TOMMY DARDAR - BIG DADDY GUMBO

Album Review

Album: 
TOMMY DARDAR - BIG DADDY GUMBO
Artist: 
Tommy Dardar
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Zydeco, Swamp
Date: 
13/02/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TOMMY DARDAR - BIG DADDY GUMBO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tommy Dardar is een Amerikaanse bluesmuzikant, songwriter, zanger en mondharmonicaspeler die in 1950 geboren werd en overleed op achttien juli 2017. Hij kende heel wat succes in de muziekscene van de Gulf Coast Of The United States. Zijn debuutalbum 'Fool For Love' verscheen in 1999 en het leek er op dat dit ook het enige album van Tommy Dardar zou worden. De muziek die Dardar speelde kan je niet in één hokje plaatsen. Zijn muziek was een mix van blues, zydeco en soul die met een swampy saus overgoten werd. Al in 2001 werd er gewerkt aan een opvolger voor 'Fool For Love', maar het album werd nooit afgewerkt. Na de dood van Tommy Dardar herinnerde drummer en goede vriend Tony Braunagel dat er nog onuitgegeven opnames waren en hij besloot om samen met wat andere muzikale vrienden van Tommy Dardar om de nummers af te werken en er een album van te maken als eerbetoon aan Tommy. De opbrengst van het album gaat volledig naar de familieleden van de overleden muzikant. Wie zich moest afvragen waar de titel 'Big Daddy Gumbo' vandaan komt kan ik meteen helpen. Tommy Dardar werd dikwijls Big Daddy Gumbo genoemd. Het album telt negen songs, waarvan er vier geschreven werden door producer en gitarist Johnny Lee Schell, twee door Tommy Dardar en twee door pianist Jon Cleary.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'It's Good To Be King', een door Johnny Lee Schell geschreven erg dansbare blues shuffle. Johnny zorgt meteen voor vuurwerk met vet en verschroeiend slide werk. De krachtige stem van Tommy Dardar klinkt heel overtuigend en Jon Cleary is uitdrukkelijk aanwezig met uitstekend toetsenwerk op de piano. Tommy Dardar neemt ons met het zelfgeschreven, vrolijke 'Headed Down To Houma' mee naar Louisiana. Dit Zydeco nummer neemt al je zorgen weg en maakt je blij en nodigt uit om te dansen. Natuurlijk mag de mondharmonica van Tommy Dardar niet ontbreken in dit ambiance nummer. Ook in de stomende, swampy bluesrocker 'Baby I Can Tell' is de mondharmonica van Tommy Dardar op een uitstekende wijze aanwezig. Met 'C'Mon Second Line' en 'Let’s Both Go Back To New Orleans' volgen twee nummers die werden geschreven door Jon Cleary, de toetsenist die zijn strepen al verdiende in New Orleans. Het dwingende slagwerk van Tony Braunagel is heel bepalend voor de sound van het aanstekelige en erg dansbare 'C'Mon Second Line', waarin Jon Cleary buiten de toetsen ook de gitaar voor zijn rekening neemt. 'Let’s Both Go Back To New Orleans' is een piano gedreven ballade die aan 'Blueberry Hill' van Fats Domino doet denken. Het nummer wordt op weergaloze wijze gezongen door Tommy Dardar.
 
 
 
 
 
 
De vloeiende swampy rocker 'Dangerous Woman' is een song die zich dadelijk in je hoofd nestelt en die er een hele tijd blijft zitten. De heerlijke Hammond klanken van Mike Finnigan en de gruizige mondharmonica geluiden van Tommy kleuren de sound van 'Dangerous Woman'. De prachtige backing vocals van Teresa James en Tommie Lee Bradley geven het nummer nog een extra touch. Er klinkt een pak emotie en heel veel gevoel in de stem van Tommy Dardar in de beklijvende ballade 'In My Mind'. Deze song over een verloren liefde wordt gedragen door de warme Hammond klanken van Mike Finnigan en Barry Seelen. Deze door Tommy geschreven prachtige slow zorgt voor het kippenvelmoment op dit album. Het door Terry Wilson geschreven 'Shake A Leg' is een vrolijke en aanstekelijke rocker, die uitnodigt om te dansen. Het album wordt afgesloten met de erg korte titeltrack 'Big Daddy Gumbo', een funky song met een geweldige groove. Johnny Lee Schell op gitaar en Joe Sublett op saxofoon halen verschroeiend uit tijdens hun solo en de uitmuntende backing vocals tillen het nummer nog een paar niveaus hoger. 'Big Daddy Gumbo' van Tommy Dardar is een prima en gevarieerd album geworden. Het is een waardevol aandenken aan deze uitstekende muzikant. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Tracks:
01. It’s Good To Be King
02. Headed Down To Houma
03. Baby I Can Tell
04. C’Mon Second Line
05. Let’s Both Go Back To New Orleans
06. Dangerous Woman
07. In My Mind
08. Shake A Leg
09. Big Daddy Gumbo
 
 
 
 
Drums - Tony Braunagel
Bass - Hutch Hutchinson
Piano - Jon Cleary
Guitar - Johnny Lee Schell and Jon Cleary on C’mon Second Line
Hammond Organ - Mike Finnigan and Barry Seelen
Saxophone - Joe Sublett
Background Vocals - Teresa James, Tommie Lee Bradley, Larry Fulcher and Terry Wilson
Percussion -Jimmie Rosé