SUE FOLEY - LIVE IN AUSTIN VOL.1

Album Review

Album: 
SUE FOLEY - LIVE IN AUSTIN VOL.1
Artist: 
Sue Foley
Record Label: 
Guitar Woman Records
Style: 
Blues, bluesrock
Date: 
27/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUE FOLEY - LIVE IN AUSTIN VOL.1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sue Foley is een Canadese blues zangeres en gitariste die geboren werd op 29 maart 1968 in Ottowa, Ontario. Ze leerde gitaar spelen op dertienjarige leeftijd en raakte geïnteresseerd in bluesmuziek door naar The Rolling Stones te luisteren. Sue speelde haar eerste optreden toen ze zestien jaar oud was. Na het afstuderen van de middelbare school verhuisde ze naar Vancouver, waar ze The Sue Foley Band oprichtte en door Canada begon te touren. Op eenentwintigjarige leeftijd verhuisde Foley naar Austin, Texas, waar ze een platencontract tekende bij Antone's. Haar eerste release 'Young Girl Blues' verscheen in 1992. Met haar kenmerkende roze Paisley Fender Telecaster bleef Sue Foley sindsdien op regelmatige basis een album maken en met haar band was ze regelmatig op tournee. Met haar album 'Love Coming Down' won ze in 2001 een Juno Award. Over haar hele carrière verzamelde Sue al een twintigtal Maple Blues Awards en drie Trophees De Blues De France. Ze kreeg ook verscheidene nominaties op de International Blues Awards in Memphis. Inmiddels heeft Sue Foley al zeventien albums op haar naam. Na haar album 'Beyond The Crossroads', dat ze in 2012 maakte in samenwerking met Peter Karp was het een paar jaar stiller rond Sue Foley. Met haar album 'The Ice Queen' dat in 2018 verscheen maakte Sue de cirkel rond. Het was haar terugkeer naar de wortels van haar carrière in Austin met producer Mike Flanigin. Het album werd opgenomen met haar oude vrienden en medewerkers Jimmie Vaughan, Billy F Gibbons (ZZ Top), Chris 'Whipper' Layton van Double Trouble, Charlie Sexton (Bob Dylan) en leden van de Tedeschi Trucks Band en Gary Clark Jr. Ondertussen verscheen in 2021 ook nog het prachtige album 'Pinky's Blues', dat op de Blues Musi Awards 2022  de Award won van Beste traditionele blues album van 2022. De laatste jaren verzamelde Sue Foley heel wat Awards. In 2020, 2022 en 2023 won ze de Blues Music Award als beste vrouwelijke bluesartiest. Recent won ze ook nog de Award van Beste gitarist van het jaar en blues act van het jaar op de Austin Music Awards 2023. Ze won ook nog de Award van beste gitarist van het jaar op de Maple Blues Awards 2023. Op zevenentwintig oktober verscheen haar live album 'Live In Austin Vol.1', dat live werd opgenomen op negentien mei 2023 in de legendarische Continental Club in Austin, TX.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de introductie van Sue Foley door Steve Wertheimer. Onder een enthousiast applaus begint Sue Foley aan haar concert met 'New Used Car', de titelltrack van haar in 2006 verschenen album. 'New Used Car' is de eerste single die uit dit album werd getrokken en dat is een goede keuze, want het nummer heeft nog niets van zijn kwaliteit en aantrekkelijkheid verloren. Sue Foley heeft een goede en warme stem en brengt het nummer met veel overtuiging. De ritmesectie, met drummer Corey Keller en bassist Jon Penner, zorgen voor de heerlijke groove. Sue zelf pakt hier uit met twee knappe gitaarsolo's en etaleert zo meteen haar klasse als gitariste. Knappe opener. Sue gaat verder met het door een Bo Diddley achtige beat gedreven 'Walkin' Home'. Het nummer heeft een schitterende groove en zowel Sue als gitarist Derek O' Brien kunnen bekoren met hun uitstekend snarenwerk. Dat Sue en Derek O' Brien elkaar perfect aanvoelen tonen ze andermaal  met hun prachtig twin gitaarwerk in de countryrocker 'Highwayside'. De knappe twangy solo in 'Highwayside' is van Derek O'Brien. De backingzangeressen Angela Miller en Lauren Cervantes maken het vocale gedeelte helemaal af. 
 
