THE SULLY BAND - LET'S STRAIGHTEN IT OUT!

Album Review

Album: 
THE SULLY BAND - LET'S STRAIGHTEN IT OUT!
Artist: 
The Sully Band
Record Label: 
Blue Élan Records.
Style: 
Soulvolle Rhythm And Blues Klassiekers
Date: 
11/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE SULLY BAND - LET'S STRAIGHTEN IT OUT!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Sully Band is een tienkoppige Amerikaanse band uit San Diego, Californië. Radio en TV persoonlijkheid Robert 'Sully' Sullivan is de frontman van de band. The Sully Band werd op de San Diego Music Awards 2020 verkozen tot beste live band. Op elf maart verschijnt hun debuutalbum 'Let's Straighten It Out!'. Op het album staan tien klassieke jaren zestig en zeventig soul, blues en rhythm and blues nummers. Met saxofonist Tripp Strague ( Kenny Loggins, The Little River Band, The Temptations en Smokey Robinson), bassist James East (Eric Clapton,, Elton John en Michael Jackson) en trompettist Steve Dillard (Lynyrd Skynyrd en The Righteous Brothers) heeft The Sully Band heel wat ervaring in hun rangen.
 
 
 
 
 
Het album opent met de Jessie Hill en Marc Rebennack (aka Dr. John) cover 'When The Battle Is Over'. De meesten onder ons kennen het nummer wel in de Aretha Franklin versie. De intro doet aan de muziek van Creedence Clearwater Revival denken en ook in de rest van het nummer lijken de gitaar riffs van Jon Harford op deze van John Fogerty. 'When The Battle is Over' is een krachtig soulnummer dat gezongen wordt door de mooie en powervolle soulstemmen van Sully Sullivan en Rebecca Jade. De blazerssectie met trompettist Steve Dillard en de saxofonisten Tomoka Nomura, April Leslie en Tripp Sprague, zijn het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en ze versterken de soul vibe. Ook toetsenist Mark Charles Hattersley heeft op de piano en Hammond B3 een grote invloed op de sound van dit heerlijke nummer. 'Hallelujah I Love Her So' is een single van de Amerikaanse muzikant Ray Charles. Het rhythm and blues nummer werd geschreven en uitgebracht door Charles in 1956 en piekte op nummer vijf in de Billboard R&B chart. Het nummer is gebaseerd op 'Get It Over Baby' van Ike Turner uit 1953. In de versie van The Sully Band is het een swingend, jazzy rhythm and blues nummer. Sully laat nogmaals horen dat hij over een erg goede stem beschikt en gastgitarist Anthony Cullins perst een knappe solo uit zijn sixstring. De ritmesectie met Tres Hodgens op drums en James East op bas zorgen voor de mooie, swingende groove. 
 
 
 
 
 
 
Met het funky 'Ice Cold Daydream' blijft The Sully Band dicht bij de originele versie van Suggie Otis. Het is genieten van de heerlijke funky baslijn van James East, de twee uitstekende snarensolo's van Jon Harford, het uitstekende percussie werk van Ignacio Sobers en de machtige saxofoon solo. Mark Charles Hattersley draagt met zijn Hammond B3 klanken de melodie van 'Ice Cold Daydream'. 'I Wish It Would Rain' is één van de succesvolste singles van The Temptations, één van de succesvolste groepen van Motown. Het nummer werd in december 1967 uitgebracht, maar werd pas in 1968 een hit toen het tot de vierde plaats steeg op de poplijst van de Verenigde Staten en tot op de eerste plaats op de Amerikaanse rhythm and blues hitparade. Het werd ontelbare malen gecoverd door grootheden zoals Marvin Gaye, Gladys Knight & The Pips en The Four Tops. Het is een toetsen gedreven soulvolle rhythm and blues song die weer op een geweldige wijze wordt gezongen door Sully. De negenkoppige band naast hem zorgt natuurlijk weer voor een magistrale instrumentale prestatie. In de versie van The Sully Band speelt de mondharmonicaspeler zich in de kijker met geweldig blaas en zuigwerk op zijn kleine instrument. Spijtig genoeg kunnen we geen naam op de persoon plakken. 'I Wish It Would Rain' is een topnummer en één van de hoogtepunten op dit album. 
 
