TOMMY LEE COOK & THE BUCKINGHAM BLUES BAND - TOMMY LEE'S JONESIN'

Album Review

Album: 
TOMMY LEE COOK & THE BUCKINGHAM BLUES BAND - TOMMY LEE'S JONESIN'
Artist: 
Tommy Lee Coock & The Buckingham Blues Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
08/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TOMMY LEE COOK & THE BUCKINGHAM BLUES BAND - TOMMY LEE'S  JONESIN'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tommy werd geboren in Danville, Virginia, Hij werd als baby geadopteerd uit een weeshuis en groeide op in Dry Fork, een landelijke plaats omringd door bossen, waarin hij graag alleen of op een pony ronddwaalde. Zijn familie verhuisde in 1967 naar Florida. Cook was zes jaar bij de luchtmacht en trok vervolgens naar de Universiteit van Florida in Gainesville. Hij gaf een tijdje Engelse les en kocht in 2002 de genoemde Buckingham Bar, die hij opnieuw inrichtte. Tommy Lee Cook is een rusteloze man die romans schrijft, muilezels opvoedt, geschiedenis leert of zuidelijke gerechten kookt. Een van zijn passies is muziek, vooral blues en rock. Hij wijdt zich met veel toewijding aan het spelen, het ontwikkelen van zijn acteer en instrumentale vaardigheden om de luisteraars de nummers die hij uitvoert te laten voelen en leven. Samen met de Buckingham Blues Band heeft Tommy Lee Cook een nieuw album uitgebracht. Het kreeg als titel 'Tommy Lee's Jonesin'' en het telt twaalf nummers, allemaal ingelijst in een eerlijke, frisse en persoonlijke stijl die op zoek is naar medeplichtigheid van luisteraars en vervolgens een goede tijd heeft om hun vreugde te communiceren die hij voelt als hij op het podium staat. Zowel op gitaar als met zijn stem toont Tommy een grote expressiviteit en een speciale manier van muziek benaderen die hem anders maakt dan veel van andere artiesten, zonder dat dit ten koste gaat van de aantrekkelijke weergave. De meeste nummers van het album zijn Tommy's eigen composities geschreven in samenwerking met andere muzikanten. Hij wordt ondersteund door The Buckingham Blues Band, met een bezetting van zeven muzikanten waaronder Harry Cassano, Ray Gunn, Arne England, Scott Kamener, T-Bone Funk en Rex Bongo.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de swampy midtempo rocker 'Birds And Bees'. Het heeft een stompende groove en de vlijmscherpe gitaarsolo geeft het nummer een extra touch. Het amper tachtig seconden durende 'Gimme My Money Mista' is een gesproken song, met een donkere, dreigende sfeer met een minimale instrumentale begeleiding van drums en dobro. Het album lijkt voorgoed vertrokken met het swampy 'Turpentine', een nummer van Willie May Brown. De versie van Tommy Lee Cook & The Buckingham Blues Band is gebaseerd op de versie van JJ Grey. Ook hier krijgen we de swampy sfeer uit de eerdere nummers, dankzij het knap slidewerk van  Arne England. Daarna volgen met 'Let It Rain', 'Souleater' en 'Satisfied' drie langzame nummers. 'Let It Rain' is een prachtige slowblues met erg fijn vingerwerk op de gitaar en een machtige saxofoonsolo van Rick Rourke. 'Souleater' is een soulvolle ballade. In 'Satisfied' krijgen we sterk solowerk op de gitaar. 
 
 
 
 
 
 
In de aantrekkelijke titeltrack 'Tommy Lee's Jonesin'' krijgen we van Bobby Capps fijn toetsenwerk op de piano. Met het piano gedreven 'Funky Shoes' snuiven Tommy Lee Cook & The Buckingham Blues Band de sfeer in New Orleans op. Ik hoop dat de dans van Tommy Lee Cook met de bevallige dame in 'Dancing With My Baby' opwindender was dan het nummer dat hij er over geschreven heeft. Met Tommy Lee Cook, Rex Bongo en Scott Kamener hebben we drie gitaristen en die verwennen ons met hun heerlijke gitaarklanken in het piano gedreven 'Consequences'. De beste nummers op het album zijn de twee afsluitende songs. Het vloeiende 'Working Musician' heeft een lekkere groove en bevat heerlijk piano en uitstekend gitaarwerk. Er heerst een heel aangename en ontspannen sfeer in het piano gedreven 'The Boys From Buckingham'. Als die sfeer aanwezig is in de Buckingham Bar dan moet het een aangename plaats zijn om er te zijn en deel uit te maken van deze gezellige bende.  'Tommy Lee' Jonesin'', het nieuwste album van Tommy Lee Cook & The Buckingham Blues Band is een aangenaam album om naar te luisteren. (7/10)
 
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01.Birds and Bees
02. Gimmy My Money Mista
03. Turpentino [Willie Mae Brown]
04. Let It Rain
05. Souleater
06. Satisfied
07. Tommy Lee’s Jonesin’
08. Funky Shoes
09. Dancing with My baby
10. Consequences
11. Working Musician
12. The Boys From Buckingham [Gene Collier, add. verses: Rex Bongo] 
 
 
 
 
Songs 1,4,5,8,9 en 11
Tommy Lee Cook: Zang en gitaar en  Donny Shepard : gitaar, midi tracks en backing vocals 
 
The Buckingham Blues Band
Tommy Lee Cook: Zang en gitaar
Rex Bongo: Gitaar en backing vocals
Harry Cassano: Toetsen en backing vocals
Scott Kamener: Gitaar
Arne England: Slide gitaar
T Bone Fonk: Drums en backing vocals
Andrei Koribanics: Drums
Special Guests: 
Bobby Capps: Piano
Rick Rourke: Saxofoon
Justin Richey: Slide gitaar