SUNNYSIDERS - THE BRIDGES

Album Review

Album: 
SUNNYSIDERS - THE BRIDGES
Artist: 
Sunnyriders
Record Label: 
Dancing Bear
Style: 
Bluesrock, Swampy Blues, Rootsrock
Date: 
12/10/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUNNYSIDERS - THE BRIDGES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sunnysiders is een Kroaats bluesduo dat in 2010 opgericht werd. Boris Hrepic Hrepa is de mannelijke helft van het duo. Hij is de zanger, gitarist, ukelele speler, mondharmonicaspeler en de songwriter van het duo. Hij speelde in de jaren tachtig en negentig bij de beroemde Kroatische band Daleka Obala. Antonija Vrgoč Rola is de vrouwelijke helft van het duo en zij zingt, speelt gitaar en percussie. In 2010 wonnen ze de tweede Kroatische Blues Challenge en in 2011 speelden ze in de halve finales van de 27e International Blues Challenge in Memphis, USA. Na Memphis werden ze een kwartet. Ze namen al drie albums op, namelijk 'License To Blues' in 2011, '10 Kartolina S Daleke Obale' in 2016 en 'Click Play' in 2017. Dit laatste album kreeg een Fender Mega Music Award voor het beste Kroatische bluesalbum van het seizoen 2017/2018. Sunnysiders vertegenwoordigde Kroatië ook op de derde European Blues Challenge in Toulouse, ze speelden op het Cahors Blues Festival en op verscheidene Kroatische blues festivals ( Split Blues Festival, Zagreb Blues Festival, Kastav Blues Festival, Umago Blues, Thrill Blues Festival ...). Ze zijn er trots op dat ze mochten openen voor Johnny Winter, Ana Popovic, Eric Sardinas, Manu Lanvin en Eric Noden & Joe Filisko. Momenteel treden Sunnysiders op als duo, als semi akoestisch kwartet of als vijfkoppige powerband. Dit jaar vieren Sunnysiders hun tienjarig bestaan. Voor deze gelegenheid doken ze de studio in om hun vierde album 'Bridges' op te nemen. Daarvoor nodigden ze een deel van hun bluesvrienden als gasten (Manu Lanvin, Norman Beaker, Lorenzo Piconne, Yogi Lonich...) uit. Er staan tien originele, door Sunnysiders geschreven songs op het album en op elk nummer is een special guest te horen.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de gruizige en bluesy rootsrocker 'Crossroads Of Your Own'. Het  nummer vond zijn oorsprong toen Rola en Hrepa vorig jaar doorheen het Zuiden van de USA reisden. Toen ze op weg waren voor een interview met The Biscuit Blues radio show in Helena, passeerden ze het kruispunt uit de legendarische Robert Jonhson legende. Er was geen tijd om even halt te houden en een foto te nemen, maar dat kruispunt had zo'n grote impact op Rola en Hrepa dat ze er een lied over schreven. Hrepa kruidt het gehele nummer met opwindende en gruizige mondharmonica riffs. De uitstekende slide solo komt van Davor Hacic Hutch en de spetterende solo met de elektrische gitaar solo van Denis Makin. Het nummer wordt zowel door Rola als door Hrepa gezongen. Dat is trouwens het geval in de meeste songs. Met 'When You Come So Near' gaat het Kroatische duo de swampy Delta blues weg op. Het was het eerste nummer dat opgenomen werd voor dit album. Ook hier krijgen we weer sterke, steeds weerkerende riffs op gitaar en mondharmonica. De Franse bluesrock gitarist Manu Lanvin is de special guest op de elektrische gitaar. Het meest emotionele, breekbare en gevoelvolle nummer op het album is de ballade 'Tiny Soul'. Het lied gaat over ouders die afscheid nemen van hun stervende baby. Het is een song die door Antonija Vrgoč Rola gezongen wordt en ze doet dat op een geweldig knappe wijze. De heerlijke Lapsteel klanken van Lorenzo Piccone zijn het perfecte verlengstuk van Rola's stem en versterken tevens de sfeer van droefheid en pijn. Op de akoestische gitaar trekt Hrepa de uitstekende rocker 'Blockstop' op gang. Eenmaal drummer Leo zijn intrede doet wordt hij heel bepalend voor de sound met zijn energiek en strak slagwerk. In deze pittige rocker komt Jerry T. de sound verrijken met uitstekende gitaar riffs en Eric Jemm's doet hetzelfde, maar dan op de saxofoon.  
 
