VERZAMELALBUM: BLUES HARP WOMEN - 2CD

Album Review

Album: 
VERZAMELALBUM: BLUES HARP WOMEN - 2CD
Artist: 
Diverse
Record Label: 
RUF Records
Style: 
Blues, bluesrock
Date: 
04/12/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Verzamel album : BLUES HARP WOMEN 2CD
 
Norman Davies en Thomas Ruf van Ruf Records zijn de producers van het verzamel album 'Blues Harp Women'. Als je aan eender welke persoon vraagt om vijf vrouwen op te noemen die de blues harp bespelen, zal je dikwijls teleurgesteld worden, omdat je vraag niet beantwoord werd. Norman Davies die ook DJ is op een radio station, hoorde een mooie harmonica solo en ging opzoeken van wie deze kwam en kwam bij Big Mama Thornton uit. Vanaf dat moment begon Norman nog naar andere vrouwen te zoeken die dit instrument bespelen. Hij vond er ongeveer tweehonderd en maakte er een speciale site rond, namelijk www.hermonicas.com. Hij contacteerde zijn vriend Thomas Ruf en het resultaat ligt hier voor me, een dubbel album met maar liefst eenendertig songs die hulde brengen aan de blues harp en aan de vrouwelijke muzikanten van dit heerlijke instrument.
 
Er zullen zeker en vast onbekende namen op de twee albums staan, maar dit is een goede gelegenheid om ze te ontdekken. Het album kan niet origineler openen dan met 'Harmonica Girl' van Paula Rangell. Een mooie Texas bluesrocker met uitmuntend werk op de harp van Paula, maar ook haar gitarist komt uitstekend aan de bak. Roxy Perry serveert ons met 'Roadmaster' een boogie woogie met big band karakter, incluis de blazers. Het swampy blues nummer 'Heavy Water' van de Stacey Jones Band is voor mij één van de beste songs op cd één. Stacey heeft een prachtige stem en haar riffjes op de harp zijn van uitstekende makelij. De dame die aan de grondslag ligt van deze verzamelaar is de volgende vrouw die haar kunsten op de blues harp mag botvieren. Big Mama Thornton laat horen dat ze van geen enkele man lessen te leren heeft in 'Down Home Shakedown'. Lynnann Hyde kiest voor de akoestische versie van Robert Johnson's '32 - 20 Blues'. Net als het voorgaande kiest Trina Hamlin voor akoestische Delta blues met het weinig begeesterende 'Down To The Hollow'. Met Tracy K wordt het gas pedaal weer volledig ingeduwd. Sterk werk en uitstekende techniek op de harp. Het rauwere blaas en zuig werk komt van Octavia met 'Naughty Girl'. Naast de mondharmonica is de saxofoon het tweede blaasinstrument dat op de voorgrond treedt in het door orgel klanken gedragen 'Why You So Mean To Me' van Kat Baloun. In het instrumentale 'Ain't Easy' horen we Beth Hohnen in een weergaloze partij op de harp, ondersteund door een gitaar en een bas die telkens weer hetzelfde riffje spelen. 'Stuck On You' van Jane Gillman, is typische Delta blues en het nummer valt buiten de harp nog op door de slide gitaar en de lepels die als percussie gebruikt worden. Net als Octavia, een paar nummers eerder, kiezen Zola Moon en Mattie Phifer voor het rauwere werk. De eerste met 'Mechanical Beast' en Mattie met de shuffle 'Please Call Daddy'. De stemmen van beide dames klinken bijna even rauw als hun harp. Het meest speciale nummer op cd één is de afsluiter 'Sadder Than Sad' van Dorothy Jane 'DJ' Gosper. Deze trage melancholische blues song van bijna negen minuten doet, door het werk van de toetsenist op het orgel soms denken dat je in een kerkdienst zit. Dorothy beschikt over een geweldige strot en ook haar werk op de harp is van hoogstaande kwaliteit. Een top nummer.
 
De tweede Cd begint ronduit schitterend met Jenny Kerr. Zowel haar zang als haar harmonica spel zijn weergaloos in het rauwe Mississippi blues nummer 'Cash Is King'. Annie Raines is één van de bekendste dames op deze verzamelaar, maar ze kan niet echt bekoren met 'Lookin' Good. Geef me dan maar de basic old school blues ‘He’s Gone’ van Marion Turner waar weinig tierlantijntjes in te vinden zijn, maar wel erg lekker klinkt. Terry Leonino zorgt met haar jazzy 'Meet Me Where They Play The Blues' voor een welgekomen rustpunt. Haar harmonica solo's en haar zuivere erg mooie stem maken van dit nummer de ideale muziek om s'avonds in je luie zetel tot rust te komen. Het samenspel van de gitaar en de harp kleurt 'Crazy Maisie' van Dana Dixon. De gitaar van Eliza Lynn en de harp en de stem van Jill Fromewick zijn een beetje te weinig om het boeiend te maken en te houden in 'Take The Lead'. Het luchtige uptempo nummer 'Never Leave Me Home' van Diana Redlin heeft met de harp en de saxofoon twee sterke blaas instrumenten in huis. Heel verrassend is de bijdrage van Christelle Berthon aan deze verzamelaar. Iedereen kent het nummer ' Summertime' wel uit de opera 'Porgy And Bess' en Christelle heeft er een knappe versie van gemaakt met alleen maar de blues harp en de piano. 'Hit The Road' is een swingend rock ‘n roll nummer waarin de aandacht eigenlijk meer naar de gitaar gaat dan naar de mondharmonica. 'Doctor C' van Cecilia Loforti heeft een lekkere funky groove. Heel aangenaam is de soulvolle versie van Sam Cooke zijn 'Bring It On Home To Me' vertolkt door Big Nancy. Het verzamelalbum 'Blues Harp Woman' is een aangename kennismaking met verschillende onbekende harp speelsters. Bij het album zit ook een boekje met biografische informatie over deze dames. Voor de liefhebbers van de blues harp a must have.
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Tracklist
 
CD 1
 001 Harmonica Girl - Paula Rangell
002 Roadmaster - Roxy Perry
003 Heavy Water - Stacy Jones Band
004 Down Home Shakedown - Big Mama Thornton
005 32-20 Blues - Lynnann Hyde
006 Down To The Hollow - Trina Hamlin
007 Stop! Wait A Minute - Tracy K
008 One More Lie - - Teresa "T-Bird" Lynne
009 Naughty Girl - Octavia
010 Why You So Mean To Me - Kat Baloun
011 Ain't Easy - Beth Kohnen
012 Stuck On You - Jane Gillman
013 Mechanical Beast - Zola Moon
014 Please Call Daddy - Mattie Phifer
015 Sadder Than Sad - Dorothy Jane "DJ" Gosper
 
CD 2
001 Cash Is King - Jenny Kerr
002 Blues Got Me - Cheryl Arena
003 Lookin' Good - Annie Raines
004 He's Gone - Marion Turner
005 Meet Me Where They Play The Blues - Terry Leonino
006 Crazy Maisie - Dana Dixon
007 Everbody's Dancing - Beata Kossowska
008 Take The Lead - Jill Fromewick
009 Never Leave Me Home - Diana Redlin
010 Summertime - Christelle Berthon
011 Hit The Road - judy Rudin
012 Doctor C - Cecilia Loforti
013 Rikers Island - Maria Coyote
014 Fast Food Mama - Jackie Merritt
015 Bring It On Home (To Me) - Big Nancy
016 Rhonda Alla Blue - Rhonda Rucker