TENNESSEE REDEMPTION - TENNESSEE REDEMPTION

Album Review

Album: 
TENNESSEE REDEMPTION - TENNESSEE REDEMPTION
Artist: 
Tennessee Redemption
Record Label: 
Endless Blues Records
Style: 
Blues, rootsrock
Date: 
13/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TENNESSEE REDEMPTION - TENNESSEE REDEMPTION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brandon Santini en Jeff Jensen groeiden beiden muzikaal op in Beale Street in Memphis, TN. Een gecombineerd totaal van bijna duizend concerten op Beale, waarvan ongeveer vierhonderd samen in beroemde clubs als Rum Boogie Cafe, Mr. Handy's Blues Hall, Wet Willie's en B.B. King's Blues Club. Brandon en Jeff tourden tussen 2011 en 2013 ook samen door de VS en Canada onder de naam Brandon Santini & His Band (BSB). In 2012 kwam Bill Ruffino vanuit Los Angeles naar Memphis om fulltime bas te spelen voor BSB. Samen met James Cunningham (drums) en Chris Stephenson (orgel) namen ze toen het album 'This Time Another Year' van Brandon Santini op. Dat album verdiende in 2012 een Blues Music Award nominatie voor Contemporary Album Of The Year en Santini verdiende een nominatie voor Harmonicaplayer Of The Year. Meteen daarna nam dezelfde band 'Road Worn and Ragged', het debuut soloalbum van Jeff Jensen. In de zomer van 2013 gingen Santini en Jensen uit elkaar om solo carrières te verkennen, waarin beide bluesmannen op internationaal niveau veel succes hebben genoten. In 2015 bracht Jeff Jensen zijn veelgeprezen album 'Morose Elephant' uit. Deze release was een geweldig succes en daardoor kon Jeff uitgebreid touren door Europa en de Verenigde Staten. In datzelfde jaar bracht Santini het livealbum 'Live and Extended!' uit. In 2017 besloten Brandon en Jeff een handvol exclusieve festivalaanbiedingen te accepteren die ze samen konden uitvoeren. Met David Green op drums, Bill Ruffino op bas en Timo Arthur op gitaar, werd de groep gepresenteerd als The Santini-Jensen Project (SJP). De wil om samen verder te gaan was er, maar de solo carrières van Brandon en Jeff lieten het op dat moment niet toe. Jensen bracht met 'Wisdom & Decay' in 2018 zijn meest succesvolle album tot nu toe uit en Brandon was volop in voorbereiding voor zijn album 'The Longshot', dat dit jaar verscheen en dadelijk debuteerde op plaats zeven van de Billboard Blues hitlijst. De vriendschap en het respect voor elkaar zijn steeds gebleven en dit jaar vonden Jeffen Brandon dan het geschikte moment om samen Tennessee Redemption op te richten. Het titelloos debuutalbum van Tennessee Redemption bevat acht originele nummers en twee covers, namelijk 'Come On Up The The House' van Tom Waits en 'Watch Yourself' van Little Walter. Tennessee Redemption is een band die zich inzet voor het creëren en uitvoeren van echte Amerikaanse rootsmuziek, met zowel clean als melodieus mondharmonica werk van Santini en waanzinnig gitaarwerk van Jensen. Voeg daarbij nog de zeer creatieve ritmesectie, met de melodieuze bassist Bill Ruffino en de ultra muzikale powerhouse drummer David Green en de heel diverse en creatieve Timo Arthur op gitaar en dan weet je als muziekliefhebber al op voorhand dat er iets moois aankomt.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het soulvolle 'Glad To Be', waarin Jeff zingt over de jongenstijd die beiden beleefden in de populaire Beale Street in Memphis, TN. Brandon haalt meteen verschroeiend uit op de mondharmonica en de pittige gitaar riffs van Jeff en Timo geven 'Glad To Be' nog een extra touch. Het album baant zich daarna een weg door het solide assortiment van hedendaagse blues en roots/rock nummers zoals het onmiskenbaar Memphis’ klinkende 'We Got A Thing Going On', dat een mix is van de muziek van James Cotton en Al Green. Met een diepe bas riff trekt Bill Rufino het strakke 'We Got A Thing Going On' op gang en Brandon neemt hier het vocale gedeelte voor zijn rekening. Jeff en Timo leveren uitstekend overstuurd snarenwerk af en Brandon blaast en zuigt weer op een onweerstaanbare wijze op zijn mondharmonica. Het erg aantrekkelijke 'We Got A Thing Going On' doet bij momenten aan 'Miss You' van The Rolling Stones denken. Jeff en Brandon nemen ons mee naar de rivier The Mississippi voor 'Souls In The Water', een mix van Southern rock en gospel. De huilende wolf is in dit nummer uitdrukkelijk aanwezig. Jared Dover zorgt met zijn prachtige stem voor geweldige backing vocals. 'Back To Tennessee' is een vloeiende Southern rocker met een erg catchy refrein, dat tijdens de concerten zeker voor de nodige ambiance zal zorgen. Het vingervlugge en erg fijne snarenwerk van Jeff en Tim tillen dit knappe nummer nog een niveau hoger. Jeff Jensen schreef het donkere en mystieke 'Leave My Body'. Hij zingt het nummer ook en de fijne en intense snarensolo is om duimen en vingers af te likken. Drummer David Green is met roffelend slagwerk heel aanwezig.
 
