SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - SUGAR QUEEN LIVE

Album Review

Album: 
SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - SUGAR QUEEN LIVE
Artist: 
Sugar Queen And The Straight Blues Band
Record Label: 
Fandango Music
Style: 
Blues
Date: 
05/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - SUGAR QUEEN LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zangeres Michele Denise beter gekend als Sugar Queen is een veelzijdige Amerikaanse blues zangeres die momenteel in Nederland woont. Michele begon haar muzikale reis in de kerken in het zuiden van de USA,  waar ze opgroeide met een sterke gospel en blues achtergrond. Michele werd uitgekozen om het historische Amerikaanse event 'Mandela Released', te presenteren en reisde zo langs vele staten in Amerika. Gedurende die tournee met 'Mandela Released' maakte ze gretig gebruik om in Kentucky, Ohio, Indiana en West Virginia ook dirigent en zangeres te zijn in diverse gospel en klassieke koren. In Maleisië en China trad Michele op met de band Deuces Wild, waarmee ze gevarieerde concerten speelde met blues en rock muziek. In 2016 richtte Denise die ondertussen in onze lage landen woont The Straight Blues Band op en al snel stonden de zangeres en haar band op het podium van enkele bekende bluesfestivals. 2018 werd goed ingezet met de release van hun debuutalbum '340 Blues', een album met elf originele songs die door Michele en haar bandleden Jean Raven, Andy Aerts en Ronald Burssens geschreven werden. Op 25 januari 2019 vonden in de Listwaar te Oud Heverlee de opnames plaats van een live CD en die is vanaf begin april verkrijgbaar. Er staan tien songs op het album en die zijn allemaal door zangeres Michele Denise geschreven. Alleen voor 'Give Sugar' kreeg ze hulp van Jean Raven en voor 'Travelling Man' en 'Bullock Blues' van Andy Aerts. Buiten zangeres Michele Denise (Sugar Queen) horen we op 'Sugar Queen Live' nog de volgende muzikanten, gitaristen Andy Aerts en Jean Raven, drummer Thierry Stievenart en bassist Erwin Huigen, aan het werk.
 
 
 
 
 
 
Het live album 'Sugar Queen Live' opent met twee van de drie songs die ook op het debuutalbum '340 Blues' van Sugar Queen and The Straight Blues Band te vinden zijn, de overige zeven songs zijn nieuwe nummers.  Die opener is het West Coast jump blues nummer 'Give Sugar', een geweldig dansbaar en aanstekelijk nummer. De intro van 'Give Sugar' is voor Thierry Stievenart met pittig slagwerk op zijn snare drums. Michele Denise beschikt over een prachtige frisse stem en ze zingt het nummer met veel overtuiging. Jean Raven en Andy Aerts, haar twee gitaristen zetten de kers op de taart met een paar pittige en vingervlugge snaren solo's. 'Give Sugar' is een uitstekend nummer om een feestje in te zetten. Het zorgt meteen voor de nodige ambiance omdat het bijna onmogelijk is om te blijven stil zitten bij dit erg swingende nummer. 'Give Sugar' werd geschreven door Jean Raven en Michele Denise. De meer dan vijf minuten durende slowblues 'Wanna Take My Man' is zeker en vast één van de hoogtepunten van dit uitstekende live album. Sugar Queen weet deze ballade met erg veel gevoel te zingen en de intense en gevoelvolle gitaar riff in het begin weet je meteen te raken. Ook de met veel gevoel gespeelde gitaar solo in het midden van deze ballade is om duimen en vingers af te likken. Met haar 'Big Mama Told' gaat Michele in de voetsporen van Big Mama Thornton. Ze zingt deze bluesy shuffle weer met zoveel swung en overtuiging, dat je niet anders kan dan genieten van haar krachtige en prachtige stem. De ritmesectie met drummer Thierry Stievenart en bassist Erwin Huigen zorgen voor de swingende en stuwende groove en gitarist Jean Raven haalt op een geweldige wijze uit met een prachtige snarensolo op zijn Smitty gitaar.
 
