TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - KILLIN' IT LIVE

Album Review

Album: 
TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - KILLIN' IT LIVE
Artist: 
Tommy Castro And The Painkillers
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
01/02/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TOMMY CASTRO AND THE PAINKILLERS - KILLIN' IT LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tommy Castro werd geboren op 15 april 1955 in San Jose, Californië en is een Amerikaanse blues, rhythm & blues en rock gitarist, songwriter en zanger. Wanneer Tommy tien jaar werd begon hij gitaar te spelen. Hij was geïnspireerd door de elektrische blues, de Chicago blues, soul, rock'n roll uit de jaren zestig en Southern rock. De sound van Tommy is steeds een mengeling geweest van deze muziek genres. Hij ontdekte ook het blues gitaar werk van Muddy Waters, BB King, Freddie King, Buddy Guy, Eric Clapton en Elmore James. In de jaren zeventig begon hij te spelen bij bands uit de Bay Area en in de late jaren tachtig werd hij lid van The Dynatones. In 1991 richtte hij de Tommy Castro Band op en zijn debuut album 'Exeption To The Rule' verscheen in 1996 bij Blind Pig Records. In het midden van de jaren negentig was de Tommy Castro Band, drie seizoenen de huisband op NBC Television Comedy Showcase, dat elke week miljoenen kijkers had. Met grote regelmaat bracht Castro een album uit op verschillende labels. In 2009 tekende hij bij Alligator Records en daar verscheen in datzelfde jaar nog 'Hard Believer', dat geweldig veel succes kende. In 2010 won hij vier Blues Music Awards van de Blues foundation, namelijk Blues Male Artist Of The Year, Contemporary Blues Album Of The Year, Best Band Of The Year en BB King Entertainer Of The Year. Deze laatste is de hoogste onderscheiding die een blues artiest kan ontvangen. In 2014 richtte hij Tommy Castro And The Painkillers op, een vier koppige band met gitaar, bas, drums en keyboards, maar zonder zijn strakke blazerssectie. Met 'Method To My Madness' uit 2015 herleidde Tommy zijn muziek terug naar de basis ingrediënten van blues en soul. De bedoeling was om het rauw te houden en om te proberen het live gevoel vast te leggen. Het album werd opgenomen in de Laughing Tiger Studio in San Rafael, Californië en geproduced door Tommy Castro zelf. Op 29 september 2017 verscheen 'Stompin' Ground', het recentste studio album van Tommy Castro And The Painkillers. Het album bevat twaalf songs, werd opgenomen in de Greaseland Studio in San Jose, CA en producers zijn Tommy Castro en Kid Andersen die zelf op het album in verscheidene songs en met verschillende instrumenten te horen is. Met het nieuwe live album 'Killin' It Live' dat op 1 februari 2019 verschijnt krijgen we Tommy Castro And The Painkillers in hun beste gedaante, namelijk live te horen.
 
 
 
 
 
 
Het live album 'Killin' It Live' is op vijf verschillende plaatsen opgenomen. In Daryl's House in Pawling, NY werden #1, 4, 6 en 8 opgenomen. In de Belly Up Tavern in Solana Beach, CA de nummers #2 en 5, in Biscuits And Blues in San Francisco, CA song #3, in het Wildwood Amphitheatre in Lake Orion, MI song #7 en in Antone's in Austin, TX de songs #9 en 10. Dus voor alle duidelijkheid het live album is geen volledig concert, maar wel live songs die aan elkaar geplakt zijn. Het album begint met het rock'n roll feestje 'Make It Back To Memphis', een song uit het album 'Hard Believer' dat Castro in 2009 opnam. Toen waren er nog geen Painkillers als begeleidingsband. The Painkillers bestaan uit bassist Randy McDonald, drummer Bowen Brown en toetsenist Michael Emerson en ze zijn nu zowat vier jaar de vaste begeleidingsband van gitarist/zanger en songwriter Tommy Castro en dat dit een goede combinatie is horen we in deze swingende opener. Met de kreet 'It's party time, because it's saturday night' trekt Tommy 'Make It Back To Memphis' op gang. Drummer Bowen Brown en bassist Randy McDonald zorgen voor de erg dansbare groove en toetsenist Michael Emerson weet met zijn barrelhouse achtig toetsenwerk meteen te bekoren. Met 'Can't Keep A Good Man Down' keert Tommy Castro terug naar zijn beginperiode, want deze stevige bluesrocker is de titeltrack van zijn derde album uit 1997. Met strak en dwingend slagwerk trekt drummer Randy McDonald 'Can't Keep A Good Man Down' op gang, even later komen de bas van Randy en de keyboards van Michael het slagwerk versterken. Dit gitaar gedreven nummer geeft Tommy een uitgelezen mogelijkheid om zijn klasse als gitarist te etaleren en dat doet hij ook met veel bravoure. Met landurig vlijmscherp en scheurend snarenwerk op zijn Delaney gitaar imponeert Castro. Verder is Michael Emerson weer uitstekend aanwezig met wervelend toetsenwerk en heeft het nummer een erg sterk refrein. Het wordt funky in het aanstekelige 'Leaving Trunk', een cover van Sleepy John Estes, maar de meesten onder ons kennen het nummer in de versie van Taj Mahal vermoed ik. De heerlijke gruizige mondharmonica in de versie van Taj moeten we hier wel missen, maar in de plaats krijgen we vuurwerk tussen de toetsen van Michael en de gitaar van Tommy.
 
