TICKET WEST - 49 PARK ST. BLUES

Album Review

Album: 
TICKET WEST - 49 PARK ST. BLUES
Artist: 
Ticket West
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
West Coast Blues
Date: 
03/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TICKET WEST - 49 PARK ST. BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ticket West gaat over twee broers, Pascal en Walter Wilhelm, die in hun jonge jaren naar blues opnames luisterden die hun vader van de radio maakte. In 1984 (ze waren toen 14 en 11) nam de Nederlandse omroep TROS Jimmy Johnson en Billy Boy Arnold live op in het jazzcafé van Nick Vollebregt in Laren. Papa gebruikte een groot cassettedeck met grote spoelen die in de woonkamer draaiden om het op te nemen. Voor papa's verjaardag ging mama naar een platenwinkel om wat bluesplaten voor hem te kopen. Ze kwam thuis met twee platen, een van Albert King (King of the bluesgitaar) en een andere van Lightnin’ Hopkins. Deze platen wekten de interesse van de oudere broer, die op dat moment klassieke gitaarlessen volgde. De platen werden keer op keer gedraaid en al snel kon hij alle solo's van Albert uit zijn hoofd spelen. De broers hadden twee vrienden (ook broers), die drums en gitaar speelden. De oudere broer nam de bas ter hand en overtuigde zijn jongere broer dat hij kon zingen. Een band was geboren. Maar na een paar jaar oefenen en plezier maken, ging de band uit elkaar. De broers begonnen een aparte carrière in de muziek die jaren duurde. Ze hadden echter altijd het gevoel vastgehouden dat ze, als broers, op een dag zouden herenigd worden in een band. Ze hebben er dertig jaar op gewacht, maar in Ticket West zitten Walter en Pascal terug samen in een band. Ondertussen was de oudere broer overgestapt op gitaar en de jongere op bas. Hun interesse in blues lag nu bij de West Coast-stijl (William Clarke, Rod Piazza, James Harman) en ze sloten zich aan bij zanger en mondharmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp. Hun eerste plaat 'High Class Horse', met Harp Mitch op zang en mondharmonica en Nathan James op gitaar, werd uitgebracht in 2020. Voor hun tweede album 'Cab driving Man' doken ze samen met diverse bevriende muzikanten de studio in. Terwijl het eerste album stevig geworteld was in de West Coast-stijl, had hun tweede ook een Chicago-blues (Magic Sam, Elmore James, Eddy Taylor) tintje. Maar toch was de moderne West Coast-blues (Rick Estrin & The Nightcats, Christ Fast, Junior Watson) niet ver weg. In 2020 werden de eerste tracks van dit nieuwe album uitgebracht, de volledige release vond plaats in 2021. De opvolger, '49 Park St. Blues', kwam uit op 3 juni 2022 en is een album met originele tracks over verlies, oude en nieuwe liefde. Deze plaat bevat extra blues invloeden (The Fabulous Thunderbirds, Jimmy Johnson) in vergelijking met hun vorige. Verschillende muzikanten droegen bij aan deze plaat: Laura Kits en Arjen Veldman voegden de zang toe, Bas Kleine speelde mondharmonica, Wouter Schueler speelde saxofoon en Roel Spanjers keerde terug op toetsen. De eerste single 'I Did You Wrong' verscheen al in januari 2022.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het aantrekkelijke en heel dansbare 'I Did You Wrong', het is de eerste single van het album. Het wordt op een heel relaxte wijze gezongen door Walter Wilhelm, die ook verantwoordelijk is voor de uitstekend vloeiende baslijn. Roel Spanjers op de piano en Bas Kleine op de mondharmonica zorgen voor de instrumentale hoogstandjes. Met haar heel aantrekkelijke stem komt Laura Kits in het lekker groovende 'Good Woman' vertellen wat een man nodig heeft. Wat mij betreft vertelt ze geen dingen die ik nog niet wist, maar het is wel waar wat ze zingt. Pascal Wilhelm strooit het gehele nummer gretig rond met pittige gitaar riffjes en ook zijn korte solo kan me bekoren. Met een machtige saxofoonsolo zet Wouter Schueler de kers op de taart van deze prachtige song. 'Nice Guy' is een zwoele melodieuze en meeslepende ballade. De verleidelijke stem van Laura Kits geeft een extra touch aan het nummer. Wouter Schueler is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de saxofoon. Roel Spanjers draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en gitarist Pascal Wilhelm speelt zich in de kijker met een fijne snarensolo. 
 