 
 
 
 
 
De poppy rocksong 'Flogging A Dead Horse' had perfect thuis gehoord op een setlist van Leonard Cohen. Hrepa zingt het nummer met iets lagere stem en versterkt zo het Leonard Cohen gevoel nog meer. Hier krijgt het duo instrumentale steun van Neno Belan & Fiumens, één van de populairste rockbands uit Kroatië. Bassist Olja Desic en drummer Leo Rumora zorgen voor een heerlijke groove. Neno Belan neemt zowel de akoestische als de elektrische gitaar voor zijn rekening en Vedran Krizan schittert met wervelend toetsenwerk op zijn Hammond. Er klinkt veel verdriet en pijn in de stem van Rola wanneer ze de hartverscheurende slowblues 'You're Not That Good For Me To Cry' zingt. Instrumentaal is het met volle teugen genieten van het uitmuntend, gevoelvol en melodieus snarenwerk van ster gitarist Yogi Lonich. Top nummer. Na dit prachtige trage nummer versnelt de muziek weer voor de swampy Delta blues song 'Hood In The Face'. Het lied kent een fantastische opbouw en het samenspel tussen de slide gitaar van Hrepoa en de elektrische gitaar van Medo Hans zorgt voor instrumentaal vuurwerk. 'Hood In The Face' werd geschreven terwijl de band aan de kant van de weg aan het wachten was op de pechdienst, nadat de motorkop van hun auto met een luide knal de voorruit van hun auto kapot geslagen had. 'Hood In The Face' is voor mij het beste nummer op dit erg knappe album. Een akoestische in D gestemde gitaar riff vormt de basis voor de donkere bluessong 'Not The One Of Those'. Terwijl Rola en Hrepa de song aan het schrijven waren, wilden ze de jonge psychedelische blues band Detroit Groove Gang al als special guest op dit nummer. Purple Johnny, de zanger van deze jonge band, is de enige vocale gast op het album. Electric Dan neemt de elektrische gitaar voor zijn rekening en Hrepa is weer schitterend aanwezig op de mondharmonica.
 
 
 
 
 
 
'Not The One Of Those' is een ander hoogtepunt op dit uitstekend album. Het is een stevige en vloeiende rocker, die verscheidene sfeer en ritmewisselingen kent. Zoran Galic weet met pittige elektrische gitaar riffs te bekoren en hij neemt samen met Hrepa ook het akoestisch snarenwerk voor zijn rekening. Met verschroeiend en uitmuntend blaas en zuigwerk op de bluesharp weet Kreso Sonny Boy Oremus op een geweldige wijze te imponeren en zijn stempel te drukken op deze geweldige rocker. In het afsluitende 'Heaven Blues Band' passeren met Robert Johnson, Freddy King en Broonzy, een paar blues legendes in de tekst. Sunnysiders dragen deze song op aan Carl Reuter, een Britse diplomaat, die er voor koos om in Kroatië te leven en er bluesmuziek te spelen. Hij stierf tengevolge van een hartaanval op vier november 2011, juist voor hij moest optreden op de derde Croatian Blues Challenge. 'Heaven Blues Band' heeft een groot vintage gehalte, dat ons terugbrengt naar de Britse bluesrock muziek uit de late jaren zestig. Norman Beaker Trio zijn de instrumentale gasten op deze afsluiter. Hutch strooit het gehele nummer gretig rond met prachtige slide gitaar riffs en Norman Beaker etaleert met een erg knappe en gevoelvolle solo, dat hij nog steeds een prima gitarist is. 'The Bridges' van het Kroatische duo Sunnysiders is een uitstekend bluesrock en rootsrock album. Het was voor mij de eerste kennismaking met het duo en ik mag toch zeggen dat ze me heel aangenaam verrast hebben. Prima album. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01 Crossroads Of Your Own
02 When You Come So Near
03 Tiny Soul
04 Blockstop
05 Flogging a Dead Horse
06 You’re Not That Good For Me To Cry
07 Hood In The Face
08 No Pockets In The Grave
09 Not The One Of Those
10 Heaven Blues Band