TRAVELLIN' BLUE KINGS - WIRED UP + Concertdata

Album Review

Album: 
TRAVELLIN' BLUE KINGS - WIRED UP + Concertdata
Artist: 
Travellin' Blue Kings
Record Label: 
Naked
Style: 
Texas Blues, Westcoast Blues, Memphis Blues
Date: 
16/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TRAVELLIN' BLUE KINGS - WIRED UP + Concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voeg twee porties Electrophonics en twee delen van Howlin 'Bill samen met een snuifje Rhythm Bombs, Liberators, Fried Bourbon, Regulators en Eastville Sinner, schud goed, haal de room eraf en je krijgt vier gallons explosieve benzine aka Travellin' Blue Kings. Travellin' staat niet toevallig in de naam, deze vier heren werkten met hun respectievelijke bands al in heel Europa. Je kon ze vinden op festivalpodia in Noorwegen, Zweden, Polen, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. En natuurlijk als boys uit de Benelux, in alle uithoeken van België en Nederland. Deze blues mobiele invloeden variëren van Texas tot de westkust, over Memphis op weg naar Chicago en vervolgens naar de UK's British Blues Boom. De vier heren vinden hun inspiratie in veel verschillende soorten muziek en brengen een fris en toch vertrouwd repertoire, aangevuld met een paar precies gekozen covers. Dat is wat je van deze nieuwe band kunt verwachten, gebracht met veel energie en enthousiasme. Hun debuutalbum 'Wired Up' verschijnt op 16 november en er staan elf nummers op, die geschreven werden door het duo Stephan Hermsen en Jimmy Hontolé. Het album werd opgenomen en gemixt in de Roots House Studios door JB Biesmans.
 
 
 
 
 
 
 
De vier jongens van Travellin' Blue Kings trekken dadelijk alle registers open met hun swingende boogierocker 'I Don't Wanna Stop'. Het is tevens de single die het album moet promoten. 'I Don't Wanna Stop' heeft dankzij drummer Marc Gijbels een opwindende drumbeat. Zanger Stephan Hermsen zingt het nummer vol overgave en de diepe baslijn Winne Penninckx zorgt voor de stevige groove. De gitaarsolo van Jimmy Hontolé is pittig en heeft de nodige twang. In het laatste gedeelte komt Stephan met uitstekend blaas en zuigwerk op de mondharmonica het nummer helemaal compleet maken. Sterke en energieke opener. Met een sterke, steeds weerkerende hypnotiserende gitaar riff trekt Jimmy 'About This World' op gang. Even later komt de gruizige mondharmonica van Stephan de gitaar versterken. In het aanstekelige bluesnummer 'The Way I Used To Be' zorgen drummer Marc Gijbels en bassist Winne Penninckx voor de strakke groove, waarop gitarist Jimmy Hontolé nogmaals erg knap kan uithalen op de snaren van zijn sixstring. Het meeslepende 'I Cannot Believe' heeft een jazzy touch. Ook hier krijgen we een steeds weerkerende gitaar riff die de sound van het nummer bepaald. De uitstekende mondharmonica solo van Stephan Hermsen en de gevoelvolle gitaar solo van Jimmy Hontolé geven het nummer nog een extra touch. Het country blues nummer 'Straight Eight' is doorspekt van de slide gitaar en de gruizige mondharmonica klanken die gedurende de gehele song uitstekend aanwezig zijn. Met de bijna zeven minuten durende, uitstekende slowblues 'I'm A Good Man' nemen Travellin' Blue Kings wat gas terug. Gastmuzikant Patrick Cuyvers heeft op de toetsen een hoofdrol in deze mooie slowblues. Hij draagt deze ballade op een prachtige ingetogen wijze en komt een paar maal op een verrassende, maar erg mooie wijze uit de hoek. Ook de ingetogen en gevoelvolle snarensolo van Jimmy Hontolé past perfect in de sfeer van deze ballade.
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Wired Up' is een instrumentaal surf nummer, waarin de ritmesectie met drummer Marc Gijbels en bassist Winne Penninckx voor de heerlijke groove zorgen en Jimmy Hontolé de sound kleurt met zijn twangy gitaarwerk. Marc Gijbels zorgt met zijn energieke en dwingende drumbeat voor de opwindende groove van 'Ninety Minutes'. Stephan Hermsen vertelt op een boeiende wijze zijn verhaal en creëert op die manier de nodige spanning. Instrumentaal wordt die spanning ook in stand gehouden door het gruizig en donker mondharmonicawerk van Stephan en de uitstekende gitaar riffs van Jimmy. ''Ninety Minutes' is mijn persoonlijke favoriet op het album. Het gaspedaal wordt terug wat dieper ingeduwd voor de stevige rocker 'Get It Done'. Een ander hoogtepunt is 'Your Being', waarin Jimmy nogmaals sterk aanwezig is op gitaar en dat verscheidene ritme en sfeer wisselingen kent. Afsluiten doen de jongens van Travellin' Blue Kings met de pure rock'n roll van 'Into The Night'. Dit aanstekelijke swingend nummer met Patrick Cuyvers in een glansrol op de piano zal zeker voor vuurwerk en een dansend publiek zorgen tijdens de live optredens. Het debuutalbum 'Wired Up' van Travellin' Blue Kings is een erg aangenaam en gevarieerd debuutalbum geworden. Wie de jongens live aan het werk wil zien kan dat op zondag 11 november tijdens de keepingthebluesalive concerten in Zaal Thijssen in Vlierden (Nl), op 17 november in Blues In Schoten in Schoten (B), op 19 november in DE Blauwe Kater te Leuven (B), op 29 november in de Missy Sippy Blues Club in Gent (B), op 1 december in Café Forum in Maastricht (NL), op 8 december op Blues Traffic Live in Beringe (NL) en op 15 december in CC Elckerlyc in Sint Lambrechts Herk. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 I Don't Wanna Stop
02 About This World
03 The Way It Used to Be
04 I Cannot Believe
05 Straight Eight
06 I'm A Good Man
07 Wired Up
08 Ninety Minutes
09 Get it Done
10 Your Being
11 Into The Night
 
 
 
 
 
musicians:
Stephan Hermsen: vocals, harp
Jimmy Hontolé: guitar
Winne Penninckx: bass
Marc Gijbels: drums
special guest:
Patrick Cuyvers: Hammond on #6, piano on #11