SUNNYSIDERS - 27 STITCHES

Album Review

Album: 
SUNNYSIDERS - 27 STITCHES
Artist: 
Sunnysiders
Record Label: 
Dancing Bear
Style: 
Blues, rock,
Date: 
12/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUNNYSIDERS - 27 STITCHES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sunnysiders is een Kroaats bluesduo dat in 2010 opgericht werd. Boris Hrepic Hrepa is de mannelijke helft van het duo. Hij is de zanger, gitarist, ukelele speler, mondharmonicaspeler en de songwriter van het duo. Hij speelde in de jaren tachtig en negentig bij de beroemde Kroatische band Daleka Obala. Antonija Vrgoč Rola is de vrouwelijke helft van het duo en zij zingt, speelt gitaar en percussie. In 2010 wonnen ze de tweede Kroatische Blues Challenge en in 2011 speelden ze in de halve finales van de 27e International Blues Challenge in Memphis, USA. Na Memphis werden ze een kwartet. Ze namen al drie albums op, namelijk 'License To Blues' in 2011, '10 Kartolina S Daleke Obale' in 2016 en 'Click Play' in 2017. Dit laatste album kreeg een Fender Mega Music Award voor het beste Kroatische bluesalbum van het seizoen 2017/2018. Sunnysiders vertegenwoordigde Kroatië ook op de derde European Blues Challenge in Toulouse, ze speelden op het Cahors Blues Festival en op verscheidene Kroatische blues festivals ( Split Blues Festival, Zagreb Blues Festival, Kastav Blues Festival, Umago Blues, Thrill Blues Festival ...). Ze zijn er trots op dat ze mochten openen voor Johnny Winter, Ana Popovic, Eric Sardinas, Manu Lanvin en Eric Noden & Joe Filisko. Momenteel treden Sunnysiders op als duo, als semi akoestisch kwartet of als vijfkoppige powerband. In 2020 vierden Sunnysiders hun tienjarig bestaan. Voor deze gelegenheid doken ze de studio in om hun vierde album 'Bridges' op te nemen. Daarvoor nodigden ze een deel van hun bluesvrienden als gasten (Manu Lanvin, Norman Beaker, Lorenzo Piconne, Yogi Lonich...) uit. Er staan tien originele, door Sunnysiders geschreven songs op het album en op elk nummer is een special guest te horen. In oktober 2023 verscheen met '27 Stitches' hun vijfde album. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met zijn akoestische gitaar en zijn stem trekt Boris Hrepic Hrepa de opener 'Shake And Shiver' op gang. Eenmaal de andere instrumenten hun intrede doen en Antonija begint te zingen is het nummer helemaal vertrtrokken en krijgen we een vloeiende en aantrekkelijke song. De blazers, met saxofonist Jaksa Jordes, trompettist Sime Glavina en trombonespeler Luke Lazar, zijn het hele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Drummer Mihael Vlah Miha en bassist Tomislav Novak Tomi zorgen voor de heerlijke groove en gitarist Luka Banic Bane kruidt 'Shake And Shiver' met prachtige gitaarvullingen. Antonija bezit een erg mooie stem en ze leeft zich volledig in het nummer in. Het radiovriendelijke 'Who Stole The Rainbow' is een mix van pop en rock en heeft heel wat hit potentie. Het heeft een pompende groove en het sterk refrein nodigt uit om mee te zingen. Luka Banic Bane voorziet het nuimmer van een korte maar erg mooie solo en ook zijn vingervlugge gitaarvullingen zullen heel wat muziekliefhebers kunnen bekoren. Er wordt wat gas teruggenomen voor de titeltrack '27 Stitches', een nummer dat Antonija samen zingt met Boris. '27 Stitches' is een song over berouw en straf. 
 
