SWEET BOURBON - SLIPPERY SLOPES

Album Review

Album: 
SWEET BOURBON - SLIPPERY SLOPES
Artist: 
Sweet Bourbon
Record Label: 
Bourbon Records
Style: 
Bluesrock, Texas blues
Date: 
20/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SWEET BOURBON - SLIPPERY SLOPES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse band Sweet Bourbon werd opgericht begin 2014. Gitarist Chris Janssen is nog het enige lid uit die begin periode. Na enige personeelswisselingen werd de line up definitief met het aantrekken van toetsenist Willem van der Schoof, bassist Roeland van Laer en zanger René van Onna. Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon met Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart twee zangeressen aan. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live cd 'Live At Trianon'. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon met Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangsters vond. Wat later voegde Laura van der Vange zich bij de band en ook zij ontpopte zich als een prima Bourbonnette. Sweet Bourbon & The Bourbonnettes maken muziek die gerust gekwalificeerd mag worden als 'a new blues/rock sound'. De leden komen uit diverse muzikale richtingen en dat is te horen op het tweede album 'Night Turned Into Day', dat in 2017 verscheen en volledig uit eigen werk bestaat. Behalve de bluesy basis van een aantal nummers, zijn ook invloeden te horen uit de rock, funk, soul en pophoek. 'Night Turned Into Day' werd door Leon Bartels opgenomen in de Big Mouth Studio te Nijmegen. In 2018 verliet stichtend lid Martijn Cuypers de band, hij werd vervangen door de jonge Italiaanse drummer Ruben Ramirez. Ook zangeres Sonja Walters verliet de band en in haar plaats kwam zangeres Henny Oudesluijs, die ook nog op de ukelele speelt. In november 2019 trok de band opnieuw naar de Big Mouth Studios in Nijmegen en het resultaat 'Born A Rebel' verscheen op 20 mei 2020. Er staan tien songs op het album, waarvan zeven nieuwe, door de band geschreven nummers en drie covers. In mei 2022 verscheen het live album 'Slippery Slopes', dat in oktober 2021 werd opgenomen tijdens hun concert bij de jongens van Bluesmoose in Groesbeek.
 
 
 
 
 
 
Sweet Bourbon opent met de lekkere Texas bluesshuffle 'Kicked Me Out'. Bassist Roeland van Laer en drummer Ruben Ramirez zorgen voor een stuwende groove en Willem van der Schoof levert schitterend werk op het Hammondorgel. 'Kicked Me Out', dat gaat over een stuk gelopen relatie, kent verscheidene tempowisselingen. Gitarist Chris Janssen haalt uit met een erg knappe gitaarsolo en René van Onna zingt het nummer met veel overtuiging. In het laatste gedeelte komen Bourbonnettes Suzan Wattimena en Henny Oudesluijs met hun prachtige stemmen het vocale gedeelte helemaal af maken. Na het aftikken van drummer Ruben Ramirez trekt bassist Roeland van Laer met een knappe funky basintro 'Cool Down' op gang. In dit funky nummer weet toetsenvirtuoos van der Schoof te imponeren op zijn keys. Je zal merken dat het bijna onmogelijk is om stil te blijven staan bij het uitdagende en opwindende ritme van 'Cool Down'. 
 
 
 
 
 
 
Chris Janssen trekt met Wah Wah gestuurd gitaarwerk het nummer '2nd Wallstreet', dat gebaseerd is op een echt gebeurd verhaal over een een dronken autobestuurder die tegen gehouden wordt door de politie, op gang. Even later komen de andere instrumenten de gitaar, die hier altijd op een knappe wijze op het voorplan blijft, vergezellen met het wervelende orgelspel van Willem van der Schoof in de hoofdrol. De stuwende ritme sectie met drummer Ruben Ramirez en bassist Roeland van Laer zorgen voor de uitstekende groove en vocaal wordt het nummer met veel overtuiging gebracht door de rauwe stem van René van Onna en de sterke backing vocals van Bourbonnettes Suzan Wattimena en Henny Oudesluijs geven het vocale gedeelte het nodige cachet. Gitarist Chris en toetsenist Willem plaatsen de kers op de taart met een uitstekende solo op de gitaar en het Hammond. Deze eerste drie songs komen allemaal uit 'Night Turned Into Day', het eerste studioalbum van Sweet Bourbon.
 
 
 
 
 
 
 
Het zoete 'I Asked You A Question' is een mix van country blues en Delta blues. Willem heeft hier de toetsen ingeruild voor de mondharmonica en ook uit dit kleine instrument weet van der Schoof heerlijke klanken te toveren. Chris Janssen strooit het gehele nummer kwistig rond met aantrekkelijke slide riffjes. Met zijn dwingende en strakke drumbeat bepaalt drummer Ruben Ramirez het ritme van het mysterieuze en geheimzinnige 'Muddy Footprints'. De diepe baslijn van Roeland van Laer zorgt voor het kloppende hart van het nummer. Door zijn manier van zingen weet René de spanning het gehele nummer te behouden en van der Schoof op Hammond en Janssen op gitaar zorgen op de juiste momenten voor de nodige accenten en onheilspellende momenten. Sweet Bourbon trekt alle registers open met het verschroeiende en opwindende 'Born A Rebel'. De schitterende ritme sectie, met drummer Ruben Ramirez en bassist Roeland van Laer, legt er de pees op en dat resulteert in een geweldige groove. Toetsenist Willem van der Schoof is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig met zijn wervelende Hammond klanken en met een geweldige solo plaatst hij zijn prachtig instrumentaal werk nog meer in de kijker. Dat doet ook gitarist Chris Janssen, hij haalt fors uit met een splijtende en vlijmscherpe snarensolo. René van Onna zingt het nummer met veel kracht en overtuiging. Het vocale gedeelte wordt helemaal compleet gemaakt door de prachtige, zwoele stemmen van Suzan Wattimena en Henny Oudesluijs. 'Born A Rebel' is een fantastische song.
 
 
 
 
 
 
'Swan' komt voort uit persoonlijke ervaringen van René van Onna. Hij schreef er een mooie, meer dan zes minuten durende ballade over. Het enige nieuwe nummer op dit live album is de Southern rock ballade 'Just A Silly Dream', waarin toetsenist Willem van der Schoof zijn orgelklanken regelmatig laat opzwellen en waarin gitarist Chris Janssen nogmaals schittert met knap en melodieus snarenwerk. Ook in de afsluitende blues shuffle 'Texas Woman' blijven de gitaar van Chris Janssen en vooral de toetsen van Willem van der Schoof een hoofdrol opeisen. Het nummer werd geschreven met bluesrock legende Stevie Ray Vaughan in het achterhoofd. Ook de combinatie van de stemmen van René, Suzan en Henny blijkt weer een schot in de roos van dit erg genietbare nummer. 'Slippery Slopes' van Sweet Bourbon is een uitstekend album. Het mist misschien een beetje de sfeer van een live album, maar daar gaat niemand om malen. Het geluid en de muziek op 'Slippery Slopes' is van uitstekende kwaliteit, zoals we van de jongens bij Bluesmoose gewend zijn. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Kicked Me Out
02. Cool Down
03. 2nd Wallstreet
04. Asked You A Question
05. Muddy Footprints
06. Born A Rebel
07. Swan
08. Just A Silly Dream
09. Texas Woman
 
Chris Janssen – gitaar
René van Onna – zang, gitaar
Willem van der Schoof – Hammond, bluesharp)
Roeland van Laer -bas
Ruben Ramirez – slagwerk
Suzan Wattimena – zang
Henny Oudesluijs – zang, ukelele, percussie