 
 
 
 
 
Na dit energiek en swingend begin wordt het ritme naar beneden getrokken voor de wondermooie slowblues 'Lose Lose', een nummer dat Tommy samen met Joe Louis Walker schreef en dit is zeer goed te horen. Dit nummer kan zo op een Joe Louis Walker album. Het gitaarwerk van Tommy is vlijmscherp en zeer gevoelvol en ook Michael Emerson speelt weer een hoofdrol op de piano in deze 'Lose Lose', dat één van de hoogtepunten is op dit uitstekend live album. Ook vocaal weet Tommy weer te overtuigen met zijn goede en aangename soulvolle stem. Met de verschroeiende blues shuffle 'Calling San Francisco' blijft Tommy Castro voor songs uit zijn oude repertoire kiezen, maar daar is niets mis mee, want deze meer dan vijf minuten durende song uit 1999 song uit het album 'Right As Rain' heeft nog niets aan frisheid en intensiteit ingeboet. De ritmesectie met drummer Bowen Brown en bassist Randy McDonald zorgen voor de stuwende groove en de instrumentale virtuozen Michael Emerson en vooral Tommy Castro zorgen er voor dat dit telefoongesprek naar de geliefde in San Francisco boeiend en zeer aangenaam blijft. Het is vooral Tommy die weer imponeert met scheurend en zinderend snarenwerk op zijn Delaney gitaar. Hij wordt daarvoor ook beloond met een daverend applaus van het publiek. Het gaspedaal wordt vervolgens volledig ingeduwd voor het verschroeiende 'Shakin' The Hard Times Loose', een rock'n roll song die je vanaf de eerste noot meezuigt en je pas loslaat als de laatste noot uitgestorven is. Het dwingende slagwerk van Bowen en de mooie lopende baslijn zorgen voor de heerlijke groove, Michael Emerson kruidt het nummer met schreeuwerige riffs op het orgel en Tommy Castro schittert nogmaals met energiek en geweldig gitaarwerk. Dit zijn nummers die elke concertzaal of festivalweide in vuur en vlam kunnen zetten.
 
 
 
 
 
 
Tommy zingt de gevoelvolle en soulvolle ballade 'Anytime Soon', uit het album 'Soul Shaker' uit 2004, met veel emotie en spijt in zijn stem. Volgens Tommy Castro is 'She Wanted To Give It To Me' een waar gebeurd verhaal. Hij vertelt het verhaal meer dan dat hij het zingt. Randy McDonald zorgt voor een weergaloze funky getinte bas groove tijdens deze 'She Wanted To Give It To Me' en het toetsenwerk en de solo van Michael Emerson zijn weer een lust voor het oor. Natuurlijk ontbreekt het splijtende snarenwerk van Tommy ook in dit nummer niet. Naar het einde toe brengen Tommy Castro And The Painkillers recenter werk met het swingende 'Two Hearts' uit het album 'Method To Madness' uit 2015 en de afsluiter 'Them Changes' uit het recentste studio album 'Stompin' Ground' uit 2017. De vloeiende melodie van het swingende bluesnummer 'Two hearts' wordt op een schitterende wijze gedragen door het toetsenwerk van Michael Emerson en Tommy zet de kers op de taart met een erg knappe en melodieuze snarensolo. Geen blazers in de Buddy Miles klassieker 'Them Changes', maar in de plaats krijgen we spetterend gitaarwerk van Tommy en vooral grandioos en wervelend toetsenwerk van Michael Emerson. Ook drummer Bowen Brown en bassist Randy McDonald krijgen hun moment in de schijnwerpers en mogen het publiek verwennen met knap slagwerk en plukwerk tijdens een korte solo. Spijtig genoeg is dit ook het laatste nummer van dit prachtige album. 'Killin' It Live' van Tommy Castro And The Painkillers is een schitterend album en laat de band op zijn best horen. Dit is een band die je live wil en moet horen en dat hoor je ook aan het plezier dat van dit kwartet afstraalt als ze aan het spelen zijn. Bij zo'n live concert kan je bij zijn, want Tommy Castro And The Painkillers komen in februari het album promoten in Europa. De meeste concerten zijn in Duitsland, maar ook België en Nederland worden niet vergeten. Op 15 februari staat de band op het podium van de Q Factory in Amsterdam, een dag later in Groene Engel te Oss en op 19 februari in Spirit Of 66 in Verviers. Deze concerten en het album zijn zeker aanraders en misschien wel leuke tips voor een Valentijn cadeau. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Make It Back To Memphis
02. Can't Keep A Good Man Down
03. Leaving Trunk
04. Lose Lose
05. Calling San Francisco
06. Shakin' The Hard Times Loose
07. Anytime Soon
08. She Wanted To Give It To Me
09. Two Hearts
10. Them Changes
 
 
Tommy Castro : Zang en gitaar
Randy McDonald : Bas
Bowen Brown : Drums
Michael Emerson : Toetsen