TICKET WEST & GREG IZOR- CHUCUFU

Album Review

Album: 
TICKET WEST & GREG IZOR- CHUCUFU
Artist: 
Ticket West & Greg Izor
Record Label: 
For The Road
Style: 
Blues
Date: 
19/05/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TICKET WEST & GREG IZOR- CHUCUFU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ticket West gaat over twee broers, Pascal en Walter Wilhelm, die in hun jonge jaren naar blues opnames luisterden die hun vader van de radio maakte. In 1984 (ze waren toen 14 en 11) nam de Nederlandse omroep TROS Jimmy Johnson en Billy Boy Arnold live op in het jazzcafé van Nick Vollebregt in Laren. Papa gebruikte een groot cassettedeck met grote spoelen die in de woonkamer draaiden om het op te nemen. Voor papa's verjaardag ging mama naar een platenwinkel om wat bluesplaten voor hem te kopen. Ze kwam thuis met twee platen, een van Albert King (King of the bluesguitar) en een andere van Lightnin’ Hopkins. Deze platen wekten de interesse van de oudere broer, die op dat moment klassieke gitaarlessen volgde. De platen werden keer op keer gedraaid en al snel kon hij alle solo's van Albert uit zijn hoofd spelen. De broers hadden twee vrienden (ook broers), die drums en gitaar speelden. De oudere broer nam de bas ter hand en overtuigde zijn jongere broer dat hij kon zingen. Een band was geboren. Maar na een paar jaar oefenen en plezier maken, ging de band uit elkaar. De broers begonnen een aparte carrière in de muziek die jaren duurde. Ze hadden echter altijd het gevoel vastgehouden dat ze, als broers, op een dag zouden herenigd worden in een band. Ze hebben er dertig jaar op gewacht, maar in Ticket West zitten Walter en Pascal terug samen in een band. Ondertussen was de oudere broer overgestapt op gitaar en de jongere op bas. Hun interesse in blues lag nu bij de West Coast-stijl (William Clarke, Rod Piazza, James Harman) en ze sloten zich aan bij zanger en mondharmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp. Hun eerste plaat 'High Class Horse', met Harp Mitch op zang en mondharmonica en Nathan James op gitaar, werd uitgebracht in 2020. Voor hun tweede album 'Cab driving Man' doken ze samen met diverse bevriende muzikanten de studio in. Terwijl het eerste album stevig geworteld was in de West Coast stijl, had hun tweede ook een Chicago blues (Magic Sam, Elmore James, Eddy Taylor) tintje. Maar toch was de moderne West Coast blues (Rick Estrin & The Nightcats, Christ Fast, Junior Watson) niet ver weg. In 2020 werden de eerste tracks het album 'Cab driving Man' uitgebracht, de volledige release vond plaats in 2021. De opvolger, '49 Park St. Blues', kwam uit op 3 juni 2022 en is een album met originele tracks over verlies, oude en nieuwe liefde. Deze plaat bevat extra blues invloeden (The Fabulous Thunderbirds, Jimmy Johnson) in vergelijking met hun vorige. In 2022 doken de broers Wilhelm de studio in met de Amerikaanse zanger/ mondharmonicaspeler Greg Izor. Het resultaat is een EP met zeven songs van Greg Izor, waarbij Ticket West kiest voor de begeleiding. 
 
 
 
 
 
 
 
Voor de opnames van het album 'Chucufu' speelden de broers Wilhelm voor de eerste keer samen met Greg Izor, maar ook met drummer Peter ten Wolde. De heerlijke opener 'Here In The Corner' is een soepele en vloeiende korte bluessong. Drummer Peter ten Wolde en bassist Walter Wilhelm zorgen voor een lekkere groove. Greg Izor bezit een goede en aangename stem en weet 'Here In The Corner' heel relaxt en geloofwaardig te brengen. Zijn solo op de mondharmonica past als gegoten in dit knap bluesnummer. Spijtig dat 'Here In The Corner' maar honderdvijftig seconden duurt. Met klagende stem zingt Greg Izor de slepende bluessong 'Living Day To Day'. Pascal Wilhelm zet met zijn pittige en priemende gitaarvullingen de woorden van Izor nog wat kracht bij. Met een knappe snarensolo zet hij zijn uitstekende instrumentale prestatie nog wat meer in de verf. In de lange instrumentale outro kunnen we ook nog genieten van de chromatische mondharmonica klanken van Greg Izor. In de volgende vijf nummers speelt Izor ook nog ritme gitaar. In het erg korte en vloeiende 'Don't Wait Too Long' geeft Greg ons de goede raad dat we dadelijk moeten handelen en niet te lang moeten wachten. Ook hier zit het instrumentaal weer erg goed in elkaar.
 
 
 
 
 
 
 
Dat de gevangenis niet de beste en aangenaamste plaats is om in te leven horen we in 'Bastrop Jail'. We horen in dit Deltablues nummer een klagende en zichzelf zorgen makende Greg Izor. Pascal Wilhelm kruidt het gehele nummer met gevoelvolle gitaar vullingen en dito solo. In de titelsong vraagt Greg Izor zich af waar 'Chucufu' is. Het is een knap nummer met pittig en priemend gitaarwerk van Pascal en gruizig mondharmonicawerk van Greg. In het meeslepend bluesje 'Talkin' Is Easy' is het genieten van de prachtige stem van Greg en de aanstekelige backing vocals van de Wilhelm broers. Als je van de voorgaande nummers houdt dan ga je zeker van de heel aantrekkelijke afsluiter 'Push That Bottom' houden. Ook hier weer dezelfde ingrediënten, namelijk een sterke blues song, een goede en aangename stem en uitstekende muzikanten die niet aan overdaad doen, maar wat ze spelen wel met heel veel klasse doen. Toen de laatste noot van 'Push That Bottom' was uitgestorven heb ik zoals gevraagd de knop (van repeat) ingedrukt, om nogmaals van dit zeer relaxte en knap schijfje te genieten. Voor mij hoeft de samenwerking tussen de broers Wilhelm en Greg Izor niet eenmalig te zijn. Na 'Chucufu' kijk ik al uit naar een nieuw album van Ticket West & Greg Izor. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Here in the Corner
02. Living Day To Day
03. Don't Wait Too Long
04. Bastrop Jail
05. Chucufu
06. Talkin' Is Easy
07. Push That Bottom
 
Greg Izor: Zang, mondharmonica en ritme gitaar (3,4,5,6,7)
Pascal  Wilhelm: Gitaar
Walter Wilhelm: Bas
Peter ten Wolde: Drums