TB4Q - ALL FOR THE MONEY

Album Review

Album: 
TB4Q - ALL FOR THE MONEY
Artist: 
TB4Q
Record Label: 
Tub Thumper Records
Style: 
Funk, Swinging Jazz, Blues
Date: 
15/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TB4Q - ALL FOR THE MONEY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
the Big Four Quartet of wel TB4Q is een band die muzikaal een groot bereik heeft. Hun muziek strekt zich uit van solide rock'n roll, moaning blues, lounge muziek, New Orleans funk en swinging jazz. Sinds de zomer van 2000 staat TB4Q open voor nieuwe muzikale perspectieven en elke invloed die denkbaar is, wordt verwelkomd als een nieuwe impuls in deze band. Creativiteit en groei in alle opzichten is de motivatie van TB4Q. De band heeft sinds hun ontstaan al ontelbare keren op de planken gestaan en heeft sinds kort met 'All For The Money' een vierde album op de markt. In hun eerste album 'The Congregation Sessions' was er voldoende ruimte voor de rock'n roll uit de jaren vijftig. Voor hun tweede album 'Sanctified' uit 2008 scheef TB4Q alle nummers zelf en de tien nummers varieerden van gloomy en donker naar vrolijk en gelukkig. Voor hun derde album 'Empire' werd de focus gelegd op compositie en extremen, wat resulteerde in een heel divers album. Nu is er 'All For The Money', dat twaalf songs bevat, die allemaal door JB Biesmans zijn geschreven, gecomponeerd, gemixt en gemasterd. TB4Q bestaat al zeventien jaar en kende wel wat personeelwisselingen en ze hadden bijna altijd minstens één muzikant meer in de band dan hun naam laat vermoeden. De vaste kern wordt nog steeds gevormd door frontman/zanger en componist JB Biesmans en bassist Bird Stevens. De laatste jaren vullen toetsenist Pietro Taucher en de Italiaanse ster gitarist Enrico Crivellaro dit duo aan. Drummer Franky Gomez is nog wel te horen op vier nummers, maar in de meeste nummers wordt het slagwerk gedaan door Andreas Robbie Carree.
 
 
 
 
 
TB4Q opent hun nieuwe album met het funky 'Eye Candy', waarin frontman JB Biesmans buiten het vocale gedeelte ook nog schittert met de saxofoon. Het blijft funky in het door de toetsen van Pietro Taucher gedragen 'Face Down'. Het nummer en de stem doen aan George Benson denken en gitarist Enrico Crivellaro toont zijn klasse met erg knap snarenwerk op zijn six string. Drummer Franky Gomez en bassist Bird Stevens staan in voor de mooie sexy groove van het jazzy pop nummer 'A Wonderfull Day', waarin de saxofoon van Biesmans en het orgel van Taucher de sound van deze song op een erg knappe wijze inkleuren. Pietro Taucher is erg bepalend in het zwoele 'Blue T' waarin hij de piano en het orgel bespeelt. JB Biesmans geniet duidelijk van het leven en van mooie vrouwen op hoge hakken, terwijl hij zich in de bar tegoed doet aan een goede sigaar, champagne en kaviaar. Het leven kan mooi zijn. Daarna wordt het gaspedaal ingedrukt en gaat TB4Q rocken met 'In High Spirits'. Het is het enige nummer waarin Luc Huygen achter de drumkit zit en gitarist Rudolph Nevi te horen is op gitaar. We wanen ons in een jazz club in New Orleans tijdens het instrumentale 'The Silver Lining', waarin de saxofoon van JB Biesmans het dominerend instrument is. De saxofoon is een ondergewaardeerd instrument, maar JB bewijst hier dat het een prachtig instrument is dat erg kan boeien.
 
 
 
 
 
De beste song op het album 'All For The Money' is volgens mij het uptempo soulblues nummer 'I'm A Lover'. Het doet terugdenken aan de hoogdagen van Luke Walter en Blue Blot. De ritme sectie met Franky Gomez op drums en Bird Stevens op bas zorgen voor de heerlijke groove waarop toetsenist Pietro Taucher en gitarist Enrico Crivellaro zich volledig kunnen kunnen uitleven en zo'n kans laat dit virtuoze duo niet liggen. Het nummer wordt door JB Biesmans weer met het nodige gevoel en klasse gezongen. Alle registers worden nu open getrokken voor het opwindende 'Dream And Nightmare', dat tijdens de live optredens zeker voor vuurwerk zal zorgen. 'Brand New God' wordt voor een gedeelte parlando gezongen door JB en in het midden laat Pietro een knap stukje piano horen. 'Tight To Your Rack' begint met een vloeiende poppy melodie, maar halfweg krijgen we spijtig genoeg een hele ritme en sfeer wisseling. Enrico Crivellaro maakt goed gebruik van zijn Wah Wah pedaal en Pietro laat zijn vingers weer vliegensvlug over de zwarte en witte toetsen gaan. Afsluiten doet TB4Q met 'The One And Only', een instrumentale jazzy jam, waarin JB Biesmans op saxofoon, Bird Stevens op bas, Enrico Crivellaro op gitaar, Pietro Taucher op toetsen en Andreas Robbe Carree op drums hun instrumentale klasse voor de laatste maal kunnen etaleren op het album 'All For The Money'. Ingewikkelde melodieën, de jazzy mood en de klasse van de muzikanten van TB4Q maken van deze 'All For The Money' een genietbaar album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Eye Candy
Face Down
A Wonderful Day
Blue T
In High Spirits
The Silver Lining
I’m A Lover
Dream And Nightmare
Brand New God
Livin’ Like I Should
Tight To Your Rack
The One And Only
 
 
JB Biesmans: vocals & saxophone
Bird Stevens: bass
Pietro Taucher: piano & organ (all except #10)
Enrico Crivellaro: guitar (all except #4,6,9,10)
Karel Phlix: guitar (#10)
Rudolph Nevi: guitar (#5)
Andreas Robbie Carree: drums (#1,4,8,9,10,11,12)
Franky Gomez: drums (#2,3,6,7)
Luc Huygen: drums (#5)