TOMISLAV GOLUBAN FEAT. TONI STARESINIC - VELVET SPACE LOVE

Album Review

Album: 
TOMISLAV GOLUBAN FEAT. TONI STARESINIC - VELVET SPACE LOVE
Artist: 
Tomislav Goluban Feat. Toni Staresinic
Record Label: 
P&C Spona
Style: 
futuristische experimentele muziek
Date: 
02/06/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TOMISLAV GOLUBAN FEAT. TONI STARESINIC - VELVET SPACE LOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tomislav Goluban is een Kroatische bluesmuzikant, zanger, componist en harpspeler. Hij is uniek omdat hij blues combineert met de Kroatische traditionele muziek. Het is een muzikant die zijn muziek altijd een origineel en ongewoon uiterlijk wil geven. Tomislav begon in 1997 mondharmonica te spelen omdat hij geïnspireerd werd door oude bluesmeesters, zoals Sonny Terry, Slim Harpo, Paul Butterfield, Gary Primich, Kim Wilson en Joe Filisko. Hij trad solo en als duo op in Amerika en in achttien Europese landen. Hij stond al op verscheidene bekende
festivals zoals het Notodden Blues Festival in Noorwegen, Amal's Blues Festival in Zweden en Blues sur Seine in Frankrijk. In 2005 verscheen zijn debuutalbum 'Pigeon's Flight'. Tomislav Gobulan maakte al negen albums, een compilatie en twee maxi singles. Zijn composities proberen zijn ogenschijnlijk onverenigbare Kroatische roots en Amerikaanse blues te verbinden. Tomislav heeft al meerdere onderscheidingen gekregen en op het WK mondharmonica in 2005 te Duitsland behaalde hij de vierde plaats. Hij is de oprichter van het folk blues festival in Zagorje en presenteert radio shows met bluesmuziek op de Kroatische Radio. In 2017 nam hij deel aan de drieëndertigste editie van de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. In Kroatie won Tomislav al vier Porins (Kroatische Award die vergelijkbaar is met een Grammy).Toni Staresinic komt ook uit Kroatië en zijn vaardigheden liggen in alles wat een toetsenbord heeft. Hij is ook een dynamische componist en heeft een talent voor experimenteren en improviseren. Hij gebruikt elektronische muziek gemengd met elementen van rock, funk en jazz om zijn eigen unieke geluid te creëren. Beide gewaardeerde spelers hebben hun eigen bluesbands in hun thuisland. Beiden trokken ze naar de Tonic Electronic Studio en de Kasandra Studio in Kroatië en hebben ze hun krachten gebundeld om een harmonica meets keyboard top te creëren. 'Velvet Space Love' is het resultaat van deze samenwerking.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Zero Gravity' is experimentele muziek met vooral de mondharmonica van Tomislav Gobulan in de hoofdrol. Partner Toni Staresinic zorgt voor de elektronische ruimtelijke geluiden die het blaas en zuig werk van Tomislav omringen. Toni is uitdrukkelijk aanwezig in 'Space Drive' waar hij voor de elektronische percussie zorgt en waar gitarist Vlado Simcich Yava ook van de partij is, al is hij weinig hoorbaar. De nadruk in deze experimentele muziek ligt toch op de elektronische percussie van Toni en het mondharmonica werk van Tomislav. Met een Jewharp zorgt Tomislav voor een ander mondharmonica geluid in het ruimtelijke 'My Jupiter Mistress'. Bijna alle nummers zijn instrumentaal, de enige uitzondering is 'Hypersleep Dream' waarin Josipa Loncar met haar sopraanstem voor het enige vocale werk op het album zorgt. Met Nebosja Buhin op de akoestische gitaar, Robert Basic op de elektrische gitaar en Igor Vugrek op drums in het nummer '10_9_3' komt er toch een instrumentale verrijking in de sound van Tomislav Gobulan en Toni Staresinic, al blijven het voor mij vooral futuristische en experimentele geluiden. Het swingende en jazzy getinte 'The Busiest Woman I've Ever Loved' is het meest wereldse nummer op dit album. De ritmesectie, met Igor Vugrek op drums en Damjan Grbac op de contrabas zorgen voor een knappe groove. Naast hen, Tomislav en Toni krijgen we nog vier andere muzikanten te horen. Mike Sponza is te horen met een erg fijne gitaar solo en de blazers met Zvonimir Bajevic op trompet, Robert Polgar op saxofoon en Mario Sincek op trombone geven het nummer een big band vibe.
 
 
 
 
 
 
'TSMK' is een dromerige song en straalt een Zuiderse sfeer uit en daar hebben het gevoelvolle werk van Tomislav Gobulan op de mondharmonica en het sfeervolle werk van Toni Staresinic op zijn synthesizers een groot aandeel in. 'Till The End Of Space And Time' heeft een eentonige begeleiding van Toni Staresinic op de synthesizer, gelukkig kan Tomislav het nummer nog een beetje boeiend houden dankzij zijn knap mondharmonicaspel. Dan volgen er drie remix nummers van songs die al eerder op het album te horen waren. Met een drumcomputer wordt het ritme bepaald in 'Zero Gravity Remix' en 'Space Drive Remix'. De hoofdrollen zijn in deze futuristische songs weggelegd voor de synthesizers van Toni Staresinic en het sampling werk van Damjan Blazun. Gelukkig komen in de derde remix 'TSMK' de mondharmonica van Tomislav Gobulan en de gitaar van Nebosja Buhin de sound van de eentonige drumcomputer en synthesizers wat verrijken. Het album 'Velvet Space Love' wordt afgesloten met het wondermooie 'Man With A Harmonica', een nummer waarvoor het spel van Franco de Gemini in de soundtrack van 'Once Upon A Time In The West', met composities van Ennio Morricone model heeft gestaan. Tomislav bewijst hier nogmaals zijn grote klasse als mondharmonicaspeler. 'Man With A Harmonica' en 'The Busiest Woman I've Ever Loved' zijn de twee positieve uitschieters op dit album. Hopelijk is het album 'Velvet Space Love' maar een bevlieging voor Tomislav Goluban en gaat hij in de toekomst toch weer terug de bluesachtige muziekweg op. Met deze experimentele futuristische ruimte muziek kiest Tomislav duidelijk voor een ander publiek. Mij kan hij met dit album zeker niet bekoren. (6,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. ZERO GRAVITY
02. SPACE DRIVE
03. MY JUPITER MISTRESS
04. HYPERSLEEP DREAM
05. 10_9_3
06. THE BUSIEST WOMAN I’VE EVER LOVED
07. TSMK
08. TILL THE END OF SPACE AND TIME
09. ZERO GRAVITY REMIX
10. SPACE DRIVE REMIX
11. TSMK REMIX
12. MAN WITH A HARMONICA
 
Tomislav Goluban: harmonicas Hohner
Toni Starešinic: keys (Dave Smith Mopho x4), electric piano (Korg SV1), synthesizer (Micro Korg / vocoder, Kaoss Pad 3)
 
Gastmuzikanten
Vlado Simcich: Gitaar
Josipa Loncar: Zang
Nebojsa Buhin: Akoestische gitaar
Robert Basic: Elektrische gitaar
Igor Vugrek: Drums
Damjan Grbac: Double bass
Mike Sponza: Gitaar
Zvonimir Bajevic: Trompet
Robert Polgar: Saxofoon
Mario Sincek: Trombone