 
 
 
 
Een ander pareltje dat het in de jaren zeventig tot nummer één schopte in de USA is 'Nothing From Nothing' van Billy Preston. Het is een vrolijk en heel dansbaar nummer met prachtig slagwerk van Tres Hodgens en dito percussie werk van Ignacio Sobers. Toetsenist Mark Charles Hattersley laat zijn Wurlitzer klanken lekker aanzwellen. De vierkoppige blazerssectie is weer weelderig aanwezig, met een machtige sax solo als hoogtepunt. Gastmuzikant Grant Benzige speelt banjo op dit nummer. Toetsenist Mark Charles Hattersley is heel bepalend op zijn Hammond en Wurlitzer in de Nolan Porter cover 'If I Only Could Be Sure'. Halfweg komt Jon Hartford met een bijtende en scheurende solo nog wat kracht zetten. Sully en Rebecca James zingen samen de zoete soul klassieker 'Gimme Little Sign', een cover van  Brenton Wood  uit 1967. Deze keer is het de trompet van Steve Dillard die voor de solo bij de blazers zorgt. De Albert Collins cover 'If You Love Me Like You Say' is een heel aantrekkelijke, soulvolle bluesrocker, met uitstekend slagwerk en percussie van Tres Hodgens en Ignacio Sobers. Bij een Albert King cover hoort splijtend gitaarwerk en daar weet de jonge gastgitarist Anthony Cullins wel raad mee. Hij neemt ook de zang voor zijn rekening in deze Albert Collins klassieker. 
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Let's Straighten It Out'  is een cover van blueszanger Es Latimore. Het nummer stond in 1974 twee weken op nummer één in de rhythm and blues singles chart. Het album wordt afgesloten met de Jackie Wilson cover 'Higher And Higher', een klassieker die in 1967 nummer één stond in de Amerikaanse rhythm and blues hitparade en ook de top tien haalde in de Amerikaanse pop hitparade. Sully Sullivan en zijn band vertragen het nummer en maken er een prachtige Chicago soul parel van. Top song. Geen nieuwe songs op het debuutalbum van The Sully Band, wel tien erg mooie, soulvolle rhythm and blues klassiekers, die met veel passie gebracht worden . Sully Sullivan beschikt ocer een heel goede stem en met James East, Jon Harford, Mark Charles Hattersley, Tres Hodgens, Ignacio Sobers, Tripp Strague, April Leslie, Tomoka Nomura en Steve Dillard heeft hij een getalenteerde en uitgebreide band naast hem staan. Voeg daar bij nog de gastmuzikanten Rebecca Jade, Anthony Cullins en Grant Benziger en dan weet je dat dit een album is dat veel mensen zal kunnen bekoren. Bij de ouderen onder ons roept het vervlogen herinneringen op, maar ook de jongeren zullen genieten van deze soulvolle rhythm and blues klassiekers. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 When The Battle Is Over
02 Hallelujah, I Love Her So
03 Ice Cold Daydream
04 I Wish It Would Rain
05 Nothing From Nothing
06 If I Could Only Be Sure
07 Gimme Little Sign
08 If You Love Me Like You Say
09 Let’s Straighten It Out
10 Higher And Higher
 
 
 
Sully Sullivan: vocs
James East: Bas en Backing vocals
Jon Harford: Gitaren
Mark Charles Hattersley: Piano, Hammond B3 en Wurlitzer
Tres Hodgens: Drums en backing vocals
Ignacio Sobers:  Percussie
Tripp Sprague: Tenor sax en fluit
April Leslie: Bariton sax, fluit en bariton klarinet
Tomoka Nomura: Alt sax en fluit
Steve Dillard: Trompet en bugel 
Guests: 
Rebecca Jade: Zang op #1,3,7 en 10
Anthony Cullins : Gitaar op #2 en 8
Grant Benziger: Banjo op #5