THOMAS WYNN AND THE BELIEVERS - WADE WAIST DEEP

Album Review

Album: 
THOMAS WYNN AND THE BELIEVERS - WADE WAIST DEEP
Artist: 
Thomas Wynn And The Believers
Record Label: 
Provogue/Mascot Label
Style: 
Southern Rock, Rock
Date: 
19/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THOMAS WYNN AND THE BELIEVERS - WADE WAIST DEEP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Al zeven jaar op rij zijn Thomas Wynn And The Believers verkozen tot beste rockband en beste Country/folk band door het weekblad The Orlando Weekly. Thomas Wynn groeide op in Orlando, Florida en speelde samen met zijn broer gitaar in de kerk, terwijl zus Olivia in het koor zong. Gezins- en bijbelstudie gaf ritme aan hun leven. Olivia zei ooit: Onze ouders en onze kerk zijn voor ons de enige twee zekerheden. Vader Wynn was drummer van de landelijke band Cowboy. Thomas Wynn werd verliefd op het eerste album van The Band, 'Music From The Big Pink' uit 1968. Dit album opende voor Thomas de weg naar de rock muziek. Met hun twee vorige albums 'Brothers And Sisters' en 'The Reason' hebben Thomas en zijn band al een stevige fanbase opgebouwd en ze mochten al het podium delen met Cheap Trick, Gov't Mule, SIMO, Jason Isbell en Drive By Truckers. Jason Wynn And The Believers hun emotionele, energieke concerten weken overal positieve reacties los. Met hun derde album 'Wade Waist Deep' dat op negentien mei 2017 verschijnt en dat vol staat met tijdloze Amerikaanse muziek wil de band hun internationale doorbraak forceren. Met de diep brandende Southern gitaar riffs, de pulserende ritmes en de vocale harmonieën van broer en zus Wynn hebben Thomas Wynn And The Believers maar één doel en dat is een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met hun muziek en hun inspirerende teksten, die gaan over een beter leven opbouwen, een leven waarin je echt gelooft. Om het album 'Wade Waist Deep' op te nemen wilde de band weg uit hun vertrouwde omgeving en daarom reisden ze naar Nashville, om daar in de Sputnik Sound Studio hun derde album op te nemen onder leiding van producer Vance Powell. Deze viervoudige Award winner kennen we van zijn werk met The White Stripes, Jack White en Chris Stapleton.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Wade Waist Deep' opent met de Southern rocker 'Man Out Of Time', waarin vooral de mooie harmonieuze samenzang van Tom en Olivia opvalt. Het zware geluid met de bepalende drums van Ryan Miranda zorgt voor overweldigende klanken die door de boxen de kamer ingeduwd worden. Het nummer doet me denken aan de indianen die zich klaarmaakten om op oorlogspad te gaan. Thomas Wynn neemt de hoofdzang voor zijn rekening inde titeltrack 'Wade Waist Deep', waarin Thomas als een evangelische prediker, de mensen probeert gerust te stellen en zegt dat ze moeten geloven en kalm blijven want dat is de enige weg naar vrede. Deze meeslepende Southern ballade wordt gedragen door de Hammond klanken van Colin Daniel Fei. In het refrein krijgen we weer die mooie harmonieuze samenzang van broer en zus Wynn. 'Heartbreak Alley', een mix van country en Americana, is één van de sterkste songs op het album. De triomfantelijke Hammond klanken en het knappe vingerwerk op de akoestische gitaar laten dit nummer toe om boven zichzelf uit te stijgen. Met een enorm kwetsbare stem zingt Tom dat zijn ogen niet open zullen zijn als hij sterft in de emotioneel geladen Southern rock/gospel ballade 'My Eyes Won't Be Open'. Ook in deze tekst stelt Tom zich weer vragen zoals: Wie zal ons herinneren als we sterven of wat volgt er na dit aardse leven? Het intens gevoel van kwetsbaarheid in de teksten van 'My Eyes Won't Be Open' en 'Heartbreak Alley' zullen de luisteraar zeker doen nadenken over het leven. In het vloeiende 'Thin Love' krijgen we opnieuw de hemelsmooie harmonieuze samenzang van Tom en Olivia Wynn te horen. Tijdens 'I Don't Regret' is het weer volop genieten van de vintage orgel klanken van Colin Daniel Fei.
 
 
 
 
 
Met 'You Can't Hurt Me' krijgen we voor de eerste keer op dit album echte Southern rock op ons bord. Hier vinden we zeker invloeden terug van Blackberry Smoke. De ritme sectie met Ryan Miranda op drums en David Wagner op bas zorgen voor de stomende groove. Tom Wynn laat zich opmerken met vuil en vet gitaarwerk, terwijl toetsenist Colin Daniel Fei weer dominant en constant aanwezig is op het orgel. Ook Chris 'Bell' Antemesaris helpt met vet blaas en zuigwerk op de bluesharp de sound bepalen van deze Southern rocker. Het zestal blijft nu bij het stevigere en zwaardere werk met 'Mountain Fog' en 'Burn As One'. De eerste is een broeierige mix van Southern rock en Americana, die begint met een akoestische gitaar intro en halfweg verandert in een up tempo rocker. Tijdens 'Burn As One' zorgt bassist David Wagner met zijn knappe baslijn voor een bepalende inbreng. Toch is het Chris Antemesaris die met verschroeiend werk op de bluesharp deze song een paar niveaus hogerop tilt. Daarna wordt het rustiger met 'Feel The Good' dat begint met knap vingerwerk van Thomas op de akoestische gitaar. Het is net of 'Feel The Good' op het album gezet is, om nog even naar adem te kunnen happen vooraleer Thomas en zijn band verschroeiend uithalen met de donkere swampy heavy rocker 'We Could All Die Screaming'. Afsluiten doen Thomas Wynn And The Believers met het meer dan zeven minuten durende 'Turn It Into Gold', dat begint als een soulvolle ballade. Iets voor halfweg verandert de song in een waanzinnig verwoestend heavy rocknummer, met verschroeiend slagwerk van Ryan Miranda en uitmuntend toetsenwerk van Colin Daniel Fei. Ook Thomas Wynn haalt vlijmscherp uit met zinderend gitaar werk. 'Turn It Into Gold' kan zo op een Deep Purple album. Het derde album van Thomas Wynn And The Believers 'Wade Waist deep' is een gevarieerd en aangenaam album geworden. De band klinkt bij momenten heel zoet en kwetsbaar, maar op andere momenten zijn ze onweerstaanbaar hard en snijdt hun muziek door merg en been. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Man Out Of Time
Wade Waist Deep
Heartbreak Alley
My Eyes Won't Be Open
Thin Love
I Don't Regret
You Can't Hurt Me
Mountain Fog
Burn As One
Feel The Good
We Could All Die Screaming
Turn It Into Gold
 
 
David Wagner ~ Bass
Ryan Miranda ~ drums  
Thomas Wynn ~ guitar, lead vocals            
Olivia Wynn ~ lead vocals, tambo
Chris "Bell" Antemesaris ~ harmonica
Colin Daniel Fei ~ keys