SWEET BOURBON - BORN A REBEL

Album Review

Album: 
SWEET BOURBON - BORN A REBEL
Artist: 
Sweet Bourbon
Record Label: 
Bourbon Records
Style: 
Bluesrock, Blues, Rock
Date: 
20/05/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SWEET BOURBON - BORN A REBEL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse band Sweet Bourbon werd opgericht begin 2014. Leden van het eerste uur zijn drummer Martijn Cuypers en gitarist Chris Janssen. Na enige bezettingswisselingen werd de line-up definitief met het aantrekken van toetsenist Willem van der Schoof, bassist Roeland van Laer en zanger René van Onna. Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon met Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart twee zangeressen aan. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live cd 'Live At Trianon'. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon met Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangsters vond. Wat later voegde Laura van der Vange zich bij de band en ook zij ontpopte zich als een prima Bourbonnette. Sweet Bourbon & The Bourbonnettes maken muziek die gerust gekwalificeerd mag worden als 'a new blues/rock sound'. De leden komen uit diverse muzikale richtingen en dat is te horen op het tweede album 'Night Turned Into Day', dat in 2017 verscheen en volledig uit eigen werk bestaat. Behalve de bluesy basis van een aantal nummers, zijn ook invloeden te horen uit de rock, funk, soul en pophoek. 'Night Turned Into Day' werd door Leon Bartels opgenomen in de Big Mouth Studio te Nijmegen. In 2018 verliet stichtend lid Martijn Cuypers de band, hij werd vervangen door de jonge Italiaanse drummer Ruben Ramirez. Ook zangeres Sonja Walters verliet de band en in haar plaats kwam zangeres Henny Oudesluijs, die ook nog op de ukelele speelt. In november 2019 trok de band opnieuw naar de Big Mouth Studios in Nijmegen en het resultaat 'Born A Rebel' verscheen op 20 mei 2020. Er staan tien songs op het album, waarvan zeven nieuwe, door de band geschreven nummers en drie covers.
 
 
 
 
 
 
Sweet Bourbon trekt meteen alle registers open met de verschroeiende en opwindende titeltrack 'Born A Rebel'. De schitterende ritme sectie, met drummer Ruben Ramirez en bassist Roeland van Laer, legt er dadelijk de pees op en dat resulteert in een geweldige groove. Toetsenist Willem van der Schoof is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig met zijn wervelende Hammond klanken en met een geweldige solo plaatst hij zijn uitstekend werk nog meer in de kijker. Dat doet ook gitarist Chris Janssen, hij haalt meteen fors uit met een slijtende en vlijmscherpe snarensolo. Met de B Horns is er ook een hele blazerssectie aanwezig op het album. Trompettist Dennis van Alst en de saxofonisten Julian Sprengers en Liesbeth Coopmans blazen de nodige soul in deze fantastische bluesrocker. René van Onna zingt het nummer met veel kracht en overtuiging. Het vocale gedeelte wordt helemaal compleet gemaakt door de prachtige, zwoele stemmen van Suzan Wattimena, Laura van der Vange en Henny Oudesluijs. 'Born A Rebel' is een geweldige en sterke opener. De energieke band Sweet Bourbon slaagt er in om nog een tandje bij te steken in de zinderende rocker 'Bourbon For You'. Het energieke en razendsnelle slagwerk van Ramirez en de beukende baslijn van Roeland van Laer vormen de ideale basis van deze vintage bluesrocker. Net als in de opener is Willem van der Schoof weer op een imposante wijze aanwezig op het Hammond. Chris Janssen etaleert zijn klasse als gitarist met sterk ritme gitaarwerk en een knappe vingervlugge gitaar solo.
 
 
 
 
 
 
 
