SUSAN SANTOS - NO U TURN

Album Review

Album: 
SUSAN SANTOS - NO U TURN
Artist: 
Susan Santos
Record Label: 
THW Records
Style: 
Amerikaanse Roots muziek, Rock
Date: 
11/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUSAN SANTOS - NO U TURN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een grote passie voor de muziek leidde ertoe dat Susan Santos op een autodidactische manier leerde zingen en gitaar spelen. Stap voor stap creëerde de linkshandige gitariste en zangeres haar eigen liedjes en haar specifieke stijl. Na in verschillende bands te hebben gespeeld en twee opgenomen CD's verhuisde ze in 2009 naar Madrid en daar richtte ze een power trio onder haar eigen naam op. Met dit trio combineert Susan blues, rock en Amerikaanse roots muziek. Susan speelde in veel clubs en festivals in Spanje, maar ook in andere landen van Europa en in de VS (Los Angeles, Lonch Beach & Chicago) stond ze al meerdere malen op het podium. Met 'Take Me Home' (Grasa Records, 2010), 'Shuffle Woman' (Peer Music, 2012), 'Electric Love' (Paella Records, 2014) en het album 'Skin & Bones' dat op 17 mei 2016 verscheen bij Paella Records heeft Susan al vier albums uitgebracht. 'Skin & Bones' werd in 3 dagen opgenomen in Madrid. De producer is Juan de Dios Martín. Susan was in het najaar van 2018 in Nederland voor een tournee en ze liet een uitstekende indruk na. Op de Europese Blues Awards won Susan de Award van Best Musician Performance 2018. Op elf januari 2019 verschijnt haar nieuwe album 'No U Turn', met daarop tien originele songs die zonder uitzondering door Susan werden geschreven. Het album werd opgenomen in de Taf Studios in Madrid door Juan de Dios Martin, die eveneens producer is van het album.
 
 
 
 
 
Het album 'No U Turn' opent met de aanstekelige en melodieuze bluesrocker 'Blind Woman', dat door de goede en aangename stem van Susan met veel gevoel wordt gezongen. Ook met haar pittige gitaar solo kan de Spaanse me bekoren en na haar solo blijft ze met zinderende en vlijmscherpe gitaar riffs het nummer kruiden. Bovendien heeft 'Blind Woman' ook nog een catchy en sterk refrein. De eerste single uit het album is het erg sterke 'Slow Down', dat net als zijn voorganger een sterk en melodieus refrein heeft. Met strak ritmisch slagwerk trekt drummer Mario Carrion het nummer op gang. Even later komt Susan met haar stem en David Salvador op bas de sound versterken, maar de drums blijft dwingend op het voorplan. Producer Juan de Dios Martin zorgt op de keyboards voor de instrumentale afwerking. 'Fool Me' heeft ongeveer dezelfde ingrediënten, maar het blijft wat vlak. Het is pas naar het einde toe, wanneer Susan kwistig met snedige gitaar riffjes begint rond te strooien dat het nummer helemaal los komt. 'Shakin' All Over' is een knappe rocker met een opwindende groove en daar heeft het uitstekende drum en percussiewerk van Mario Carrion een groot aandeel in. David Salvador zorgt met een knappe lopende baslijn voor de heerlijke groove. Victor Acietuno op de congas voegt nog wat extra percussie toe en Susan laat de bottleneck gezwind over de hals van haar sixstring glijden en dat levert vet slidewerk op. De tekst gaat over wat Susan's geliefde in haar losmaakt. De Spaanse muzikante is op zoek naar vrijheid in het speelse 'Freedom'. Instrumentaal is dit een erg rijk nummer want buiten de elektrische gitaar bespeelt Susan hier ook nog de banjo en de akoestische gitaar. Juan de Dios Martin is erg knap aanwezig op Hammond en Ramon Orroyo op de mandoline geeft het nummer een speciale touch. Daarna worden alle registers open getrokken voor het uptempo nummer 'Heaven Or Hell', waarin je jezelf ergens in Texas waant. Susan op banjo en Angel Vera op de mondharmonica geven hun nummer nog een instrumentale surplus.
 
 
 
 
 
 
'Dry River' is een country pop song, die met erg veel gevoel gezongen wordt door de weemoedige stem van Susan. De eenzaamheid is hier troef en dat wordt instrumentaal ook goed weergegeven, door de weemoedige mondharmonica van Angel Vera en de melotron van Juan de Dios Martin. 'Dry River' staat in fel contrast met 'Feeling Good', waarin je vooral in het refrein een blije en uitgelaten Susan Santos hoort. Ook de levendige, pittige gitaar solo van de Spaanse herbergt heel wat vrolijkheid en plezier. Veel van de nummers op het album 'No U Turn' klinken veel gepolijster dan op het vorige schitterende album 'Skin And Bones'. Je hoort duidelijk dat dit album in de USA gemasterd is. 'In Trouble', dat bijna als een popsong klinkt, is daar een heel mooi voorbeeld van. Geef me dan maar de stevige rockende afsluiter 'In Trouble', waarin Santos fel uithaalt op de snaren van haar sixstring en dan is deze Spaanse furie op haar best. De opwindende groove komt van drummer Carlos Sanchez en bassist Manuel Bagues, twee jongens die alleen op dit laatste nummer van de partij zijn. Naar mijn gevoel hadden er meer van dit soort songs op het album mogen staan. Ik zag verleden jaar Susan Santos live in De Bosuil te Weert en ze maakte daar een uitstekende indruk op mij. 'No U Turn' is een erg aangenaam album dat naar mijn smaak iets te gepolijst is. Voor de Nederlandse fans van Susan is er nog meer goed nieuws, want de Spaanse komt in het voorjaar weer naar Nederland voor een optreden op 16 maart in Heyhoef Backstage in Tilburg,  (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Blind Woman
02. Slow Down
03. Fool Me
04. Shakin' Al Over
05. Freedom
06. Heaven Or Hell
07. Dry River
08. Feeling Good
09. Green
10. In Trouble
 
 
Susan Santos : Zang en gitaar op alle nummers, backing vocals op #2,3,,6,7,8 en 10, Banjo op #6,7 en 10, Akoestische gitaarop #10
David Salvador : Bas op alle songs behalve #10
Mario Carrion : Drums alle songs behalve op #10, Percussie op #1,3,4,5,6 en 8.
Juan de Dios Martin : Keyboards op #2, Hammond op #3,4 en 5, Melotron op #7, Rhodes op #9, Backing vocals op #4,7 en 10
Pablo Martin : Backup vocals op #1,4,5 en 9
Victor Acietuno :  : Congas op #4 en 9, Guiro (Latijns percussie instrument) op #8
Paco Amoyo : Backing vocals op #5
Ramon Arroy : Mandoline op #5
Angel Vera : Mondharmonica op #6 en7
Manuel Bagues : Bas op #10
Carlos Sanchez : Drums op #10