TYLER MORRIS - LIVING IN THE SHADOWS

Album Review

Album: 
TYLER MORRIS - LIVING IN THE SHADOWS
Artist: 
Tyler Morris
Record Label: 
VizzTone Label Group
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
17/04/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TYLER MORRIS - LIVING IN THE SHADOWS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Tyler Morris is een eenentwintigjarige gitarist, zanger en songwriter uit Boston, Massachusetts, die tot nu toe vier internationaal geprezen albums heeft uitgebracht. Morris ontwikkelde al op jonge leeftijd affiniteit met vele muziekgenres en de gitaar werd zijn voornaamste passie. Onderweg werd hij een sterke, productieve songwriter en een opruiende artiest. Gary King, muzikaal leider van BB King's Blues Club zag Morris spelen en hij was zo onder de indruk van deze jonge kerel dat hij Tyler meteen uitnodigde om te komen spelen in de BB King's Blues Club. Morris werd een vaste gastspeler in de club en begon daarna aan zijn carrière als artiest, met een groot begrip van de geschiedenis en stijl van de bluesmuziek. Morris heeft opgetreden met bekende artiesten, zoals Sammy Hagar, Steve Vai, Walter Trout, Christone 'Kingfish' Ingram, Ronnie Earl, Yngwie Malmsteen, Leslie West, Robben Ford, Ronnie Montrose en vele anderen. Morris is een gesponsorde artiest van Gibson Guitars, Marshall Amps en Fishman. Bovendien werkt Morris al meer dan vijf jaar samen met Vintage Guitar Magazine en heeft hij zijn eigen exclusieve videoseries met de media outlet. Een van de exclusieve video's van Morris, een eerbetoon aan Eddie Van Halen, kreeg veel bekendheid. Het bracht Tyler op het idee om een tournee te organiseren om het veertigjarig jubileum van Van Halen te vieren. Die tournee kende zoveel succes dat Morris regelmatig in een uitverkocht theater mocht optreden. Morris is ook elektrotechnisch ingenieur en zo heeft hij audio effecten ontworpen voor onder meer Joe Bonamassa, Conan O'Brien, Brad Whitford (Aerosmith), Elliot Easton (The Cars), Brian May (Queen), Warren Haynes en anderen. Tyler Morris Designs (TMD) heeft zojuist een consumentenlijn pedalen uitgebracht met persberichten in Premier Guitar, Guitar World en Music Radar. Op vijftienjarige leeftijd bracht Tyler zijn debuutalbum 'And So It Begins' uit. Op zeventien april verscheen met 'Living In The Shadows', het vierde album van deze talentvolle muzikant. Het is het tweede album bij de VizzTone Label Group. Op het album staan elf songs, waarvan er zeven door Tyler Morris werden geschreven.
 
 
 
 
 
 
 
Voor zijn vierde album 'Living In The Shadows' kan Tyler Morris op heel wat steun rekenen van gevestigde waarden zoals Ronnie Earl, Joe Louis Walker en Amanda Fish. Net als producer Mike Zito zijn deze muzikanten te horen op diverse songs op het album. Al vanaf de opener 'Movin' On' trekt Tyler alle registers open. Deze verschroeiende bluesrocker werd geschreven door niemand minder dan de Ierse gitaarvirtuoos Gary Moore. Hoewel Tyler Morris nog maar eenentwintig is weet hij in deze geweldige versie te imponeren met zinderend en vlijmscherp gitaarwerk. Ik ben er zeker van dat Gary Moore erg blij zou zijn met deze versie. Ook vocaal weet Tyler te bekoren in deze erg knappe opener. Topversie. Er wordt wat gas terug genomen voor het door Don Nix geschreven 'Everybody Wants To Go To Heaven'. In 1971 bracht Albert King deze beklijvende slowblues uit en sindsdien werd het nummer al meerdere keren gecoverd. Nu dus ook door Tyler Morris, die toch zijn eigen accenten plaatst in deze 'Everybody Wants To Go To heaven'. Toetsenist Lewis Stephens is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Met zijn warme Hammond klanken draagt hij de melodie van 'Everybody Wants To Go To Heaven'. De versie van Tyler is steviger, strakker en iets vlugger dan de versie van Albert King. Gitaristen Mike Zito en Tyler Morris zorgen met hun tweetjes voor het geweldige snarenwerk in deze cover. Ook de derde song op 'Living In The Shadows' is een cover, namelijk de klassieker 'Polk Salad Annie' van de in 2018 overleden Tony Joe White. Mike Zito en Joe Louis Walker, twee Blues Music Award winnaars, delen het vocale werk in dit geweldige nummer. Ook hier zorgt Tyler Morris weer voor zijn eigen accenten. Zijn versie is misschien iets minder swampy dan het origineel, maar dat komt omdat Tyler er meer een stevige rockversie van gemaakt heeft. Het tempo ligt hoger en Tyler strooit het gehele nummer kwistig rond met pittige en stekende gitaar riffs. Zijn 'Polk Salad Annie' is een erg knappe mix van de originele versie van Tony Joe White en invloeden van 'Old Man Down The Road' en 'Born On The Bayou' van John Fogerty.  
 
