TULLIE BRAE – REVELATION

Album Review

Album: 
TULLIE BRAE – REVELATION
Artist: 
Tullie Brae
Record Label: 
Endless Blues Records
Style: 
Blues, soulvolle blues, gospelblues
Date: 
27/05/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TULLIE BRAE – REVELATION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Tullie Brae is een soul/blues/gospel zangeres en een multi instrumentaliste. Haar muzikale reis begon toen ze in de kerk, waar haar vader een predikant was, begon te zingen. Het was in de buurt van de katoenplantages van Louisiana. Ze leerde piano, drums, bas en gitaar spelen en nam al vroeg de rol van koorregisseur op zich. Haar artistieke reputatie groeide binnen de gemeenschap, wat leidde tot professioneel touren met gospel groepen. Tijdens die tournees maakte Tullie kennis met vele andere muzikale geluiden en vormen van muziek. Haar gospel roots brachten haar vanzelf naar de blues, waarin je nog steeds soul en gospel invloeden kan voelen en horen. Het originele materiaal van Tullie varieert van Delta blues tot rock infused contemporary blues muziek, die verhalen vertellen over liefde, geluk, liefdesverdriet, pijn en levenservaringen. Ze heeft een krachtige stem en haar shows zijn heel energiek en zitten vol met rauwe emotie. Ze heeft het podium al gedeeld met bekende artiesten zoals BB King, Taj Mahal, Paul Thorn, Bonnie Raitt, Tab Benoit, Jimmy Thackery, Coco Montoya, Ruthie Foster, Jimbo Mathus, Carolyn Wonderland, Cedric Burnside, Samantha Fish en Leo Bud Welch. In 2014 verscheen haar debuutalbum 'Everything Turns Blue' en nu vijf jaar later, op 27 mei 2019 verscheen haar nieuwe album 'Revelation', met daarop tien songs, die zonder uitzondering door Tullie Brae werden geschreven. Jeff Jensen is de producer van 'Revelation' en hij en zijn ritmesectie zijn ook te horen op het album.
 
 
 
 
 
 
Tullie opent haar album met het krachtige 'Price Of The Blues', een nummer over huiselijk geweld. De beukende drums van James Cunningham en de zware baslijn van Bill Rufino zorgen voor een stevige groove. Het orgel is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en de opzwellende orgel klanken zetten de woorden van de zangeres nog wat kracht bij. Tullie heeft een krachtige en volle stem en ze klinkt heel overtuigend wanneer ze zingt dat ze zelf voor gerechtigheid zal zorgen. In haar prille jeugd was Tullie een gospelzangeres in het kerkkoor en dat de gospelmuziek nog steeds in haar hart zit horen we in de swampy gospel song 'Seven Bridges', die Tullie heel geloofwaardig en met veel passie zingt. Het spookachtige verhaal gaat over een ziel die gewassen wordt in het modderige water van de bayous. De prachtige stemmen van Susan Marshall, Daunielle Hill en Mick Kolassa zorgen voor de vocale afwerking van deze boeiende 'Seven Bridges'. Het ritmisch handgeklap geeft het nummer nog een extra gospel touch en slide gitarist Brad Webb kruidt het nummer met uitstekend slide werk. Dat de pijn en het verdriet over een spaak gelopen relatie nog niet verteerd zijn hoor je duidelijk in de emotionele stem van Tullie Brae in de emotionele blues ballade 'Mississippi Rain'. Het prachtige nummer wordt gedragen door de warme orgel klanken van Rick Steff en Tullie zorgt met kleine mooie riffjes op de piano voor de instrumentale afwerking. Het ingetogen sublieme gitaarwerk van Jeff Jensen tijdens zijn solo past als gegoten in de sfeer van dit nummer. De gitaar van Jeff en de stem van Tullie wekken hetzelfde verdriet en dezelfde pijn op. 'Mississippi Rain' is voor mij één van de hoogtepunten op dit uitstekend album. Ook in 'Break These Chains' is de relatie geen voltreffer. Het beukend en dwingend slagwerk van David Green zorgt voor de strakke groove en de diepe baslijn van Bill Rufino is het kloppend hart van deze 'Break These Chains'. De stem van Tullie klinkt hier krachtig en vastberaden. Instrumentaal is het genieten van de ruige, vette gitaar riffs van Jensen en het schurend en scheurend mondharmonicaspel van Brandon Santini. In de soulvolle ballade 'New Shoes', waarin ze nieuwe vriendchappen eert, komt de prachtige stem van Tullie nogmaals volledig tot haar recht. Ze is hier ook uitstekend aanwezig op de piano en Jeff Jensen bewijst nogmaals dat hij een meer dan uitstekend gitarist is met een geweldig mooie gevoelvolle snarensolo.
 
 
 
 
 
 
Er hangt een onheilspellende sfeer rond het voetstompende en beukende 'Devil In Deville', een North Hill Mississippi Country nummer over een gevecht tussen een landelijke predikant en de duivel. De spookachtige slide partijen van Brad Webb of Surgis Nikides versterken de onheilspellende sfeer nog meer. De ballade 'Ain't No Good', is een ruigere rockballade, die perfect in het repertoire van Beth Hart zou thuishoren. Tullie zingt met veel passie en emotie dat ze terug haar vrijheid wil, want dat deze slechte relatie geen toekomst perspectieven biedt. Bill Rufino trekt met een aantrekkelijke stuwende baslijn 'Watch Her Move' op gang. De stuwende baslijn van Bill en het dwingende en pompende slagwerk van David Green zorgen voor een heerlijk dansbare groove in dit soulvolle nummer. 'Shine' is een melodieuze soulvolle ballade die weer op een prachtige wijze wordt gezongen door de volle warme stem van Tullie. Ook de uitstekende backing vocals van Susan Marshall, Daunielle Hil en Mick Kolassa zorgen voor een grote meerwaarde. Instrumentaal is het genieten van de melodieuze en gevoelvolle gitaar solo van gitaarvirtuoos Jeff Jensen. Het album wordt afgesloten met de piano gedreven ballade 'Thank You Mom', een eerbetoon van Tullie aan haar moeder. De zangeres weet het nummer klein en intiem te houden en ze zingt het nummer op een ingetogen en gevoelvolle wijze. Bovendien laat ze horen dat de piano geen geheimen voor haar heeft. De strijkerssectie met Myra Hall op viola, Alice Hasan op viool en Alissa Horn op cello zorgen voor een erg mooie ingetogen begeleiding. 'Revelation' van Tullie Brae is een prima album van een zangeres met een prachtige en krachtige stem. Ze is eveneens een uitstekende songschrijfster en multi instrumentaliste. 'Revelation' is voor mij een zeer aangename kennismaking met Tullie Brae. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Price Of The Blues
Seven Bridges
Mississippi Rain
Break These Chains
New Shoes
Devil in Deville
Ain’t No Good
Watch Her Move
Shine
Thank You Mom
 
 
Tullie Brae: zang, piano, Hammond B3 & SK1, cigar box en slide gitaar
Jeff Jensen: gitaar en  percussie
Bill Rufino: bas
David Green: drums
Rick Steff: Fender Rhodes, Wurlitzer, organ
James Cunningham: drums
Susan Marshall: backing vocals
Daunielle Hill: backing vocals
Mick Kolassa: backing vocals
Brad Webb: slide gitaar
Surgis Nikides: slide gitaar
Brandon Santini: mondharmonica
Alice Hasan: viool
Myra Hall: viola
Alisa Horn: cello