 
 
 
 
Na drie eigen nummers vervolgt Sue haar concert in de Continental Club In Austin met een vijftal covers, te beginnen met de Howlin' Wolf cover 'Howlin' For My Darling', een nummer dat Chester Burnett samen met Willie Dixon schreef. Deze cover kwam onlangs uit als tweede single. Sue speelt het nummer op haar eigen wijze, zonder ver van het origineel af te wijken. Ze geeft haar gitarist Derek O' Brien andermaal de nodige tijd en ruimte om zich te tonen en hij doet dat met een machtige snarensolo. Het publiek weet dat te waarderen en beloont hem met een spontaan en enthousiast applaus. Ook bij de Slim Harpo cover 'I'm A King Bee' blijft Sue qua stijl en ritme heel dicht bij de originele versie uit 1957. Ook hier is het weer genieten van het samenspel tussen de gitaren van Sue en Derek. De snarensolo is andermaal een lust voor het oor. Sue zingt dat ze de hele nacht kan door zoemen en wat mij betreft heb ik daar geen probleem mee. Zoem gerust door Sue. Drummer Corey Keller en bassist Jon Penner zorgen voor de aanstekelige rumba beat in het instrumentale 'Hooked On Love', dat geschreven werd door Jody Williams. Sue Foley en Derek O'Brien schitteren andermaal op hun sixstring. Hun snarenwerk, dat de perfecte dosis galm bevat is een genot voor het oor. Aan het applaus te horen deelt het publiek dezelfde mening. 
 
 
 
 
 
 
Bob Dylan nam in 1965 het zelf geschreven 'Positively 4th Street' op. Het werd nummer één in de Canadese RPM Hitlijst. Wanneer Sue Foley het zingt klinkt het minder bitter dan wanneer Dylan het zingt. Sue heeft de gave om met haar stem wat ontroering toe te voegen aan het nummer. Ook hier kan je als gitaarliefhebber alleen maar blij zijn en genieten van het heerlijke samenspel tussen de gitaren van Sue en Derek. Top versie. 'Me And My Chauffeur Blues' is een nummer geschreven en opgenomen door blueszangeres en gitariste Memphis Minnie in 1941. De originele versie bevat alleen de stem en de akoestische gitaar van Minnie. Sue Foley en haar band maken er een lekker swingend nummer van, waarin weer heel wat prachtig gitaarwerk verwerkt zit. Na vijf covers duikt Sue Foley met het stomende en sterk groovende 'Better' nog eens in haar eigen repertoire. Qua stijl, genre en ritme roept het nummer veel gelijkenissen op met John Lee Hooker zijn 'Boogie Chillin'. 
 
 
 
 
 
 
 
Sue Foley sluit 'Live In Austin Vol.1' af met de stomende bluesrocker 'High Roller', een cover van Cheap Trick uit 1968. Sue was toen nog maar tien jaar, maar ze zal als jonge tiener zeker gedanst hebben op dit fantastische nummer. De backingzangeressen Angela Miller en Lauren Cervantes zijn met hun knappe soulvolle stemmen weer van de partij en geven het nummer nog meer cachet. In deze drie laatste nummers is het bijna onmogelijk om te blijven stilzitten. Hopelijk was dit concert in de Continental Club in Austin geen zittend concert. Met het album 'Live In Austin Vol. 1' bewijst de Canadese Sue Foley andermaal dat ze een fantastische gitariste, zangeres en songwriter is. Ik kan 'Live In Austin Vol. 1' aan elke muziekliefhebber aanbevelen. Hopelijk verschijnt binnenkort met Vol. 2 het vervolg van dit prachtige album. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Introduction By Steve Wertheimer
02. New Used Car
03. Walkin’ Home
04. Highwayside
05. Howlin for My Darlin
06. Queen Bee
07. Hooked on Love (Aka Lucky Lou)
08. Positively 4th Street
09. Me and My Chauffeur Blues
10. Better
11. High Roller
 
 
 
 
Sue Foley - gitaar, zang
Jon Penner - basgitaar
Corey Keller - slagwerk
Derek O'Brien - Gitaar
Angela Miller - achtergrondzang, tamboerijn
Lauren Cervantes – achtergrondzang