THE VEGABONDS - WHAT WE'RE MADE OF

Album Review

Album: 
THE VEGABONDS - WHAT WE'RE MADE OF
Artist: 
The Vegabonds
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Southern Rock, Bluesrock
Date: 
17/11/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE VEGABONDS - WHAT WE'RE MADE OF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Vegabonds is een Amerikaanse Southern rockband uit Nashville,TN die in 2009 werd opgericht rond frontman, gitarist en zanger Daniel Allen. De overige bandleden zijn gitarist Richard Forehand, drummer Bryan Harris, bassist Paul Bruens en toetsenist Beau Cooper. In 2010 verscheen hun debuut album 'Dear Revolution' en twee jaar later was de opvolger 'Southern Sons' klaar. The Vegabonds hebben ook al tweemaal een Europese tournee gedaan. Speciaal voor hun Europese tournee van 2013 bracht het vijftal een EP Vinyl plaat 'RCA Studio B' uit met zes nummers. In 2016 verscheen hun recentste album 'What We're Made Of' dat twaalf songs bevat en dat werd opgenomen in de Welcome to 1979 Studio’s in Nashville, met producer Tom Tapley. Deze Grammy genomineerde producer werkte in het verleden al samen met Destiny’s Child, Elton John en Bruce Springsteen.
 
 
 
 
Het album 'What We're Made Of' opent met het spirituele en melodieuze 'Oh My Lord', dat tevens de eerste single uit het album is. Het nummer ontstond uit een spontane jamsessie van de band en het vijftal had dadelijk een goed gevoel bij de onweerstaanbare melodie. Frontman Daniel Allen schreef de tekst, die gaat over een moeilijke periode die hij meemaakte, na het overlijden van zijn grootvader en de veranderingen die zijn leven de laatste maanden onderging. De toetsen van Beau Cooper zijn uitdrukkelijk aanwezig in de midtempo rocker 'Where We Used To Go', een realistisch verhaal over opgroeien en ouder worden en het opgeven van dromen. Ook in de psychedelisch getinte Southern rocker 'Blood To Roam' is Beau Cooper heel uitdrukkelijk en constant aanwezig op het Hammond. Het snedige snarenwerk van Richard Forehand geeft het nummer nog wat meer cachet en de voortreffelijke ritme sectie met bassist Paul Bruens en drummer Bryan Harris zorgen voor de stomende groove. Reizen is een onderwerp dat een paar keer terugkomt in de songs van The Vegabonds. 'Cruise On' en 'Take A Ride' zijn daar twee mooie voorbeelden van. 'Cruise On' is een verschroeiend nummer met spetterende en verwoestende slide partijen van Richard Forehand. Het erg knappe en meeslepende refrein is nog een extra troef in dit nummer, waarin alle muzikanten tot het uiterste gaan. Groter kan het contrast niet zijn als tussen 'Cruise On' en het volgende 'Take A Ride'. De zoemende zachte slide gitaar en de country invloeden tonen een heel andere muzikale kant van The Vegabonds. Na dit iets rustiger intermezzo trekt het vijftal uit Nashville weer alle registers open tijdens 'Best Of Me', dat over de gevarieerde aspecten in relaties gaat. Voor toetsenist Beau Cooper is hier weer een hoofdrol weggelegd op het Hammond en ook het vervormde gitaarwerk van George kan weer bekoren.
 
 
 
 
 
In deze woelige mix van Southern/ Roots-rock en Americana mag natuurlijk de blues niet worden vergeten. In de bluesrocker 'Miss You Blues' tracht Daniel Allen de pijn te verzachten en nieuwe kracht te vinden na een definitieve breuk met de geliefde. Het is een heel edgy nummer met korte vlijmscherpe gitaar riffs en catchy en fris orgelwerk. Na 'Oh Lord' is 'The Hammer' de blikvanger op dit album. Het doet aan Deep Purple in hun grote dagen denken. Het pulserende slagwerk van Bryan Adams en de verschroeiende gitaar solo's van Forehand bepalen de sound van dit geweldige nummer, toch is het Beau Cooper die alle aandacht naar zich toe trekt, op het moment dat hij met grandioos vingerwerk begint aan zijn toetsensolo, die erg aan de grote John Lord doet denken. Het nummer kent heel wat sfeer en ritmewisselingen, kortom psychedelische bluesrock op zijn best. In de pijnlijke en aangrijpende ballade 'Hard Road Home' probeert Daniel Allen het juiste evenwicht te vinden tussen het on the road zijn met de band en de drang om thuis bij de geliefden te zijn. Beau Cooper geeft met een prachtige solo op het orgel nog een extra touch aan deze aangrijpende song. Richard Forehand kleurt met de mandoline en de pedal steel 'Hope She's Still Mine'. Deze wanhopige bluesy ballade vertelt het verhaal van een man die probeert uit de gevangenis te ontsnappen om naar zijn geliefde te gaan. Hij wil weten dat ze nog steeds van hem houdt. In 'Ghost Town' kruid Foreman het nummer met fijn snarenwerk. Het nummer is een pleidooi om samen te zijn en de overgang naar het refrein weet telkens te bekoren. Het album wordt afgesloten met de titeltrack 'What We're Made Of', een Southern rock nummer met groots toetsenwerk en scherp gitaarwerk. Ook de harmonieuze samenzang tijdens het refrein is knap om naar te luisteren. 'What We're Made Of' van The Vegabonds is een uitstekend album, dat misschien wel voor de definitieve doorbraak van dit vijftal kan zorgen. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Line-up The Vegabonds:
Daniel Allen (guitars, lead vocals)
Richard Forehand (lead guitars, pedal steel, mandolin, background vocals)
Beau Cooper (piano, organ)
Paul Bruens (bass)
Bryan Harris (drums)
 
 
 
Tracklist "What We’re Made Of":
Oh My Lord
Where We Used To Go
Blood To Roam
Cruise On
Take A Ride
Best Of Me
Miss You Blues
The Hammer
Hard Road Home
Hope She’s Still Mine
Ghost Town
What We’re Made Of