijn levendig toetsenwerk. Met het donkere metal nummer 'Smart Friend' gaat Vola gewelddadig te keer. Zware gitaar riffs en veel elektronica beheersen dit nummer. 'Smart Friend' heeft een zeer melodieus refrein. Na het verschroeiende 'Smart Friend' wordt er gas terug genomen met het zweverige 'Ruby Pool'. De prachtige melodieuze keyboardmelodie van Martin Werner en de lopende baslijn van Nicolai Mogensen begeleiden de breekbare stem van Asger Mygind. De synthesizers zijn weer heel belangrijk en uitdrukkelijk aanwezig in 'Alien Shivers'. De sound  van dit nummer gaat van heel zwaar en verschroeiend naar heel zacht en breekbaar. 
 
 
 
 
 
 
Het atmosferische 'Vertigo' ligt qua stijl een beetje in het verlengde van het zweverige 'Ruby Pool'. De mooie vocale harmonieën staan haaks op de melancholische instrumentale sfeer. Wat hier opvalt is dat de gitaar heel clean klinkt. De titeltrack 'Applause Of A Distant Crowd' gaat over iemand die troost zoekt bij zijn onzichtbare vrienden op de sociale netwerken. Het heeft een rare elektronische intro, maar neemt even later een heel andere wending. De prachtige vocale harmonieën in dit nummer laten je wegdromen. Bulderende drums en zware gitaar riffs domineren het metal nummer 'Whaler'. De melodieuze zang van Asger Mygind vormt een groot contrast met de zware instrumentale metal sound. Het album wordt afgesloten met het erg korte, ingetogen 'Green Screen Mother', dat instrumentaal gedragen wordt door de piano en keyboards van Martin Werner. Het minste wat je kan zeggen is dat dit een heel gevarieerd album is. Soms kan Vola bekoren, soms ook niet. Wie de band aan het werk wil zien kan dat op 28 oktober in De Verlichte Geest in Roeselare, op 29 oktober in Doornroosje te Nijmegen en op 1 november in Patronaat te Haarlem. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
We Are Thin Air
Ghosts
Smartfriend
Ruby Pool
Alien Shivers
Vertigo
Still
Applause of a Distant Crowd
Whaler
Green Screen Mother
 
 
Asger Mygind (guitar & vocals)
Martin Werner (keys & programming)
Nicolai Mogensen (bass)
Adam Janzi (drums)