VERONIQUE GAYOT – WILDCAT

Album Review

Album: 
VERONIQUE GAYOT – WILDCAT
Artist: 
Veronique Gayot
Record Label: 
Grand Cru Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
15/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
VERONIQUE GAYOT – WILDCAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veronique Gayot is een Franse blues en rock zangeres uit Straatsburg. Ze heeft een unieke stem, die door duizenden wordt herkend. Haar stem draagt de expressiviteit van een wilde kat. Ze is sterk, gefocust en toch kwetsbaar. Ze zingt alsof dit ene leven niet genoeg is. Vanaf het tederste spinnen, over gevaarlijk sissen tot het wildste geschreeuw, ze gebruikt alle facetten van haar stem in al haar ongetemde wildheid. Haar stembereik varieert van de hoogste falsetto en geschreeuw tot de diepste tonen, die niet verwacht zouden worden van deze maar 1,55 meter grote vrouw. Veronique Gayot is een echte frontvrouw die duidelijk thuis is op het podium. Ze neemt tijdens haar concerten het publiek mee op een rollercoaster van emoties. In al haar authenticiteit en emotionele diepgang, oefent ze magie en macht uit over haar publiek die haar graag vergezellen op deze reis. Véronique Gayot is een echte artieste. Ze heeft nooit compromissen gemaakt. Natuurlijk viel deze vrouw niet plots uit de lucht. Ze heeft geleefd, gevierd en geleden. Ze voedde een kind op en ze zong in de schaduw van het succes in allerlei bands, maar ze heeft altijd duidelijk geweten waar ze naartoe wilde. Haar songs bewegen tussen blues, rock en ballads in de stijl van de vroege jaren zeventig, zonder afstand te doen van moderne geluiden. Samen met haar producer, gitarist Timo Gross, schreef ze acht nummers die handelen over de overvloed en afgronden van het leven. Die acht songs resulteerden samen met ''Not Alright' en 'Blessing Master Time' in het album 'Wildcat', dat op vijftien maart 2019 verscheen.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de rauwe en opwindende bluesrocker 'Shake You Up And Down', waarin Veronique meteen laat horen dat ze over een geweldige strot beschikt. De ritmesectie met drummer Olav Fenderman en bassist Timo Gross, zorgen voor een verschroeiende groove en gitarist Timo Gross toont meteen zijn klasse als gitarist met een zinderende en scheurende snarensolo. Gastmuzikant Markus Lauer drukt met zijn Hammond B3 dadelijk zijn stempel op 'Revolution', een soulvolle rocker waarin hij uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig is op de toetsen. Het nummer wordt weer met veel overtuiging gezongen wordt door krachtige en rauwe stem van Veronique en Timo Gross haalt genadeloos uit op zijn sixstring. Met een gebroken en kwetsbare stem zingt Veronique de rock ballade 'Sinner'. In dit trager nummer kan de Franse zangeres veel minder boeien. Gelukkig tapt Veronique met het aanstekelige 'Gasoline' uit een ander vaatje. Deze zware midtempo rocker heeft een heerlijke groove en Timo Gross schittert met vet en rauw slide werk. 'Monkey See, Monkey Do' is een stomende rocker die tijdens de concerten van Veronique zeker voor de nodige animo zal zorgen en daar heeft het sterke en catchy refrein zeker een groot aandeel in. Het tempo vertraagt voor de stevige midtempo rocker 'Asylum', een melodieus nummer met een onheilspellende sound. Met strak en dwingend slagwerk geeft drummer Olav Federmann het ritme aan in dit nummer over het actuele onderwerp asiel. Timo Gross laat horen dat hij ook grandioos met de bottleneck overweg kan en dat levert prachtig splijtend slidewerk op.
 
 
 
 
 
 
Het ritme gaat terug de hoogte in met de zware pompende rocker 'Back To The Roots'. Drummer Olav Federmann en bassist Timo Gross zorgen voor de zware bonkende groove. Dit soort songs zijn op het lijf geschreven voor de rauwe krachtige stem van wervelwind Veronique Gayot. Vocaal wordt ze in dit nummer bijgestaan Rev. Percy Hairless die de backing vocals voor zijn rekening neemt. 'Not Alright' is het eerste nummer dat niet door Veronique en Timo geschreven is. Het is een nummer van Yannis Darcy en het begint zwoel en jazzy, maar gaat gaandeweg over naar een stevige rock song met een schitterende Yannis Darcy op gitaar. 'Let It Go' is een uitstekende Texas boogierocker met een aanstekelig ritme, waarin Timo Gross nogmaals geweldig uithaalt met zinderend vet slidewerk. De vreemde eend op het album is het afsluitende 'Blessing Master Time', dat geschreven werd door Marius Tilly. Het lied weet verlangen en weemoed op een prachtige wijze te vermengen. De prachtige akoestische gitaar in dit folk nummer komt trouwens van Marius Tilly. Timmy Gross op slide gitaar en Olav Federmann op percussie zorgen voor een prachtige outro van 'Blessing Master Time'. Het album 'Wildcat' is voor mij een heel aangename kennismaking met de Franse zangeres Veronique Gayot. Zeker in de rock nummers kan Veronique me bekoren met haar krachtige ietwat rauwe stem. Van vrienden hoorde ik dat Veronique een echt podiumbeest is en dat ze live de titel van het album 'Wildcat' alle eer aandoet. (7,5:10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Shake You Up And Down
02. The Revolution
03. Sinner
04. Gasoline
05. Monkey See, Monkey Do
06. Asylum
07. Back To The Roots
08. Not Alright
09. Let It Go
10. Blessing Master Time
 
Veronique Gayot: Vocals
Timo Gross: Guitar, Bass, Keyboards, Harmonica & Backing Vocals
Olav Federmann: Drums & Percussie
 
Christoph Schnell: Drums on Track 9
Markus Lauer: Hammond B3 on Track 2
Marius Tilly: Acoustic Guitar on Track 10
Rev. Percy Hairless: Backing Vocals on Track 7
Kirsten Guthöhrlein: Backing Vocals on Tracks 1, 9
Yannis Darcy: Guitar, Programming & Backing Vocals on Track 8