VANESA HARBEK - VISIONES

Album Review

Album: 
VANESA HARBEK - VISIONES
Artist: 
Vanesa Harbek
Record Label: 
A1 Records
Style: 
Rhythm & blues, rock, tango, bluesrock
Date: 
14/01/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
VANESA HARBEK - VISIONES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanesa Harbeck is een drieënveertigjarige Argentijnse zangeres, gitariste en trompetiste met een diploma in muziek, onderwijs en compositie aan de UCA (Argentijnse Katholieke Universiteit). Ze speelt blues, soul, rhythm and blues, swing, tango, jazz, rock n'roll en Latin muziek. Ze heeft een veelzijdige en krachtige stem en beweegt zich comfortabel in verschillende muziekstijlen. Ze is een natuurtalent op de gitaar. Haar voortreffelijke techniek en solide geluid vormen een perfecte combinatie voor haar virtuositeit en kwaliteit als performer. Sinds juni 2017 woont Vanesa in Berlijn, Duitsland. Ze toerde al in Argentinië, Mexico, Ecuador, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Paraguay, Colombia, Brazillië en Chili. Voor Harbek is 'Visiones' een zaak die haar nauw aan het hart ligt. Niet alleen omdat de muzikante en schilderes met dit album Europa voorgoed wil veroveren, maar ook omdat 'Visiones' het meest persoonlijke werk van Vanesa Harbek tot nu toe is. In twaalf nummers, die ze deels in het Engels, deels in het Spaans zingt, neemt Vanesa Harbek de luisteraars mee op een muzikale reis door haar leven en ziel, waarbij ze zich niet alleen muzikaal, maar ook visueel uitdrukt, want voor elke titel op het album is er ook een schilderij van de Zuid Amerikaanse kunstenares. Vanesa stelt overigens haar werken tentoon in een Berlijnse galerie.
 
 
 
 
 
 
Vanesa opent haar nieuwe album met het aantrekkelijke en positieve 'Positive Day'. Het heeft een heerlijk Latijnse groove met veel percussie en uitstekend en melodieus gitaarwerk. In Argentinië noemde men Vanesa Harbek de vrouwelijke Carlos Santana en daar kan ik na het beluisteren van 'Positive Day' heel goed inkomen, want dit is een nummer dat evengoed op een Carlos Santana album kon gestaan hebben. Het uitstekende gitaarwerk van Vanesa is zuiver en melodieus. Bovendien bezit de Argentijnse een heel goede en aangename stem. Na dit Engelstalige nummer krijgen we het Spaans gezongen 'Te Extraño Buenos Aires', waarin de zangeres vertelt waarom ze Argentinië verliet om een nieuw leven in Duitsland te beginnen. Ze zingt ook dat ze haar verre thuisland en haar familie mist en dat beiden nog steeds een grote plaats hebben in haar hart. Het is een soulvol nummer met uitstekend slagwerk van drummer Berni Bovens en prachtig percussiewerk van Pitti Hecht. Om de beurt krijgen we een Engelstalig en Spaanstalig nummer. Ook in 'It's Crazy' zijn de Zuid Amerikaanse sfeer en ritmes uitdrukkelijk aanwezig. Vanesa weet het nummer weer erg geloofwaardig te zingen en met haar uitstekend snarenwerk zal ze zeker heel wat gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Als Argentijnse is de tango natuurlijk een genre dat niet mag ontbreken. Er klinkt veel weemoed in de prachtige stem van Vanesa tijdens de trieste en weemoedige ballade 'Muriendo Un Poco Çada Día'. De gitaar komt hier veel minder aan bod, in plaats daarvan speelt de Argentijnse op de trompet en ook met dit instrument is ze heel bepalend voor de sound en de sfeer van 'Muriendo Un Poco Çada Día'. De trompet is hier het perfecte verlengstuk voor de stem van Vanesa.
 
 
 
 
 
 
Hardek begint de meeslepende en melodieuze liefdesballade 'Feeling So Bad' solo met haar stem en haar gitaar. We horen hier en daar een vogeltje fluiten op de achtergrond. Wat later komen drummer Berni Bovens en bassist Martin Engelien de sound versterken. De in de steek gelaten Vanesa kan niet begrijpen dat haar geliefde haar eerst de hemel beloofde en haar daarna liet vallen. Ook dit verhaal weet de zangeres heel geloofwaardig te brengen. De pijn die ze nog steeds voelt geeft ze perfect weer in haar prachtige en gevoelvolle gitaarsolo. Ook in de persoonlijke midtempo rocker 'Hell In Paradise' gaat het over een heel slechte relatie zonder toekomst. Het heeft een catchy refrein en met splijtend en vlijmscherp gitaarwerk weet Vanesa weer te imponeren op de gitaar. De meeste Spaanstalige nummers hadden Latijnse invloeden, maar 'Tal Vez Mañana' is een radiovriendelijke pop/rock song, waarin we een vrolijke Vanesa horen. Drummer Berni Bovens, bassist Martin Engelien en percussionist Pitti Hecht zorgen ook deze keer weer voor een perfecte groove. We krijgen een verliefde Vanesa te horen in de rechttoe rechtaan rocker 'Trying'.
 
 
 
 
 
 
Vanesa's liefde voor de tango  komt nogmaals aan bod in de 'Vuelvo Al Sur'. Het is een cover van de Argentijnse tango revolutionair Astor Piazzolla en het enige nummer op 'Visiones' dat niet door Vanessa Harbek werd geschreven. Vanesa's prachtige stem komt voor mij veel beter tot haar recht in de Spaanstalige nummers. In haar moedertaal weet ze nog veel beter de juiste accenten en emoties te leggen. Met het universele geluid van de gitaar speelt dat allemaal geen rol en haar mooie en gevoelvolle snarensolo past perfect in dit trage en gevoelvolle nummer. Vanesa is terug op trompet te horen in het Engelstalige 'Many Years', dat qua sfeer en ritme een ideaal verlengstuk is van 'Vuelvo Al Sur'. Harbek kruidt het melancholische 'Noches De Soledad' met prachtig vingerwerk op de akoestische gitaar. Het album wordt afgesloten met de swingende countryrocker 'Boring Days', waarin Vanesa ons weer laat genieten van een vurige gitaar solo. Dat ze klaar is om met dit album op de baan te gaan horen we in het uithelaten refrein, waarin Vanesa het volgende zingt: I Want to Get Up On The Road, I Want To Play, Want To Fly, I Want To Get Up On The Road. 'Visiones' van Vanesa Harbeck is een heel aangenaam album om naar te luisteren. Vanesa is een erg goede zangeres en ook haar gitaarwerk is van prima kwaliteit. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Positive Day 4:51
02. Te Extraño Buenos Aires 5:13
03. It’s Crazy 4:35
04. Muriendo Un Poco Çada Día 4:44
05. Feeling So Bad 3:59
06. Hell In Paradise 4:40
07. Tal Vez Mañana 4:24
08. Trying 3:12
09. Vuelvo Al Sur 5:02
10. Many Years 4:15
11.Noches De Soledad 3:26
12.Boring Days 3:32
 
 
 
Vanesa Harbek – Zang, gitaar en trompet
Martin Engelien – Bas
Thomas Hufschmidt – Keyboards
Berni Bovens – Drums
Pitti Hecht – Percussie