TONY HOLIDAY - SOUL SERVICE

Album Review

Album: 
TONY HOLIDAY - SOUL SERVICE
Artist: 
Tony Holiday
Record Label: 
VizzTone Label Group
Style: 
Old school electrische blues
Date: 
29/05/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

TONY HOLIDAY - SOUL SERVICE
 
 
 
 
 
https://tonyholidaymusic.com/
 
https://nl-nl.facebook.com/tonyholidaymusic
 
 
 
 
 
 
Tony Holiday, is een Amerikaanse zanger en mondharmonicaspeler uit Memphis, TN. Charlie Musselwhite en James Harman zijn vol lof over hem en noemen hem een rijzende ster in de blues wereld. Tony Holiday overschrijdt onbevreesd de grens tussen traditionele blues, soul en het moderne Americana. Zijn briljante teksten tonen de poëtische kant van Holiday. Zijn teksten bevatten veel humor en gaan over zaken als liefde, liefdesverdriet en verhalen uit het leven van Tony. Met zijn stem en mondharmonica brengt Holiday die old school vibe terug, die tegenwoordig soms ontbreekt in de blues scene. Zijn muziek verwijst naar de tijd dat de blues net hun weg vonden in het elektrische tijdperk. Het begon voor Tony Holiday allemaal in Salt Lake City, waar hij gitarist was bij The Velvetones. Toen Tony koos voor de mondharmonica rekruteerde hij de jonge gitarist Landon Stone om hem als gitarist te vervangen bij The Velvetones. In 2016 werden The Velvetones uitgeroepen als Beste Blues Band 2016 op de Salt Lake City Awards. Na de verhuizing naar Memphis werd de band bekend als The Tony Holiday Band. In 2019 bracht Tony Holiday zijn debuutalbum 'Porch Sessions' uit. Samen met gitarist Landon Stone doorkruiste Tony de gehele USA, om samen met heel wat beroemde mondharmonicaspelers, semi akoestisch samen te spelen op hun veranda of in hun achtertuin. Zo was het duo onder andere te gast bij Charlie Musselwhite, Jo Harman, John Primer, Kid Andersen, Bob Corritore, Kid Ramos en John Nemeth. Het album werd overal goed ontvangen en werd op de Blues Blast Awards zelfs genomineerd voor beste live album van 2019. Op 29 mei van dit jaar verscheen bij VizzTone Label Group het tweede album van Tony Holiday. Het kreeg als titel 'Soul Service' en er staan acht nummers op het album. 'Soul Service' werd opgenomen in de Zebra Ranch Studios in Mississippi, met Ori Naftaly (gitarist bij Southern Avenue) als producer. Ori schreef samen met Tony Holiday de nummers voor dit album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Paying Rent On A Broken Heart', een Chicago blues nummer met een erg knappe en stuwende groove. Max Kaplan schittert met een pompende en pulserende baslijn en ook gitarist Landon Stone drukt zijn stempel op het nummer met een sterke, steeds weerkerende snaren riff. Tony Holiday en Landon Stone hebben daarvoor zeker naar 'Oh Pretty Woman' van blues legende Albert King geluisterd. Tony Holiday beschikt over een mooie en volle stem, maar hij weet me nog meer te bekoren met zijn begeesterend blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Bij dit laatste roept hij herinneringen op aan Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds. 'She Knocks Me Out' is een radiovriendelijke Texas blues shuffle, waarin drummer Danny Banks en bassist Max Kaplan voor een heerlijke shuffle groove zorgen. De voor een Grammy genomineerde toetsenist Victor Wainwright is het gehele nummer door uitstekend aanwezig op de piano. Holiday etaleert nogmaals zijn klasse als mondharmonicaspeler met een fantastische solo. Ook het gitaarwerk is weer van uitmuntende kwaliteit. Zowel de knappe slide riffs, als de pittige en vette slide solo van Landon Stone of Ori Naftaly zullen bij de luisteraars in de smaak vallen. De muziek van Holiday neemt een wending met de meeslepende en melodieuze soul ballade 'It's Gonna Take Some Time'. Tony zingt het nummer met erg veel gevoel en emotie in zijn stem en hij laat tijdens een prachtige mondharmonica solo nogmaals horen waarom Charlie Musselwhite en James Harman hem de hemel in prijzen.
 
 
 
 
 
 
Goede tips en raad komen in een mensenleven altijd wel eens van pas. Anthony zingt in 'Good Advice' dat hij die raad en tips kreeg van zijn oma. Tony Holiday kent zijn klassiekers, want in 'Good Advice' verwijst hij een paar keer naar Bo Diddley's 'You Can't Judge A Book By The Cover'. Zoals in alle nummers verwent Tony ook hier weer de mondharmonica liefhebbers met een prachtige solo. Met het swingende en jazzy getinte 'Checkers On The Chessboard' kiest Tony Holiday voor een heel ander muziek genre. De diepe pulserende baslijn van Max Kaplan zorgt voor een uitstekende swingende groove. Deze keer komt de solo van Paul met een chromatische mondharmonica. Toetsenist Victor Wainwright op piano en Landon Stone en Ori Naftaly op gitaar kleuren de sound van 'Checkers On The Chessboard' en maken het nummer instrumentaal helemaal af. In 'Getting Off The Hustle' zorgt drummer Danny Banks met strak slagwerk voor een dwingende drumbeat. Tony zingt het nummer met veel overtuiging en power. Ook hier is Holiday het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de chromatische mondharmonica. Met een diepe, maar zachte bas intro trekt Max Kaplan de meeslepende en melodieuze ballade 'Day Dates' op gang. De gitaren van Landon Stone en Ori Naftaly vullen elkaar op een prachtige wijze aan en de harpsolo van Tony past als gegoten in deze zeemzoete ballade. Het album sluit af met stomende Southern rocker 'Ol' Number Nine', waarin Tony Holiday met verschroeiend mondharmonicawerk de rijdende trein op snelheid houdt. Geweldig nummer. 'Soul Service' van Tony Holiday is een prima en gevarieerd album. Zeker de liefhebbers van de mondharmonica zullen hun hartje kunnen ophalen met het uitstekende blaas en zuigwerk van Tony Holiday. Ook de bluesliefhebbers gaan 'Soul Service' zeker waarderen en een warm hart toedragen. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. Paying Rent On A Broken Heart
02. She Knocks Me Out
03. It’s Gonna Take Some Time
04. Good Advice
05. Checkers On The Chessboard
06. Getting Off The Hustle
07. Day Dates
08. Ol’ Number Nine
 
 
Leden band
Tony Holiday - zang en mondharmonica
Landon Stone- gitaar en background vocals
Max Kaplan- bas en background vocals
Danny Banks - drums
Guests
Ori Naftaly - gitaar
Victor Wainwright - toetsen