 
 
 
 
 
 
Mario Huljev, één van de beste zangers uit Kroatië, zingt samen met Antonija Vrgoc Rola het opwindende liefdeslied 'Weekend Cigarette'. Gastmuzikant Vedran Dakic levert uitstekend werk af met zijn jazzy getint pianospel dat in contrast staat met het gruizige mondharmonica geluid van Boris Hrepic Hrepa. Antonija en Boris schreven een paar jaar terug het nummer 'The Soup'. Het was hun verjaardagsgeschenk aan hun gemeenschappelijke vriendin Milka, een vrouw die lekkere soep kan koken. Het is een aantrekkelijk nummer met heavy, Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Luca Banic Bane, gruizig mondharmonicawerk van Boris en heerlijke accordeonklanken van gastmuzikant Vedran Kizan. Het akoestische 'Love You At All' wordt met veel gevoel gezongen door Boris. Zijn stem krijgt enkel begeleiding van de klassieke akoestische gitaar van Boris en de dobro gitaar van Tomislav Novak Tomi. Het radiovriendelijke 'Walk Till Tomorrow' heeft een sterk refrein dat je voor je het goed weet aan het meezingen bent. Gitarist Luka Banic Bane en mondharmonicaspeler Boris Hrepic Hrepa zijn de instrumentale smaakmakers. De blazers, met saxofonist Jaska Jordes, fluitspeler Andrea Jelavic , trompettist Sime Glavina en trombonespeler Luke Lazar,  creëren in 'You Can't Use Your Friend' een big band sfeertje. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daarna trekken Sunnysiders alle registers open voor de rocker 'Love Remote'. Davorin Brogovic, één van de grootste rockzangers in Kroatië, zingt dit rockende duet samen met Antonija. Op het moment dat de band de songs aan het voorbereiden waren, was één van de eerste nummers  die zeker een plaats op het album zou krijgen 'What About You'. Een soulvol nummer met een gospel vibe over een sermoen aan een vriend die de juiste richting in het leven kwijt is. Gastmuzikant Vedran Krizan levert hier een uitstekende bijdrage op het Hammond orgel. Antonija en Boris zingen samen het nummer. Dat doen ze ook in het vloeiende 'Devil's Loan'. Door het gebruik van de dobro, de boran, de tar, de rabab en de contrabas creëert de band een Slavische kampvuursfeer. Het album sluit af met het prachtige 'Highway To The Blues', een dromerig en zwevend nummer, dat vol sferische geluiden zit. Antonija leeft zich volledig in het nummer in en brengt het op een fantastische wijze. De vurige en gevoelvolle snarensolo van Luka Banic Bane is misschien wel de  beste op het album. Top nummer. Met hun vijfde album '27 Stitches' hebben Sunnysiders weer een erg knap album op de markt gebracht. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01. Shake And Shiver
03. Who Stole The Rainbow
03. 27 Stitches
04. Weekend cigarette
05. The Soup
06. Love You At All
07. Walk Till Tomorrow
08. You Can't Use Your Friend
09. Love Remote
10. What About You
11. Devil's Loan
12. Highway To Blues Again
 
 
 
Antonija Vrgoc Rola: Zang en percussie
Boris Hrepic Hrepa: Zang, akoestische gitaar, bas en mondharmonica
Luka Banic Bane: Elektrische en akoestische gitaar
Mihael Vlah Miha: Drums
Tomislav Novak Tomi: Staande bas, fretless bas en dobro
 
 
 
Guests
Davorin Brogovic: Zang (9)
Mario Huljev: Zang (4)
Jaksa Jordes: Saxofoon (1 en 8)
Vedran Krizan: Hammond (10) en accordeon (5)
Vedran Dakic: Piano (4)
Hari Klarica: Boran (3 en 11)
Sime Glavina: Trompet (1 en 8)
Luke Lazar: Trombone (1 en 8)
Andrea Jelavic: Fluit (8)
Stipan Kujundzic: tar (3 en 11)    
Gogo Zujic: Rabab (3 en 11)  
Jadran Vuskovic: Backing vocals (7)