 
 
 
 
 
Met 'Bullock Blues' komen we bij het eerste nummer waarvan Andy Aerts de muziek schreef. Met de tekst gaat Michele terug naar de roots van haar vader in Bullock County, Alabama. Met opwindend ritmisch slagwerk neemt Thierry Stievenart de intro van dit erg dansbare nummer voor zijn rekening. Andy Aerts en Jean Raven strooien het gehele nummer kwistig in het rond met pittige en fijne gitaar riffjes en met een uitstekende gitaar solo wordt de kroon op hun werk gezet. Michele Denise etaleert nogmaals haar grote vocale kwaliteiten in dit nummer. Het swingende 'Twos And Fews' ligt qua stijl en ritme perfect in het verlengde van zijn voorganger 'Bullock Blues'. Ook hier mogen Andy en Jean afwisselend en uitgebreid soleren op hun sixstring. De verschillende klankkleur van hun gitaren geven die solo's en het nummer nog meer aantrekkingskracht. Met alleen de begeleiding van de diepe basgitaar klanken van Erwin Huigen begint Michele het beklijvende 'Nothing's Gonna Hold Me Back' te zingen. Toen ze dit nummer schreef dook de zangeres in het verleden van haar familie en de daarbij verbonden schandalige slavernij. Je moet al een ijskonijn zijn om niet ontroerd te worden door de tekst en door de fantastische emotionele en gevoelvolle wijze waarop Michele Denise dit nummer weet te zingen. De intense en gevoelvolle snarensolo van Andy is het perfecte verlengstuk van Denise haar stem. 'Nothing's Gonna Hold Me Back' is een fantastische moderne gospel ballade en één van de hoogtepunten op het album.
 
 
 
 
 
 
Om de intense emotie en het verdriet van 'Nothing's Gonna Hold Me Back' weg te spoelen is er niets beter dan te dansen en daar is 'Tavelling Man', het tweede nummer dat Andy samen met Michele schreef, het ideale nummer voor. In dit swingende nummer is er weer voldoende plaats voor Jean Raven en Andy Aerts om hun virtuositeit op de gitaar te etaleren en dat moet men deze heren geen twee keer zeggen. Met de swingende blues shuffle 'I Can't Wait' komen we aan een nummer dat ook al op '340 Blues', het debuutalbum van Sugar Queen And The Straight Blues Band te vinden is. Drummer Thierry Stievenart en bassist Erwin Huigen leggen met een stuwende groove de perfecte basis voor de heerlijke en uitbundige stem van Denise en voor de twee gitaren van Jean en Andy, die zich beiden weer volop kunnen uitleven in dit erg dansbare nummer. In de blues shuffle 'Big Leg Girl' weten Denise en haar band het nummer te kruiden met de juiste dosis funk. Het Wah Wah gestuurde gitaarwerk is de gehele song door aanwezig en geeft het nummer een ietwat rauwer kantje. Afsluiten doen Michele en haar band met de stomende bluesrocker 'Hold Your Drank', waarin ze nogmaals alle registers opentrekken en dat levert spetterend vuurwerk op, met een zangeres die met een paar vreugdevolle kreetjes, die recht uit haar komen, laat horen dat ze zich perfect amuseert op het podium. 'Sugar Queen Live' van Sugar Queen And The Straight Blues Band is een uitstekend album, dat perfect is opgenomen. 'Sugar Queen Live' is meer dan een waardige opvolger voor haar debuutalbum '340 Blues'. Michele, Jean, Andy, Thierry en Erwin gaan het album ook promoten en die tournee start op 6 april met de CD release party in Blues Sphere in Luik, op 7 april staat de band in Club De Hoop in Rheinberg (D), op 9 april in Brasserie Wensel in Luxemburg, op 21 april in de Empire Zaal van Kasteel Van Rhoon in Rhoon en op 26 april in DJS in Dordrecht. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Give Sugar
Wanna Take My Man
Big Mama Told
Bullock Blues
Twos And Fews
Nothing's Gonna Hold Me Back
Tavelling Man
I Can't Wait
Big Leg Girl
Hold Your Drank