TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - STOMPIN' GROUND

Album Review

Album: 
TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - STOMPIN' GROUND
Artist: 
Tommy Castro And The Painkillers
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Bluesrock met soul invloeden
Date: 
29/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - STOMPIN' GROUND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tommy Castro werd geboren op 15 april 1955 in San Jose, Californië, Verenigde Staten en is een Amerikaanse blues, R & B en rock gitarist en zanger. Wanneer Tommy tien jaar werd begon hij gitaar te spelen. Hij was geïnspireerd door de elektrische blues, de Chicago blues, soul, rock'n roll uit de jaren zestig en Southern rock. De sound van Tommy is steeds een mengeling geweest van deze muziek genres. Hij ontdekte ook het blues gitaar werk van Muddy Waters, BB King, Freddie King, Buddy Guy, Eric Clapton en Elmore James. In de jaren zeventig begon hij spelen bij bands uit de Bay area en in de late jaren tachtig werd hij lid van The Dynatones. In 1991 richtte hij de Tommy Castro Band op en zijn debuut album 'Exeption To The Rule' verscheen in 1996 bij Blind Pig Records. In het midden van de jaren negentig was de Tommy Castro Band, drie seizoenen de huisband op NBC Television Comedy Showcase, dat elke week miljoenen kijkers had. Met grote regelmaat bracht Castro een album uit op verschillende labels. In 2009 tekende hij bij Alligator Records en daar verscheen in datzelfde jaar nog 'Hard Believer', dat geweldig veel succes kende. In 2010 won hij vier Blues Music Awards van de Blues foundation, namelijk Blues Male Artist Of The Year, Contemporary Blues Album Of The Year, Best Band Of The Year en BB King Entertainer Of The Year. Deze laatste is de hoogste onderscheiding die een blues artiest kan ontvangen. In 2012 richtte hij Tommy Castro And The Painkillers op, een vier koppige band met gitaar, bas, drums en keyboards, maar zonder zijn strakke blazerssectie. Met 'Method To My Madness' uit 2015 herleidde Tommy zijn muziek terug naar de basis ingrediënten van blues en soul. De bedoeling was om het rauw te houden en om te proberen het live gevoel vast te leggen. Het album werd opgenomen in de Laughing Tiger Studio in San Rafael, Californië en geproduced door Tommy Castro zelf. Op 29 september 2017 verscheen 'Stompin' Ground', het nieuwe album van Tommy Castro And The Painkillers. Het album bevat twaalf songs, werd opgenomen in de Greaseland Studio in San Jose, CA en producers zijn Tommy Castro en Kid Andersen die zelf op het album in verscheidene songs en met verschillende instrumenten te horen is.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het schitterende 'Nonchalant', één van de zeven songs die Tommy Castro voor deze 'Stompin' Ground' schreef. 'Nonchalant' is een soulvolle bluesrocker met een uitstekende Michael Emerson op de toetsen en Tommy zelf is uitdrukkelijk aanwezig met een vlijmscherpe dynamische gitaar solo. De blazers met Nancy Wright op tenor sax en John Halbleib op trompet blazen zich de longen uit het lijf en de energieke backing vocals van Lisa Leuschner Andersen zijn om van te smullen. Castro blijft rocken tijdens 'Blues All Around Me', dat begint met een mooie bas intro van Randy McDonald. De stem van Tommy Castro is een genot om naar te luisteren, maar ook instrumentaal zit deze song weer erg goed in elkaar met scheurend gitaarwerk van Tommy, geweldig toetsenwerk van Michael Emerson en een onweerstaanbare sax solo van Nancy Wright die de kers op de taart plaatst. Ook in 'Fear Is The Enemy' haalt Tommy Castro geweldig knap uit op zijn six string en samen met de schitterende backing zangeres Lisa Leuschner Andersen weet Tommy deze rocker vocaal naar hun hand te zetten. Mede producer Kid Andersen is te horen op de saz, een snaarinstrument uit de luit familie met twee dubbelkorige snaren en een tripelkorige snaar. Na drie energieke rocksongs wordt er een rustpunt ingebouwd met de sentimentele en nostalgische ballade 'My Old Neigborhood', dat gedragen wordt door de warme Hammond klanken van Michael Emerson. Michael schittert niet alleen op het Hammond, ook op de piano weet deze muzikant te bekoren tijdens deze prachtige ballade. Tommy vertelt hier het verhaal van toen hij nog jong was en komt tot de conclusie dat het in die tijd voor een kind toch gemakkelijker en mooier was. Hij herinnert zich dat zijn moeder hem naar de winkel stuurde met één dollar en het wisselgeld mocht hij houden om op de flipperkast te spelen. De piano van Michael, de fantastische sax solo van Nancy Wright en de trompet van John Halbleib zorgen voor de instrumentale afwerking. Daarna wordt het gaspedaal fors ingedrukt voor de verschroeiende boogie rocker 'Enough Is Enough', met weer een weergaloze Michael Emerson die imponeert met wervelend toetsenwerk. Tommy Castro pakt uit met fantastisch vet slide werk en laat horen dat het spel met de bottleneck geen geheimen voor hem heeft.
 
