SWEET UNDERTOW - SKELETONE MACHINE

Album Review

Album: 
SWEET UNDERTOW - SKELETONE MACHINE
Artist: 
Sweet Undertow
Record Label: 
Mother West
Date: 
16/09/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SWEET UNDERTOW - SKELETONE MACHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eddy werd geboren in Chicago en bracht zijn tienerjaren door met stage diving bij punkrockshows in de Fireside Bowl. Toen hij zestien was hoorde hij voor het eerst Johnny Cash Live in Folsom Prison. Hij leerde zichzelf gitaar spelen door naar de oude bluesplaten van zijn vader te luisteren. Met de gumbo van punk, country en blues in zijn muzikale geest nam hij de vlucht en reisde jarenlang de wereld rond met zijn trouwe gitaar Darlene op sleeptouw. Hij bestreed bosbranden in Oregon en verdwaalde in de Rockies in Wyoming. Hij werd gestalkt door een luipaard in de Himalaya en zijn verhaal eindigde bijna in een kamer van vier dollar per nacht in Calcutta. In Oekraïne woonde hij twee jaar in een stad in het verre oosten, in een ruw huisvestingsproject genaamd The Barracks. Hij bracht zijn nachten door met het spelen met dominostenen met communistische bouwvakkers, op jacht naar maneschijnschoten met hapjes rauw varkensvlees terwijl de hele oorlog zijn kracht verzamelde. Hij woonde in een hoogbouw in Singapore en een dorp in Frankrijk. Hij verhuisde naar Vietnam, waar hij gitaar speelde in nachtclubs met The Apollo Band, cruisend rond Ho Chi Minh City op de ruggen van motorfietsen. Maar San Francisco bleef aan hem trekken, totdat hij tussen banken stuiterde in de City by the Bay. Het was op een avond in februari, alleen, uitkijkend op de grote oceaan, dat de liedjes uit hem begonnen te stromen. Veel van die songs zullen te vinden zijn op het debuutalbum 'Skeleton Machine', dat op zestien september verscheen. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de rauwe midtempo rocker 'Kingdom Come With Me', waarin Eddy Undertow en Jim Semitekol kwistig ronsdstrooien met pittige gitaar riffs. Met een knappe solo zetten ze hun vaardigheden als gitarist nog meer in de kijker. Het ritme gaat omhoog voor de verschroeiende rocker 'Rain Catch Flame'. Met dwingend en energiek slagwerk bepaalt Dave Tavel het ritme van het nummer. Eddy bezit een heel rauwe stem en zingt het nummer met veel passie. Met zijn beukende baslijn zorgt John Eckstrom voor de lekkere groove en gitarist Jim Semitekol haalt machtig uit met scheurend gitaarwerk. 'Riding On Into The Light' is een mooie ballade, waarin Steve Benzian schittert met zijn hemelse Lapsteel gitaar klanken. In het mooi en melodieus refrein krijgt de stem van Eddy Undertow uitstekende ondersteuning van de prachtige stemmen van Annie Bacon en Joshua Cook. Eddy Undertow of Jim Semitekol laten zich ook weer positief opmerken met hun gevoelvolle gitaarsolo. De titeltrack 'Skeleton Machine' heeft een mooie akoestische intro. De stuwende, steeds weerkerende baslijn van Jon Eckstrom bepaalt de groove. Het nummer barst pas echt los tijdens het sterke refrein.
 
 
 
 
 
'Shakedown In The Street' is één van de hoogtepunten op dit album. Max Cowan draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en de violen van Hannah Glass en Scott Krenitski bepalen de sfeer van het nummer en geven het een extra injectie. De prachtige stemmen van Annie Bacon en Joshua Cook tillen de ingetogen, emotionele ballade 'Soft Soft Sea' een paar niveaus de hoogte in. Het absolute hoogtepunt is de verschroeiende rocker 'Ride Out The Night'. Het nummer begint rustig en wordt met veel geduld opgebouwd naar een zinderende climax, met bulderend slagwerk van Dave Travel en vlijmscherp en splijtend gitaarwerk van Jim Semitekol. Pianist Rafael Costas schittert in de liefdes ballade 'Love You More'. Eddy Undertow zal ook menig luisteraar weten te raken in het korte stukje dat hij met zijn rauwe rockstem a capella zingt. De liefhebbers van meeslepende, melodieuze ballades komen zeker aan hun trekken met 'Stained Glass Eyes (Bye Bye Baby)'. Sweet Undertow sluit hun debuutalbum af met de emotionele liefdesballade 'Still Looking For You'. Het debuutalbum 'Skeletone Machine' van Sweet Undertow is een heel aangename kennismaking met deze Amerikaanse band rond frontman Eddy Undertow. Er staan een paar heel mooie nummers op het album, maar spijtig genoeg kan de band dat niveau niet in alle nummers behouden. Toch een band om in het oog te houden. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Kingdom Come With Me
02. Rain Catch Flame
03. Riding On Into The light
04. Skeleton Machine
05. Shakedown In The Street
06. Soft Soft Sea
07. Ride Out The Night
08. Love You more
09. Stained Glass Eyes (Bye Bye Baby)
10. Still Looking For You
 
Sweet Eddy Undertow: Elektrische en akoestische gitaar en zang
Jim Semitekol: Elektrische gitaar
Dave Tavel: Drums en percussie
John Eckstrom - Bas 
 
Special gusts
Rafael Costas: Piano
Steve Benzian: Pedal steel
Bruce Jennett: Mondharmonica
Max Cowan: Piano en Hammond
Hannah Glass: Viool
Scott Krenitski: Viool
Annie Bacon: Backing vocals
Joshua Cook: Backing vocals
John Murray: Handclaps
Joannie Semitekol: Handclaps