SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - 340 BLUES

Album Review

Album: 
SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - 340 BLUES
Artist: 
Sugar Queen And The Straight Blues Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
07/01/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUGAR QUEEN AND THE STRAIGHT BLUES BAND - 340 BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zangeres Michele Denise beter gekend als Sugar Queen is een veelzijdige Amerikaanse blues zangeres die momenteel in Nederland woont. Michele begon haar muzikale reis in de kerken in het zuiden van de VS waar ze opgroeide met een sterke gospel en blues achtergrond. Michele werd uitgekozen om het historische Amerikaanse event 'Mandela Released', te presenteren en reisde zo langs vele staten in Amerika. Gedurende die tournee met 'Mandela Released' maakte ze gretig gebruik om in Kentucky, Ohio, Indiana en West Virginia ook dirigent en zangeres te zijn in diverse gospel en klassieke koren. In Maleisië en China trad Michele op met de band 'Deuces Wild', waarmee ze gevarieerde concerten speelde met blues en rock muziek. In 2016 richtte Denise die ondertussen in onze lage landen woonde The Straight Blues Band op en al snel stonden de zangeres en haar band op het podium van enkele bekende bluesfestivals. 2018 werd goed ingezet met de release van hun debuutalbum '340 Blues', een album met elf originele songs die door Michele en haar bandleden Jean Raven, Andy Aerts en Ronald Burssens geschreven werden. Buiten zangeres Michele Denise (Sugar Queen) horen we op '340 Blues' volgende muzikanten, gitaristen Andy Aerts en Jean Raven, drummer Thierry Stievenart, bassist Ronald Burssens en mondharmonicaspeler Wim Heirbaut. Op 'Crab Boil Shuffle' en 'Handlast Love' zijn twee gastmuzikanten aan het werk, namelijk slide gitarist Dirk Dekenne en mondharmonicaspeler Wim Degeest.
 
 
 
 
 
 
Het album '340 Blues' van Sugar Queen And The Straight Blues Band opent met de erg sfeervolle shuffle 'Crab Boil Shuffle'. Dit dansbare nummer zorgt meteen voor ambiance en vraagt meteen al onze aandacht. De heerlijke blues stem van Sugar Queen komt volledig tot haar recht in deze swingende blues shuffle. Drummer Thierry Stievenart en bassist Ronald Burssens zorgen voor de stuwende groove, waarop gastmuzikanten Wim Degeest en Dirk Lekenne al dadelijk in actie mogen. Wim doet dat met knappe gruizige mondharmonica klanken en Dirk met heerlijk gitaarwerk. Deze 'Crab Boil Shuffle' zal zeker voor heel wat ambiance zorgen tijdens de live optredens. De mensen die aan het dansen waren op deze opener moeten nog niet van de dansvloer af, want met het West Coast jump blues nummer 'Give Sugar' mag je de benen in de lucht blijven gooien. De intro van 'Give Sugar' is voor Thierry Stievenart met pittig slagwerk op zijn snare drums. Ook Wim Heirbout laat zich van zijn beste kant horen met knap blaas en zuigwerk op de mondharmonica, toch zijn het de gitaristen die de kers op de taart zetten met vingervlug snarenwerk. De meer dan vijf minuten durende slowblues 'Wanna Take My Man' is zeker en vast één van de hoogtepunten van dit uitstekende debuutalbum. Sugar Queen weet deze ballade met erg veel gevoel te zingen en de intense en gevoelvolle gitaar riff in het begin weet je meteen te raken. Ook de gitaar solo in het midden van het lied is om duimen en vingers af te likken, net als het werk van Wim Heirbaut op de mondharmonica. Met '15 Dollars' gaan Sugar Queen And The Straight Blues Band de muzikale weg op van The Hoax. Het nummer heeft een opwindende groove en zowel Jean Raven als Andy Aerts leveren uitstekend snarenwerk af. Wim Heirbout zorgt met knappe riffs op de mondharmonica voor de instrumentale afwerking. Ronald Burssens zorgt met een diepe baslijn voor de stuwende groove in de jazz getinte blues shuffle 'Hey Guys', dat weer met veel overtuiging gezongen wordt door de prachtige stem van Sugar Queen.
 