De twee eerste nummers werden geschreven door Chris Janssen. Na deze twee spetterende songs wordt er heel gas teruggenomen voor de erg mooie ballade 'Mrs. C', waarvoor van Onna de tekst schreef en van der Schoof de muziek. De intro van deze meer dan vijf minuten durende slowblues neemt Willem van der Schoof op zijn Hammond voor zijn rekening. Ook in de rest van 'Mrs. C' blijft hij met zijn warme Hammondklanken de melodie dragen. De hoofdrollen in 'Mrs. C' zijn weggelegd voor het prachtige en gevoelvolle snarenwerk van Chris Janssen en het ingetogen maar o, zo mooie blaaswerk van Dennis van Alst op zijn trompet. René weet het nummer met heel veel gevoel te zingen en Suzan, Laura en Henny bewijzen met hun heerlijke stemmen nogmaals hun meerwaarde voor de band. In het boekje met de songteksten las ik dat Willem van der Schoof een meer bluesy album wilde maken met Sweet Bourbon. Met het aanstekelige 'I Asked You A Question', een mix van country blues en Delta blues, krijgen we daar een mooi voorbeeld van. Willem heeft hier de toetsen ingeruild voor de mondharmonica en ook uit dit kleine instrument weet van der Schoof heerlijke klanken te toveren. Chris Janssen strooit het gehele nummer kwistig rond met aantrekkelijke slide riffjes. Met zijn dwingende en strakke drumbeat bepaalt drummer Ruben Ramirez het ritme van het mysterieuze en geheimzinnige 'Muddy Footprints. De diepe baslijn van Roeland van der Laer zorgt voor het kloppende hart van het nummer. Door zijn manier van zingen weet René de spanning het gehele nummer te behouden en van der Schoof op Hammond en Janssen op gitaar zorgen op de juiste momenten voor de nodige accenten en onheilspellende momenten.
 
 
 
 
 
 
 
De eerste cover op het album is 'Top Of The World' van Chester Burnett aka Howlin' Wolf. Willem van der Schoof draagt met zijn warme Hammondklanken de melodie van deze prachtige slowblues. De versie van Sweet Bourbon is trager dan de originele Howlin' Wolf versie. In het instrumentale gedeelte is het weer genieten van de klasse van toetsenist van der Schoof en gitarist Chris Janssen. De mooie stemmen van Suzan Wattimena, Laura van der Vange en Henny Oudesluijs, ofwel the Bourbonnettes zijn ook deze keer weer een lust voor het oor. René van Onna schreef de vloeiende bluesrocker 'The Beast' voor Mieke, die naar Amerika vertrekt. De blazerssectie met trompettist Dennis van Alst en de saxofonisten Julian Sprengers en Liesbeth Coopmans zijn in dit nummer weer uitdrukkelijk aanwezig. 'Unexepted Touch' is een soulvol rock nummer, dat weer erg knap gezongen wordt door René van Onna. Willem van der Schoof is weer in grootse doen op de klavieren van zijn Hammond en piano en ook gitarist Chris Janssen haalt schitterend uit met een zinderende snarensolo. Het album wordt vol gemaakt met twee covers, te beginnen met de Hadden Sayer cover 'Lay Down Your Worries'. Net als in de versie van Hadden Sears is dit ook een duet tussen een man en een vrouw. De stemmen van René van Onna en Henny Oudesluijs matchen erg goed en samen met de band maken zij er een meer rockende versie van. Het album wordt afgesloten met het swingende jazzy nummer 'Laying In The Alley', een cover van Joseph Mayer. Deze piano gedreven song is misschien wel de vreemde eend in de bijt op dit album, maar het zorgt toch voor een leuke en swingende afsluiter. Willem van der Schoof speelt zich weer in de kijker met een prachtige piano en Hammond solo. 'Born A Rebel', het derde album van Sweet Bourbon is een uitstekend album. De acht muzikanten van Sweet Bourbon mogen best fier zijn op deze knappe opvolger van 'Night Turned Into Day' uit 2017. In Nederland is deze band niet meer weg te denken, maar in België krijgen we ze niet zo vaak te zien. Hopelijk brengt 'Born A Rebel' daar verandering in. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Born A Rebel
02. Bourbon For You
03. Mrs. C.
04. I Asked You A Question
05. Muddy Footprints
06. Sitting On Top Of The World
07. The Beast (for Mieke)
08. Unexpected Touch
09. Lay Down Your Worries
10. Laying In The Alley
 
Line-up:
René van Onna – lead vocals, gitaar
Roeland van Laer – bas
Chris Janssen – gitaar
Willem van der Schoof – Hammond, piano, mondharp
Ruben Ramirez – drums
Suzan Wattimena – backing vocals
Laura van der Vange – backing vocals
Henny Oudesluijs – backing vocals, ukelele
Dennis van Alst – trompet
Julian Sprengers – tenor sax
Liesbeth Coopmans – alt sax