 
 
 
 
 
Het vloeiende 'See About Me' heeft een mooie melodie en een sterk refrein en het is tevens een nummer waar je vrolijk van wordt. Het mondharmonica spel van Brandon Santini is weer geweldig en ook van de fijne gitaar solo krijg je kriebels. De eerste cover op het album is de Tom Waits cover 'Come On Up To The House'. De heren Jensen en Santini hebben er een heel eigen versie van gemaakt. Hun versie is veel vloeiender en bovendien krijgen we hier de uitstekende stem van Jeff Jensen te horen in plaats van de schreeuwerige stem van Tom Waits. In deze versie van 'Come On Up To The House' horen we moderne gospelgeluiden, maar ook country, folk en Americana. 'You Don't Love Me' is een heel mooi en melodieus nummer, dat weer met zeer veel gevoel gezongen word door Jeff Jensen. De fijne melodieuze snarensolo van Jeff of Timo zet de kers op de taart. De tweede cover op het album is 'Watch Yourself' van mondharmonica legende Little Walter. Ook op deze cover weten Jensen en Santini hun stempel te drukken. Hun versie is trager en strakker dan het origineel. In de originele versie van 'Watch Yourself' stond het geweldig mondharmonica werk van Little Walter in de spotlights en dat blijft ook behouden in deze versie, waarin Brandon Santini schittert met weergaloos blaas en zuigwerk op zijn kleine, maar o zo fijne instrument. Het album wordt op een schitterende wijze afgesloten met het emotionele, akoestische 'I'm Going To Mexico', waarin Jeff zingt dat als al de rest faalt, hij naar Mexico gaat. Met de onweerstaanbare stem en briljant snarenwerk op de akoestische gitaar van Jeff Jensen en het zinderend mondharmonica werk van Brandon Santini schitteren beide muzikale broers, elk op hun eigen manier in deze prachtige afsluiter. Het titelloze debuutalbum van 'Tennessee Redemption' is een echt pareltje en een aanrader voor elke muziekliefhebber. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Brandon Santini: lead zang (2,4,6,9,10), mondharmonica
Jeff Jensen: lead zang (1,3,5,7,8,10), gitaar en backing vocals
Bill Ruffino: bas
David Green: drums
Timo Arthur: gitaar
 
Additional musicians:
James Cunningham: add. percussion
Jared Dover: b-vocs
 
 
 
01. Glad To Be
02. We Got A Thing Going On
03. Souls In The Water
04. Back To Tennessee
05. Leave My Body
06. See About Me
07. Come On Up To The House
08. You Don’t Love Me
09. Watch Yourself
10. I’m Going To Mexico