THORBJORN RISAGER & THE BLACK TORNADO - SONGS FROM THE ROAD - CD/DVD

Album Review

Album: 
THORBJORN RISAGER & THE BLACK TORNADO - SONGS FROM THE ROAD - CD/DVD
Artist: 
Thorbjorn Risager & The Black Tornado
Record Label: 
Ruf Records
Date: 
25/09/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Thorbjorn Risager & The Black Tornado - Songs From The Road
 
 
 
Thorbjorn Risager is een Deense muzikant die op 19 mei 1971 werd geboren te Gundso. Hij studeerde aan het prestigieuze Rhythmic Conservatorium in Kopenhagen. Zijn muziek beweegt zich tussen blues, R & B, rock, jazz en soul. In 2002 verscheen de gitarist, zanger en songwriter op de Deense muziek scene met zijn septet Thorbjorn Risager Blue7 met wie hij in 2004 een live album opnam. Risager werd in 2005 bekroond als Deense blues muzikant van het jaar. In 2007 verscheen het album 'From The Heart'. Dat album en de volgende albums verschenen onder de naam Thorbjorn Risager. Het is pas vanaf zijn achtste album 'Too Many Roads' dat er weer een groepsnaam achter zijn naam komt, vanaf dat moment is het Thorbjorn Risager & The Black Tornado. Ondertussen had Thorbjorn ook een contract getekend bij het prestigieuze Ruf Records. Na het verschijnen van 'Too Many Roads' ging het snel voor deze Deense band en ze gingen zelfs aan de slag in de Verenigde Staten en India. Dit uitstekende album kreeg in 2014 ook de Deense Music Award als beste album, In Duitsland kreeg het de Preis Der Deutschen Schallplattenkritik, maar het meest belangrijke was misschien wel het feit dat het Britse tijdschrift The Blues Magazine, het album bekroonde als één van de meest invloedrijke albums van dat jaar. Begin 2015 trokken Thorbjorn en zijn muzikanten dan naar De Harmonie in Bonn om hun live album 'Songs From The Road' op te nemen. Het honderd minuten durende concert werd opgenomen en uitgebracht op cd en dvd. De cd bevat vijftien nummers en de dvd bevat er achttien. Omdat de meeste nummers zowel op de cd als op de dvd voorkomen, gaan we de dvd bespreken.
 
De dvd heeft een uitstekende beeldkwaliteit en is opgenomen met meerdere camera's. Christian Wagner, die al tientallen jaren bij Rockpalast betrokken is, stond in voor de regie en het geluid lag in de handen van Thomas Ruf, de grote baas van Ruf Records. Met een klein podium kom je niet toe om de acht muzikanten en de twee backing zangeressen te plaatsen. Thorbjorn Risager & The Black Tornado zijn dan ook geen gewone band, het is eerder een kleine big band. De band opent hun concert in Bonn met een paar songs uit hun recentste en meest succesvolle album 'Too Many Roads'. 'If You Wanna Leave' is misschien een rare titel om een concert mee te beginnen, maar het is wel een heel sterk nummer. Het begint met de gitaar en de sterke stem van de frontman, later vallen alle instrumenten in. De slide partij van gitarist Peter Skjerning valt meteen op, net als de knappe sax solo van Hans Nybo. Ida Bang en Lisa Lystam vormen samen The Tornadettes en zorgen dankzij hun mooie stemmen voor het frisse geluid . Het blues nummer 'Paradise' heeft een funky en soul ondertoon, waardoor het iets feestelijker klinkt. Thorbjorn heeft zich nooit vastgepind op één enkele stijl, hij combineert verschillende genres. Luister maar naar de knappe boogie 'The Straight And Narrow Line' dat meesterlijk wordt ingezet door de toetsen van Emil Balsgaard, terwijl de rest van de band ritmisch mee klopt in de handen. Hans Nybo blaast op zijn tenor sax nog maar eens een imposante solo de zaal in en even later neemt Emil het met evenveel passie over op zijn keyboards. De titel song van hun laatste studio album 'Too Many Roads' mag zeker niet ontbreken in De Harmonie. Het is een moderne blues song met een mooie groove en de twee gitaristen, Peter Skjerning op slide en Thorbjorn op gitaar zorgen voor een prachtig samenspel tussen deze twee gitaren. In het uptempo bluesy ‘I'm Tired' worden veel blazers gebruikt, toch is het Thorbjorn die alle aandacht naar zich toetrekt met een pittige frisse solo op zijn six string. 'China Gate' is één van de drie nummers die Risager niet zelfgeschreven heeft. In deze ballade bepalen zijn stem en de slide gitaar de sfeer. Dat deze band kan rocken bewijzen ze in 'Rock'n Roll Ride' en 'High Rolling'. De twee backing vocals zijn niet alleen visueel een meerwaarde, ze zingen ook erg sterk. In 'Rock'n Roll Ride' bepalen drummer Martin Seidelin en bassist  Søren Bøjgaard de rockende groove, terwijl Peter op de slide gitaar, Emil met zijn honky tonky riffjes op de toetsen en Peter Kehl met zijn Wah Wah trompet deze rocker kleuren. Naar het einde toe laat Thorbjorn het publiek meezingen en dat gaat volledig op die vraag in. De blazers zijn constant en dominant aanwezig in 'Get Up, Get Higher' dat een mooi soul en funky geluid heeft.
 
