TRAVELLIN' BLUE KINGS - BENDING THE RULES + concertdata

Album Review

Album: 
TRAVELLIN' BLUE KINGS - BENDING THE RULES + concertdata
Artist: 
Travellin' Blue Kings
Record Label: 
Naked – Donor Productions
Style: 
Blues, Chicago Blues,
Date: 
22/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TRAVELLIN' BLUE KINGS - BENDING THE RULES + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voeg twee porties Electrophonics en twee delen van Howlin 'Bill samen met een snuifje Rhythm Bombs, Liberators, Fried Bourbon, Regulators en Eastville Sinner, schud goed, haal de room eraf en je krijgt vier gallons explosieve benzine aka Travellin' Blue Kings. Deze zin schreef ik in 2018 bij mijn CD recensie van 'Wired Up', het debuutalbum van Travellin' Blue Kings. Ondertussen is er door de Corona epidemie heel wat veranderd bij Travellin' Blue Kings. Het is een volledig Belgische band geworden en het kwartet werd een quintet. Zanger/saxofonist en mondharmonicaspeler JB Biesmans verving de Nederlander Stephan Hermsen en toetsenist Patrick Cuyvers die op het eerste album nog gastmuzikant was werd een vast lid van de band. Travellin' staat niet toevallig in de naam, deze vijf heren werkten met hun respectievelijke bands al in heel Europa. Je kon ze vinden op festivalpodia in Noorwegen, Zweden, Polen, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. En natuurlijk als boys uit de België, in alle uithoeken van de Benelux. Hun blues mobiele invloeden variëren van Texas tot de westkust, over Memphis op weg naar Chicago en vervolgens naar de UK's British Blues Boom. Zoals de titel van het nieuwe album 'Bending The Rules' al aangeeft kleuren Travellin' Blue Kings muzikaal regelmatig buiten de lijntjes. Op 22 april verschijnt met 'Bending The Rules' de opvolger van het knappe debuutalbum 'Wired Up'. Geen covers deze keer op het album, wel elf originele, zelf geschreven songs. JB Biesmans schreef of hielp schrijven aan tien nummers. Jimmy Hontelé schreef één nummer en hielp schrijven aan zes andere songs. Patrick Cuyvers hielp aan vier nummers mee. Met 'Live Your Life', 'Gotta Get Away', 'Too Many People', 'A Stiffer Drink' en 'Bending The Rules' staan vijf eerder verschenen singles op het album. 'Bending The Rules' werd opgenomen en gemixt in de Roots House Studios door JB Biesmans.
 
 
 
 
 
 
Al van bij de stomende opener 'Too Many People' trekken Travellin' Blue Kings alle registers open. Drummer Marc Gijbels en bassist Winne Penninck zorgen voor een verschroeiende groove. Frontman JB Biesmans zingt het nummer met de nodige overtuiging en met zijn uitstekend blaaswerk op de saxofoon geeft hij het nummer nog meer cachet. Toetsenist Patrick Cuyvers is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en hij plaatst zelf de kroon op zijn knappe instrumentale prestatie met een zeer knappe solo. Ook Jimmy Hontelé tovert een mooie solo uit zijn sixstring. Geweldige opener. Travellin' Blues Kings blijven lekker verder swingen in 'Do It Baby'. Patrick Cuyvers met een wervelende toetsensolo en JB Biesmans met een energieke sax solo zorgen voor de instrumentale hoogstandjes. Met een mooie strijkersintro wordt de slowblues 'Never Never Land' op gang getrokken. Na de strijkers neemt JB Biesmans het heft in handen met zijn heerlijke saxofoonklanken. Patrick Cuyvers draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken en Jimmy Hontelé pakt uit met een gevoelvolle en melodieuze snarensolo. Wat nodig is moet gedaan worden zingt JB Biesmans in het bluesy  'What Needed Doin' Done'. Patrick Hontolé kleurt het nummer met heerlijke riffs, die voorzien zijn van de nodige vibrato en Patrick Cuyvers schittert deze keer op de piano. Met twee knappe solo's plaatst gitarist Hontelé zijn sterke prestatie nog wat meer in de schijnwerpers.
 
 
 
 
 
 
Het melodieuze en zwoele 'Gotta Get Away' is een bluesnummer met een snuifje gospel. Het sterke refrein geeft het nummer nog meer cachet. Patrick Cuyvers is het gehele nummer weer uitstekend aanwezig op zijn Hammond. Jimmy Hontelé met een knappe solo en JB Biesmans met soulvol blaaswerk op de saxofoon geven 'Gotta Get Away' nog een extra touch. Daarna wordt het gaspedaal helemaal ingedrukt voor de vloeiende en radiovriendelijke bluesrocker 'Hold Your Horses'. Het is een song die voor de nodige ambiance en een dansende menigte zal zorgen tijdens de concerten van Travellin' Blue Kings. Met strak slagwerk zorgt Marc Gijbels voor een mooie drumbeat en met een uitstekende en vloeiende baslijn zorgt Winne voor een uitstekende groove. Patrick Cuyvers laat zijn wervelende orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen en JB Biesmans levert knap blaas en zuigwerk af op de mondharmonica en neemt ook nog het werk op de saxofoon voor zijn rekening. Een ander lekker swingend en radiovriendelijk nummer is 'A Stiffer Drink'. Het kwam al eerder uit op single. Met Jan Cuyvers heeft Travellin' Blue Kings een fantastische toetsenist en met opwindend solowerk etaleert hij tijdens 'A Stiffer Drink' nogmaals zijn grote klasse. Daarmee wil ik de andere bandleden niets tekort doen. Luister maar eens naar de instrumentale titeltrack 'Bending The Rules'. Een jazzy bluesy song waarin alle bandleden laten horen dat ze uitstekende muzikanten zijn.
 
 
 
 
 
 
JB Biesmans en Patrick Cuyvers zingen samen 'If Only'. Gitarist Jimmy Hontelé pakt weer uit met een knappe snarensolo en JB Biesmans strooit gretig rond met knappe riffjes op de mondharmonica. In het soulvolle 'Shut Eye' is het gitarist Jimmy Hontelé die kwistig rondstrooit met heerlijke riffjes en ook met zijn mooie solo zal hij menig muziekliefhebber kunnen bekoren. Het album wordt afgesloten met heel aantrekkelijke en stevige  'Live Your Life', de eerste single uit het album. 'Bending The Rules' is een knappe opvolger voor het debuutalbum 'Wired Up'. Met de nieuwe bezetting zijn Travellin' Blue Kings nog verder gegroeid en hebben ze hun muzikale horizonten verder verruimd. Natuurlijk gaat de band ook de baan op om het album te promoten. Wie Travellin' Blue Kings live aan het werk wil zien en horen, kan dat op 23 april op Hookrock indoor in Diepenbeek, op 7 mei op het Moulin Blues Festival in Ospel, op 14 mei in Malle Curieus in Malle en op 19 mei in Music In The Box in Bredene. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Too Many People
02. Do It Baby
03. Never Never Land
04. What Needed Doin' Done
05. Gotta Get Away
06. Hold Your Horses
07. A Stiffer Drink
08. Bending The Rules
09. If Only
10. Shut Eye
11. Live Your Life
 
 
JB Biesmans: Zang, saxofoon, mondharmonica
Jimmy Hontolé: Gitaar
Patrick Cuyvers: Hammond orgel, piano, Wurlitzer en backing vocals
Winne Penninckx: Bas
Marc Gijbels: Drums