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Living In The Shadows' is het eerste nummer dat Tyler zelf schreef. Deze uitstekende, gitaar gedreven midtempo rocker is gebouwd op een fantastische gitaar riff. De ritmesectie, met drummer Matthew Robert Johnson en bassist Terry Dry, zorgt voor een stevige rock groove, waarop Tyler Morris fel kan uithalen met vlijmscherpe riffs en met een splijtende en vingervlugge snarensolo die door merg en been gaat. In de bijna vijf minuten durende, melodieuze slowblues 'Temptation' kunnen we genieten van twee fantastische gitaristen. 'Temptation' is een ballade met veel Gary Moore invloeden, met naast Tyler Morris ook de Texaan Mike Zito op de gitaar. Beide heren etaleren hun klasse als gitarist met een lange melodieuze en gevoelvolle snaren solo. Top nummer. Guy Hale en Mike Zito, de twee bazen van Gulf Coast Records, schreven de radiovriendelijke Texas rocker 'Better Than You'. De vrouwelijke stem die het vocale gedeelte voor haar rekening neemt is van Amanda Fish. Amanda heeft een powervolle rockstem en ze zingt het nummer met heel veel overtuiging. De enthousiaste en gedreven sound doet aan The Rolling Stones van een halve eeuw geleden denken. Ook hier schittert Tyler Morris weer met geweldig gitaarwerk en het barrelhouse getint piano spel van Lewis Stephens geeft de sound een fris geluid. 'Why Is Love So Blue' is een stevige bluesrock shuffle. Met een uitstekende drumbeat zorgt drummer Matthew Robert Johnson samen met de knappe pulserende baslijn van Terry Dry voor een stuwende groove. Het gitaarwerk van de jonge Amerikaan is weer van uitmuntend niveau en een genot voor het oor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Een job van negen tot vijf ziet Tyler niet zitten vrees ik. De sound van 'Nine To Five' is zwaarmoedig en donker en de spijkerharde gitaar riffs raken je tot in de kleinste vezels van je lichaam. Met zijn verschroeiende gitaarsolo zal de jonge gitaarvirtuoos zeker weer heel wat gitaarfans kunnen bekoren. 'Young Man's Blues' is één van de vele hoogtepunten op dit meer dan uitstekende album. Het is een strakke midtempo bluesrocker waarin Tyler zingt dat hij het niet zo heeft voor de populaire en moderne muziek omdat hij vindt dat er te weinig ziel en passie in te vinden is. Tyler luistert liever naar Eric Clapton, Robert Johnson en de Three Kings. Vooral Freddie King blijkt zijn favoriet te zijn. Ronnie Earl, die al vier Blues Music Awards als beste gitarist won, etaleert samen met Tyler zijn instrumentale virtuositeit op de gitaar. Beide heren zorgen voor een geweldig samenspel op hun gitaren en dat levert vuurwerk op. Ronnie en Tyler zorgen met hun twee voor het vurigste en beste gitaarwerk op dit album. Van zoveel moois kan je nooit genoeg krijgen. De bluesrocker 'Taken From Me' heeft een strak en stampend ritme en is opgebouwd rond een krachtige, steeds weerkerende gitaar riff. Tyler sluit het album af met de zware rocker 'I'm On To You', waarin hij weer kwistig rondstrooit met splijtende en vlijmscherpe gitaar riffs. Tijdens het instrumentale gedeelte haalt hij nogmaals uit met scheurende snaren solo. Ondanks zijn nog jonge leeftijd levert Tyler Morris hier een uitstekend en volwassen album af. Het hele album blijft boeiend en het kent nergens een dipje. Morris is een keigoede gitarist, die over een prima band beschikt. Bovendien zijn de gastmuzikanten Mike Zito, Joe Louis Walker, Ronnie Earl en Amanda Fish ook een echte meerwaarde op het album. 'Living In The Shadows' is een schitterend rock/bluesrock album met fantastisch gitaarwerk. Het is een album dat ik iedereen kan aanbevelen. Met mij heeft hij hier in Europa er in ieder geval een grote fan bij. (9/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1 Movin’ On
2 Everybody Wants To Go To Heaven
3 Polk Salad Annie (feat. Joe Louis Walker & Mike Zito)
4 Living In The Shadows
5 Temptation
6 Better Than You (feat. Amanda Fish)
7 Why Is Love So Blue
8 Nine To Five
9 Young Man’s Blues (feat. Ronnie Earl)
10 Taken From Me
11 I’m On To You
 
 
Tyler Morris: Zang en gitaar
Terry Dry: Bas
Matthew Robert Johnson: Drums
Lewis Stephens: Hammond B3, Wurlitzer piano
 
Ronnie Earl: Gitaar op #9
Joe Louis walker: Zang op #3
Amanda Fish: Zang op #6
Mike Zito: Zang op #3 en gitaar op #2,5 en 6