Ida en Lisa verdwijnen dan voor een paar nummers van het podium. Wie houdt van een melancholische, soulvolle ballade komt in 'Through The Years' zeker aan zijn trekken. Tijdens het instrumentale gedeelte wisselen de gitaar van Risager en de blazers elkaar af. 'Long Forgotten Track' is country rock met een heel mooie melodieuze groove. Net als bij het eerste nummer 'If You Wanna Leave' openen Thorbjorn en Peter op gitaar 'On My Way'. Even later vervoegt Martin Seidelin met zijn basdrum en wat shakers het tweetal in deze song met heel wat gospel invloeden. The Tornadettes nemen hun plaats weer in en de band gaat er vol tegen aan in de sterke melodieuze rocker 'All I Want'. Peter Skjerning pakt erg sterk uit op gitaar en lijkt het nummer ook te beëindigen met zijn waanzinnige solo, maar na enkele seconden stilte pakken Thorbjorn en zijn band opnieuw de draad op met het sterke refrein. Al tachtig jaar oud, maar nog steeds springlevend is 'Baby, Please Don't Go' van Big Joe Williams. Ontelbare keren gecoverd en de meesten onder ons kennen zeker de versie van Them met frontman Van Morrison. Thorbjorn heeft deze klassieker in een modern jasje gestoken en heeft het een aanstekelige groove meegegeven. De instrumenten komen hier allemaal perfect tot hun recht. Afsluiten doet deze
tienkoppige band met de cover 'Let The Good Times Roll'. In deze onvervalste rocker stelen Thorbjorn en Peter de show met hun six string, door eerst om beurt, maar daarna gelijktijdig voor een mooi twin gitaar intermezzo te zorgen. Wat een zinderende finale. Voor de tweede maal volgt in De Harmonie nog een meezing moment, waarin het dol enthousiaste publiek zich niet onbetuigd laat en daarna zorgt de frontman met zijn stem voor een fenomenaal einde. De helft van de band blijft voor de eerste toegift backstage. 'I Won't Let You Down' is een duet van Risager met de blonde Lysa Lystam. De twee stemmen matchen heel goed met elkaar in deze country ballade, waarin ook trompettist Peter Kehl een heel mooie bijdrage levert. De rest van de band komt ook terug op het podium voor het funky 'Opener', waarin drummer Martin Seidelin een hoofdrol opeist, maar de man in de schijnwerper is hier zonder twijfel Kasper Wagner op saxofoon. Deze 'Songs From The Road' cd/dvd van Thorbjorn Risager & The Black Tornado is weer een mooi live album bij in deze reeks van Ruf Records. Wie deze Deense band live wil gaan bekijken kan dat momenteel alleen bij onze noorderburen in Nederland want daar speelt Thorbjorn en zijn band op 16 mei op het grote Ribs'n' Blues Festival in Raalte. (8/10)
 
Walter Vanheuckelom
 
 
The Black Tornado band
 
 Thorbjørn Risager - Zang en gitaar
 Emil Balsgaard - Toetsen
 Peter Skjerning - Gitaar
 Kasper Wagner - Alt- / barythonsax
 Hans Nybo - Tenorsax
 Peter Kehl - Trompet
 Søren Bøjgaard - Bas
 Martin Seidelin - Drums
 
De Tornadettes
 Ida Bang - Zang
 Lisa Lystam - Zang
 
CD
 01. If You Wanna Leave 4.48
 02. Paradise 4.58
 03. Drowning 4.16
 04. Baby Please Don’t Go 3.23
 05. Too Many Roads 3.20
 06. China Gate 4.12
 07. Rock ’n Roll Ride 6.26
 08. Through The Tears 4.25
 09. Long Forgotten Track 5.05
 10. On My Way 4.08
 11. All I Want 5.57
 12. High Rolling 5.01
 13. Let the good times roll 11.25
 14. I Won’t Let You Down 4.18
 15. Opener 7.10
 
DVD
1.If You Wanna Leave
2.Paradise
3.Drowning
4.The Straight And Narrow Line
5.Too Many Roads
6.I’m Tired
7.China Gate
8.Rock ‘N’ Roll Ride
9.High Rolling
10.Get Up, Get Higher
11.Through The Tears
12.Long Forgotten Track
13.On My Way
14.All I Want
15.Baby Please Don’t Go
16.Let The Good Times Roll
17.I Won’t Let You Down
18.Opener