UNTIL THE SUN - ENCHANTMENT

Album Review

Album: 
UNTIL THE SUN - ENCHANTMENT
Artist: 
Until The Sun
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Psychedelische bluesrock
Date: 
23/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
UNTIL THE SUN - ENCHANTMENT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse formatie Until The Sun werd in 2017 in Phoenix, Arizona opgericht. Het is een psychedelische bluesrockband die zich laat inspireren door de meest opruiende rock die in de jaren zestig en zeventig in Californië werd gespeeld. Hun muziek bevat elementen van alternatieve rock en psychedelica, geïnspireerd door bands als Jefferson Airplane en Pink Floyd, met een vleugje jazz- en bluesstijlen. Grace Slik de vroegere zangeres van Jefferson Airplane is één van de grote voorbeelden van zangeres Alyssa Swartz. In 2019 verscheen hun debuutalbum 'Blackheart' en twee jaar later was de opvolger 'Drowning In Blue' klaar. Na deze twee studioalbums volgde het live album 'A Night At The Rhythm Room' dat door de fans en de pers goed onthaald werd en lovende kritieken kreeg. Met het album 'Enchantment', dat in augustus 2023 verscheen, wil de band internationaal bekend raken. Het album telt veertien songs, waaronder twaalf originele, door de band geschreven  songs. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het instrumentale 'Enchaintment Pt 1', een erg kort psychedelisch bluesrock nummer, waarvan het muzikale thema de sfeer bepaalt voor de rest van het album. Tijdens de zware midtempo rocker 'Your Well' maken we voor het eerst kennis met de grimmige, maar erg goede stem van Alyssa Swartz. De pomende diepe baslijn van Brandon Teskey is het kloppend hart van 'Your Well'. De song heeft een erg sterk refrein en Brandon kleurt het nummer met uitstekend gitaarwerk. De eerste cover op het album is de BB King klassieker 'All Over Again'. Until The Sun maakt er een moderne ballade van met hun eigen accenten en drukken zo hun stempel op deze cover. Er klinkt veel droefheid in de emotionele stem van angeres Alyssa, wanneer ze deze ballade zingt. De prachtige, gevoelvolle gitaarsolo van Brandon Teskey is een waar genot voor het oor. Ook in de lekker groovende funky bluesrocker 'Dancing On The Floor' etaleert Brandon Teskey zijn klasse als gitarist. Het is een nummer dat zeker voor de nodige ambiance zal zorgen tijdens de live optredens van Until The Sun. Chris Tex, met energiek slagwerk, en Brandon Teskey, met een diepe baslijn, zorgen voor de stevige rockende groove. Er klinkt veel emotie en passie in de stem van Alyssa Swartz wanneer ze de donkere en depressief klinkende ballade 'Broken Masterpiece' zingt. De ronduit schitterende snarensolo van gitarist Brandon Teskey zal andermaal heel wat gitaarliefhebbers bekoren. Met energiek en dwingend slagwerk bepaalt drummer Chris Tex het tempo van de krachtige en opwindende bluesrocker 'Dragon Below'. De tekst is gebaseerd op een oude Oosterse parabel over de schijnbare zinloosheid van het leven. 
 
 
 
 
 
 
 
 
De power ballade 'Death In Disquise' is een nummer dat reeds op het live album 'A Night At The Rhythm Room' te vinden was. Zangeres Alyssa Swartz leeft zich weer volledig in het nummer in en zingt het nummer met veel passie en overgave. Bassist Brandon Teskey levert een schitterende baslijn af en ook drummer Chris Tex is weer heel bepalend op zijn drumstel. Met een mooie, gruizige gitaarsolo zet Brandon de kers op de taart van dit geweldige nummer. 'Enchantment pt 2' is een kort, amper veertig seconden durend, muzikaal intermezzo, dat in het verlengde ligt van de opener 'Enchantment pt 1', alleen is dit tweede deel iets langzamer en somberder. De tweede cover op het album is 'Hound Dog', een nummer dat in de versie van Elvis Presley een mega hit werd. Until The Sun maakt er een moderne eigen versie van die korter bij de originele versie van Big Mama Thornton ligt, dan bij de Elvis Presley versie. 'Animal Whithin' is een uptempo bluesrocker over verraad. Met een fantastische solo speelt gitarist Brandon Teskey zich andermaal in de spotlights. De fantastische slowblues 'Seek The Sunshine', een nummer over nooit opgeven, ook niet als je door een hel gaat, is één van de absolute hoogtepunten op dit album. Vooral de geweldige zang van Alyssa en het wondermooi en gevoelvol slidewerk van gitarist Brandon Teskey geven dit nummer een extra touch. De vrolijke bluesshuffle 'Groovin'' heeft duidelijke muzikale invloeden van Stevie Ray Vaughan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zangeres Alyssa Swartz schreef de tekst van de sombere ballade 'Space For Leaving'. In dit nummer zijn de toetsen uitdrukkelijk aanwezig met Michael Young op keyboards en Will Kyriazis op zijn Rhodes piano. Until The Sun sluit hun uitstekende album 'Enchantment' af met de meer dan acht minuten durende psychedelische bluesrocker 'Ghost in The Prayer', een fantastisch nummer dat elke seconde boeiend blijft. 'Ghost In The Prayer' kent verscheidene sfeer wisselingen. Zo is er onder andere het gesproken gedeelte waarin Brandon Teskey met de sitar de sfeer bepaalt. Met opwindend slagwerk bepaalt drummer Chris Tex het tempo van het nummer. Naast de sitar speelt Brandon Teskey ook op zijn gitaar. Eerst laat hij ons genieten van een erg knappe, zweverige solo en naar het einde toe verwent hij ons met uitstekend Wah Wah gestuurd gitaarwerk. Alyssa Swartz laat andermaal horen dat ze een fantastische stem bezit en levert hier misschien wel haar beste vocale prestatie op dit album. Het is een genot om deze zangeres te horen zingen. De beklijvende backing vocals komen van Lori Cooper en Karee Kudebeh. 'Enchantment' is voor mij een zeer prettige kennismaking met de band Until The Sun. Deze band heeft alles om het te maken in de huidige muziekwereld. Hopelijk kan de band met dit meer dan uitstekende album internationaal doorbreken. Met deze muziek moet Until The Sun elke festivalweide in vuur en vlam kunnen zetten. Ik kijk nu al uit naar hun vierde studioalbum. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
01 – Enchantment , Pt. 1
02 – Your Well
03 – All Over Again
04 – Dancing On The Floor
05 – Broken Masterpiece
06 – Dragon Below
07 – Death In Disguise
08 – Enchantment , Pt. 2
09 – Hound Dog
10 – Animal Within
11 – Seek The Sunshine
12 – Groovin’
13 – Space For Leaving
14 – Ghost In The Prayer
 
 
 
 
Alyssa Swartz: Zang
Brandon Teskey: Gitaar, bas, sitar en zang
Chris Tex: Drums
 
 
Michael Young: Keyboards (13)
Will Kyriazis: Keyboards/Rhodes (13)
Lori Cooper: Backing vocals
Karee Kudebeh: Backing vocals