SWEET BOURBON - NIGHT TURNED INTO DAY

Album Review

Album: 
SWEET BOURBON - NIGHT TURNED INTO DAY
Artist: 
Sweet Bourbon
Record Label: 
Bourbon Records
Style: 
Bluesrock, Jazzy Blues, Funky Blues
Date: 
18/08/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SWEET BOURBON - NIGHT TURNED INTO DAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse band Sweet Bourbon werd opgericht begin 2014. Leden van het eerste uur zijn drummer Martijn Cuypers en gitarist Chris Janssen. Na enige bezettingswisselingen werd de line-up definitief met het aantrekken van toetsenist Willem van der Schoof, bassist Roeland van Laer en zanger René van Onna. Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon met Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart twee achtergrondzangeressen aan. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live-cd 'Live at Trianon'. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon in Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangsters vond. Wat later voegde Laura van der Vange zich bij de band en ontpopte zich als een prima Bourbonnette. Sweet Bourbon & The Bourbonnettes maken muziek die gerust gekwalificeerd mag worden als 'a new blues sound'. De leden komen uit diverse muzikale richtingen en dat is te horen op het tweede album 'Night Turned Into Day', dat geheel uit eigen werk bestaat. Behalve de bluesy basis van een aantal nummers, zijn ook invloeden te horen uit de rock, funk, soul en pophoek. 'Night Turned Into Day' werd door Leon Bartels opgenomen in de Big Mouth Studio te Nijmegen en het telt elf songs.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het stevige '2nd Wallstreet', een rocker met een funky touch. Chris Janssen trekt met de gitaar het nummer, dat gebaseerd is op een echt gebeurd verhaal over een een dronken autobestuurder die tegen gehouden wordt door de politie, op gang. Even later komen de andere instrumenten de gitaar, die hier altijd op een knappe wijze op het voorplan blijft, vergezellen met het wervelende orgelspel van Willem van der Schoof in de hoofdrol. De stuwende ritme sectie met drummer Martin Cuypers en bassist Roeland van Laer zorgen voor de uitstekende groove en vocaal wordt het nummer met veel overtuiging gebracht door de knappe stem van René van Onna en de sterke backing vocals van Bourbonnettes Sonja Walters, Suzan Wattimena en Laura van der Vange geven het vocale gedeelte het nodige cachet. Gitarist Chris en toetsenist Willem plaatsen de kers op de taart met een uitstekende solo. De gitaar van Chris Janssen en vooral de toetsen van Willem van der Schoof blijven een hoofdrol spelen in de aanstekelige blues shuffle 'Texas Woman', een nummer dat geschreven werd met Stevie Ray Vaughan in gedachte. Ook de combinatie van de stemmen van René, Suzan, Laura en Sonja blijkt weer een schot in de roos in dit erg genietbare nummer. Met een knappe baslijn neemt bassist Roeland van Laer de intro van het funky 'Cool Down' voor zijn rekening. Ook in dit funky nummer weet toetsenvirtuoos van der Schoof te imponeren op zijn keys. Je zal merken dat het bijna onmogelijk is om stil te blijven staan bij het uitdagende en opwindende ritme van 'Cool Down'. Net als de opener '2nd Wallstreet' is de pakkende ballade 'Blue Wonder' een waar gebeurd verhaal. Dit meer dan zes minuten durende luisterlied zet je met beide voeten op de grond en laat je voelen dat je als mens niet alles onder controle kan hebben en dat sommige onverwachte gebeurtenissen een heel zware impact hebben op een mensenleven. 'Kicked Me Out' dat over een stuk gelopen relatie gaat heeft een heerlijke groove en Willem van der Schoof haalt weer uitstekend uit op het orgel. De ritme sectie met drummer Martin en bassist Roeland zorgen voor de stampende en stuwende groove tijdens 'I Don't Care', een nummer dat zeker tijdens de live optredens voor veel ambiance en vuurwerk zal zorgen. Het begint met een vette slide riff van Chris Janssen op de gitaar en eenmaal de andere instrumenten en het ritmisch handgeklap van de Bourbonnettes hun intrede doen is deze pletwals vertrokken om pas te stoppen als de laatste noot uitgestorven is.
 
 
 
 
 
 
Dat Sweet Bourbon een heel breed gamma aan stijlen bestrijkt laten ze horen in 'This Year's Destination', dat een mix is van blues en jazz, met knap jazzy snarenwerk van Chris Janssen en verschroeiend toetsenwerk van Willem van der Schoof. Het langste nummer op dit album is de bijna acht minuten durende, intense ballade 'Got to Say Goodbye To You'. Dit traag nummer wordt met erg veel gevoel gezongen door René van Onna. Volgens het boekje inspireerde ZZ Top, Francesco Bertels en Chris Janssen tot het schrijven van dit nummer en dat begrijp ik niet zo goed. In het laatste kwart heb ik het gevoel dat ik naar 'With A Little Help From My Friends' in de versie van Joe Cocker aan het luisteren ben. Dat doet niets af aan de schoonheid van deze ballade die van de eerste tot de laatste seconde weet te boeien. Deze slow waarvoor één tegel genoeg is, is voor mij één van de hoogtepunten op dit erg aangenaam album. Het idee achter het swingend jazzy getinte 'Blinded' haalde Chris Janssen uit een arrangement van de jazz gitaristen Bucky Pizzarelli en Frank Vignola. De rauwe stem van René vormt een heerlijk contrast met de stemmen van Laura, Sonja en Suzan. 'Swans' komt voort uit persoonlijke ervaringen van René van Onna. Hij schreef er een mooie ballade over. Net als met 'Got To Say Goodbye' en 'Blue Wonder' maakt Sweet Bourbon van dit traag nummer een extra lange versie, maar het resultaat is wel iets minder. Naar mijn gevoel wordt dit nummer te lang gerokken, al vind ik de uitstervende outro met het orgel wel een mooie wijze om deze ballade af te sluiten. Met het erg korte instrumentale funky/jazz fusion 'Enfants Terribles' wordt dit knappe album afgesloten. Voor de laatste maal op deze 'Night Turned Into Day' kunnen de muzikanten van Sweet Bourbon hun instrumentale kwaliteiteiten in de schijnwerpers plaatsen en dat doen ze dan ook met verve. Sweet Bourbon mag terecht trots zijn op hun erg goede tweede album 'Night Turned Into Day'. Spijtig genoeg krijgen we deze achtkoppige band nooit of zelden te zien in België. Hopelijk brengt 'Night Turned Into Day' daar verandering in. Op vier november van dit jaar zijn ze in ieder geval al te gast in Blues Sphere te Luik. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Line up:
René van Onna (lead vocals, acoustic guitar)
Chris Janssen (guitars)
Roeland van Laer (bass)
Martin Cuypers (drums)
Willem van der Schoof (keys, piano)
Laura van der Vange (background vocals)
Sonja Walters (background vocals)
Suzan Wattimena (background vocals)
 
 
 
 
01. 2nd Wallstreet [04:24]
02. Texas Womana [04:12]
03. Cool Down [04:48]
04. Blue Wonder [06:18]
05. Kicked Me Out [03:35]
06. I Don't Cane [04:02]
07. This Year's Destination [05:01]
08. Got To Say Goodbye [07:58]
09. Blinded [04:15]
10. Swan [07:09]
11. Enfants Terribles [02:23]