 
 
 
 
 
Gastmuzikanten Dirk Lekenne en Wim Degeest zijn met hun slide en mondharmonica spel weer aanwezig in het door Ronald Burssens geschreven vloeiende country blues nummer 'Handfast Love'. De Hawaiaanse gitaarklanken passen perfect bij deze song. 'By The Law' is de tweede ballade op het album en is echt een pareltje. Denise vertelt het verhaal van een gekleurde moeder die haar zoon verliest door politiegeweld, iets dat spijtig genoeg nog heel veel voorkomt in de Verenigde Staten. Sugar Queen weet veel emotie en droefheid in haar stem te leggen in deze gevoelige slowblues. Het gevoelvolle vingerwerk tijdens de intense gitaar solo zorgt voor kippenvel. Andy Aerts schreef de muziek voor 'Moonshine Bill', waarin net als in zijn andere song '15 Dollars' de opwindende en stomende groove kenmerkend is. Michele Denise schreef de tekst die gaat over de liefde van een meisje uit de bergen van Kentucky voor Bill, een alcohol stoker. Jean en Andy laten de muziekliefhebber weer genieten van heerlijk en pittig snarenwerk. 'I Can't Wait' is een vloeiende bluesrocker, waarin beide gitaristen nogmaals hun klasse mogen tonen. Bassist Ronald Burssens en drummer Thierry Stievenart zorgen voor de erg dansbare funky groove in 'Sugar Queen Blues Groove'. Dit nummer zal tijdens de optredens zeker voor een dansend publiek zorgen en als je er dan nog een prachtige diepe bas solo van Ronald bovenop krijgt kan het helemaal niet meer stuk. Afsluiten doen Sugar Queen And The Straight Blues Band met het meeslepende en weemoedige 'Miss You', dat Sugar Queen met haar fenomenale stem weer helemaal naar haar hand weet te zetten. Het heel intieme snarenwerk en de pakkende mondharmonica klanken zorgen voor het instrumentale genot tijdens deze mooie afsluiter. In het boekje dat bij het album zit, schrijft Michele Denise dat ze hoopt dat iedereen bij het beluisteren van '340 Blues'  gedanst, geweend en gelachen heeft. Ik ben er zeker van dat vele muziekliefhebbers zullen dansen, lachen en zullen ontroerd worden bij het beluisteren van dit uitstekende debuutalbum van Sugar Queen And The Straight Blues Band. '340 Blues' is een uitstekend album.(8/10)
 
 
 
 
 
 
Wie Sugar Queen And The Straight Blues Band live aan het werk wil zien en horen kan dat op 14 januari 2018 op het Krommerijn Festival in De Landgoederij te Bunnik (NL), op 20 januari in De Mooie Molen te Roeselare (B), op 10 februari in Salle Des Fetes in Douzy (FR), op 17 februari op het Bluesfestival te Delft (NL) en op 25 februari in Café Den Amer in Amen (Nl)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Crab Boil Shuffle
02. Give Sugar
03. Wanna Take My Man
04. 15 Dollars
05. Hey Guys
06. Handfast Love
07. By The Law
08. Moonshine Bill
09. I Can't Wait
10. Sugar Queen Blues Groove
11. I Miss You
 
 
Michele Denise – Zang
Andy Aerts - Gitaar
Jean Raven – Gitaar
Ronald Burssens - Bas
Wim Heirbaut - Mondharmonica
Thierry Stievenart - Drums
Gastmuzikanten
Dirk Lekenne - Slide gitaar #1 en 6
Wim Degeest - Mondharmonica #1 en 6