 
 
 
 
 
Drummer Bowen Brown met strak slagwerk en Randy McDonald met een funky baslijn verzorgen de intro van 'Love Is', waarin gastmuzikant Martin Windstad te horen is op percussie. De blues shuffle 'Rock Bottom' is niet alleen vocaal een duet tussen Mike Zito en Tommy Castro, maar ook met de gitaar weten beide heren te imponeren. Ze drukken beiden hun stempel op dit dansbare nummer, al is het toetsenwerk van Michael Emerson ook niet te versmaden. 'Rock Bottom' werd geschreven door Elvin Bishop en Jo Baker, maar de versie van Tommy en Mike heeft nog weinig van de originele Elvin Bishop song. Een ander duet is 'Soul Shake', dat in 1969 uitgebracht werd door Peggy Scott & Jo Jo Benson. Tommy Castro heeft Danielle Nicole aan zijn zijde en dat is een uitstekende keuze, want in deze swingende rhythm and blues song weet deze zangeres het nummer vocaal een extra dimensie te geven. Toch is het toetsen tovenaar Michael Emerson die met geweldig toetsenwerk alle aandacht naar zich toetrekt. Het door Henry St. Claire Fredericks geschreven 'Further On Down The Road' werd al vele malen gecoverd en iedereen kent wel de versies van Taj Mahal en Eric Clapton. Castro voegt een dosis soul toe aan het nummer, maar hij maakt er zeker geen onvergetelijke versie van. De blazers zijn weggelaten in de Buddy Miles klassieker 'Them Changes' en in plaats daarvan krijgen we een vocaal en instrumentaal duet van Tommy Castro en David Hidalgo van Los Lobos. Spetterend gitaarwerk van beide heren en wervelend toetsenwerk van Michael Emerson maken van deze 'Them Changes' een topper. Daarna is het swing time en dus tijd om de beentjes los te gooien met de Ray Charles cover 'Sticks And Stones'. Tommy Castro wijkt niet zo ver van het origineel af, maar daar zal niemand om malen. Met zijn goede stem en gitaarwerk weet hij toch zijn stempel op het nummer te plaatsen. Afsluiten doet Tommy Castro in goed gezelschap want niemand minder dan Charlie Musselwhite komt met zijn stem en bluesharp, muzikale medewerking verlenen aan 'Live Every Day', een swampy blues nummer dat ons meeneemt naar de blues van het diepe Zuiden rond de Mississippi. 'Stompin' Ground' van Tommy Castro And The Painkillers is een prachtig album en een meer dan uitstekende opvolger voor 'Method To Madness'. Nog beter nieuws is dat Tommy Castro And The Painkillers terug naar Europa komen. Op 15 november zijn ze in België, namelijk in Spirit Of 66 in Verviers, op 16 november in De Nobel in Leiden, op 17 november in Mezz te Breda en op 18 november bij Roepaen in Ottersum. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Nonchalant
02. Blues All Around Me
03. Fear Is The Enemy
04. My Old Neighborhood
05. Enough Is Enough
06. Love Is
07. Rock Bottom
08. Soul Shake
09. Further On Down The Road
10. Them Changes
11. Sticks And Stones
12. Live Every Day
 
 
Musiker:
Tommy Castro: Zang en gitaar
Randy McDonald: Bas en backing vocals
Bowen Brown: Drums, Tambourijn(2)
Michael Emerson: Keyboards
Special Guests:
David Hidalgo: Gitaar en zang (10)
Charlie Musselwhite: Zang en mondharmonica (12)
Danielle Nicole: Zang (8)
Mike Zito: Gitaar en zang (7)
With: Kid Andersen: Ritme gitaar (1,2,8,9,10); Acoustische gitaar (3,4,12); Saz (3); Bas (4); Tambourijn (1,3,4,8,9); Background Vocals (5)
Lisa Leuschner Andersen: Background Vocals (1,3,6,8,11)
Nancy Wright: Tenor Sax (1,2,4)
John Halbleib: Trompet (1,2,4)
Martin Windstad: Percussie(6)
Robby Yamilov: Background Vocals (5)