SUSANNA - ELEVATION

Album Review

Album: 
SUSANNA - ELEVATION
Artist: 
Susanna
Record Label: 
SusannaSonata
Date: 
25/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
 
SUSANNA  - ELEVATION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Noorse kunstenares Susanna (1979) is de vrouw achter Susanna and the Magical Orchestra // Susanna en Susanna Wallumrød, die sinds 2004 muziek uitbrengt via onafhankelijke labels als het Noorse Rune Grammofon, het Duitse ECM Records en sinds 2011 via haar eigen label SusannaSonata. Ze staat bekend om haar transformatie van nummers van onder andere AC/DC, Dolly Parton, Thin Lizzy en Leonard Cohen, maar ook om haar sterke originals en haar samenwerking met artiesten als Jenny Hval, Ensemble neoN en Bonnie 'Prince' Billy. Tot op heden maakte ze al dertien albums. 'Baudelaire & Piano' uit 2020  is het meest recenste. Susanna componeerde muziek in opdracht voor Ladyfest, het Telemark Festival, Henie Onstad Arts Centre tentoonstelling 'We Live On A Star' en het vocaal ensemble Oslo 14. Ze werkte samen met onder andere Tuva L. Syvertsen, hedendaags dansensemble Carte Blanche, Stian Westerhus, Jenny Hval, Tord Gustavsen, Zwitserse harpiste Giovanna Pessi, De Nederlandse kunstenares Jessica Sligter, de Amerikaanse kunstenares Bonnie 'Prince' Billy en de Britse multi-instrumentalist John Paul Jones. Ze ontving de Noorse Grammy (Spellemannprisen) drie keer in open categorie, de Gammleng Award in 2012 in open categorie en de Radka Toneff Memorial Award in 2015. Susanna won in 2016 de Kongsberg Jazzfestival muzikantenprijs, dnb Award genaamd. Ze componeerde het jaarlijkse opdrachtwerk voor Vossa Jazz 2017 en won de EDVARD Award als componist voor haar album 'Triangle'. Voor haar nieuwe album 'Elevation', dat op vijfentwintig maart verscheen koos Susanna voor poëzie van Charles Baudelaire (1821-1867), die spreekt over verschillende processen en reizen in onszelf, die we als mens en als spirituele dieren aangaan.
 
 
 
 
 
'Alchemy Of Suffering' is zoals alle songs op het album een piano gedreven nummer. Susanna beschikt over een mooie stem en brengt haar nummers op een ietwat dromerige wijze. Door het lezen van het gedicht van Baudelaire kwam de melodie vrij vlug binnen bij Susanna. De pianoklanken vormen een stroom onder de woorden. Susanna wilde wat experimenteren en ze voegde bij de woorden en de pianoklanken, de geluiden uit de bandrecorders en cassettebandjes van Stina Stjern bij het nummer. Componist/improvisator Delphine Dora biedt in verscheidene nummers plagende vertolkingen van de originele Franse teksten. 'Ciel Brouillé', dat gaat over de relatie tussen Baudelaire en zijn muze Marie Daubrun, is er daar eentje van. Het instrumentale 'Rose-Pale Dawn' is een aaneenschakeling van dissonante klanken die in elkaar vloeien. 'L'Aube Spirituelle' is een, zeventig seconden durend, traditioneel geschreven sonnet. Susanna vertelt op een wat dromerige wijze hoe de dichter na een nacht van losbandigheid, tijdens zijn dagelijkse ochtendwandelingen bij zonsopgang herinneringen ophaalt aan zijn geliefde vrouw.
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Elevation' heeft een prachtige pianomelodie. Opvallend zijn de vele vogelgeluiden die in het nummer te horen zijn en de outro is op zijn minst vreemd te noemen. In het zeer korte 'Alchimie De La Douleur' lopen de stemmen van Susanna en Delphine Dora op een prachtige wijze door elkaar. In het gedicht 'Le Possédé' presenteert Baudelaire zich als hulpeloos slachtoffer die zich overlevert aan de wreedheid van zijn geliefde vrouw. 'Invation To The Voyage' was het eerste Baudelaire gedicht waar Susanna muziek voor maakte. Ze stripte het nummer en speelt het op dit album volledig solo. Haar stem en haar pianospel vormen één geheel. Susanna en Delphine Dora zingen samen 'Le Vin Des Amants', waarin Baudelaire schrijft hoe hij zich voelt als hij alcohol en liefde verzoent. 'Le Vin Des Amants' is heel religieus, het is net of je tijdens de kerkdienst naar de gezangen van twee priesteressen luistert. De veldopname die Stina Stjern maakte van krassende kraaien op een begraafplaats in Oslo is een sonische knipoog naar Sussanna's pianospel en haar composities. Susanna sluit het album af met 'Destruction', een nummer over zelfvernietiging. De duivel kent al onze taboes, verleidingen en verlangens. Al deze ervaringen kunnen veranderen in verslavingen. 'Elevation' is een album dat zeker niet gemaakt is voor een zeer breed publiek. Wie de tijd neemt om de muziek van Susanna en de mooie teksten van Baudelaire te ontrafelen zal zeker kunnen genieten van dit album. 
 
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
1. Alchemy of Suffering (Susanna / Baudelaire)
2. Ciel Brouillé (Delphine Dora / Baudelaire)
3. Rose-Pale Dawn (Stina Stjern)
4. L’aube Spirituelle (Delphine Dora /Baudelaire)
5. Elevation (Susanna / Baudelaire)
6. Alchimie De La Douleur (Delphine Dora / Baudelaire)
7. Le Possédé (Delphine Dora / Baudelaire)
8. Light Up Your Eyes (Stina Stjern)
9. Invitation to the Voyage (Susanna / Baudelaire)
10. Le Vin Des Amants (Delphine Dora / Baudelaire)
11. In Shared Ecstasy (Stina Stjern)
12. Destruction (Susanna / Baudelaire)
 
Line-up:
Stina Stjern (Cassette Tapes, Recorder)
Delphine Dora (Piano, Organ, Vocals, Field Recordings)
Susanna (Vocals, Piano, Mellotron)