 
 
 
 
 
In de ingetogen en melancholische ballade 'I Burried A Friend' neemt een ingetogen Pascal Wilhelm afscheid van zijn vriend en bluesman Klaas Vermeulen. Als luisteraar wordt je nog meer geraakt door het ingetogen en neerslachtige mondharmonicaspel van Bas Kleine. Ook het slagwerk van Kees van Herk straalt de begrafenisstemming uit. 'What Can A Man Do' is een zwoel soulvol en jazzy nummer, met knap jazzy gitaarwerk van Pascal Wilhelm en subliem orgelwerk van toetsentovenaar Roel Spanjers. Met 'Meant To Be' gaat Ticket West de swingende weg op. Net als in 'What Can A Man Do' is Roel Spanjers weer de smaakmaker. Deze keer doet hij het op de piano. Een andere smaakmaker die we zeker niet mogen vergeten is Wouter Schueler die op zijn saxofoon weer heel belangrijk is. Ook in de Southern getinte rocker 'Forty- Nine' blijft Wouter stevige riffjes uit zijn saxofoon blazen en met een knappe solo zet hij zelf de kroon op zijn uitstekende instrumentale prestatie. Het is het eerste nummer met Arjen Veldman achter de microfoon. Drummer Kees van Herk en bassist Walter Wilhelm zorgen voor een lekker swingende groove en gitarist Pascal Wilhelm kruidt het nummer met pittige gitaar riffs. Tijdens zijn snarensolo is de juiste dosis twang aanwezig. 
 
 
 
 
 
 
De funky getinte bluessong 'Hard To Forget' is het tweede nummer dat gezongen word door Walter Wilhelm. Ook hier is het weer genieten van de instrumentale klasse van toetsenist Roel Spanjers en gitarist Pascal Wilhelm. Met 'Say Sorry' en 'She's The Best' krijgen we tweemaal de stem van Arjen Veldman op lead vocals. In het piano gedreven 'Say Sorry' zitten heel wat Tex Mex invloeden. Ook Bas Kleine is weer van de partij op zijn mondharmonica en hij weet de sound van 'Say Sorry' weer een extra touch te geven. 'She's The Best' is een uptempo en heel dansbare country song, die uitermate geschikt is om een feestje te bouwen. Ticket West sluit hun derde album af met het akoestische 'Love Song'. Pascal Wilhelm zingt het nummer en krijgt daarbij begeleiding van zijn akoestische gitaar en de mondharmonica van Bas Kleine. '49 Park St. Blues' heeft Ticket West een meer dan uitstekende opvolger klaar voor 'Cab driving Man' uit 2020. De muziek van Ticket West is nog gevarieerder geworden en dat komt het gehele album ten goede. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. I Did You Wrong
02. Good Woman
03. Nice Guy
04. l Buried A Friend*
05. What Can A Man Do?
06. Meant To Be
07. Forty-Nine
08. Hard To Forget
09. Say Sorry
l0. She’s The Best
11. Love Song
 
*) ln loving memory of Klaas Vermeulen
 
Album details:
Pascal Wilhelm: guitars, vocals on 4.,5.,6 en 11, backing vocals on 10.
Walter Wilhelm: bass, vocals on 1., 8., backing vocals on7.,10.
Kees van Herk: drums, percussion
Roel Spanjers: keys on 1., 3., 5., 6., 8., 9.
Laura Kits; vocals on 2.,3.
Arjen Veldman: vocals on 7., 9., 1O.
Bas Kleine: harmonica on 1., 4.,9., 10.,11,.
Wouter Schueler: saxophones on 2.,3.,6. ,7.
Ernst Grevink: rhythm guitar on 10., backing vocals on 10.