SUE DECKER - OUTSKIRTS OF LOVE

Album Review

Album: 
SUE DECKER - OUTSKIRTS OF LOVE
Artist: 
Sue Decker
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Delta Blues, Country, folkblues, Americana
Date: 
18/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SUE DECKER - OUTSKIRTS OF LOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadese Sue Decker begon muziek te spelen met een gehuurde gitaar bij een bluegrass jam en het duurde niet lang voordat ze zich toelegde op het schrijven van liedjes, het spelen van de dobro en het zingen van de blues. Haar expressieve stem en haar liefde voor slide gitaar zijn constante metgezellen geweest. Sue maakt muziek die de essentie van vroege blues en folk belichaamt, met de songwriting gevoeligheid van outlaw country. Het ideaal dat zij als songwriter tracht te bereiken, is om gewone taal te gebruiken om dagelijkse momenten te combineren met het onuitsprekelijke en het buitengewone. In 2015 verscheen haar live EP 'Live At The Duncan Showroom' en in 2017 verscheen de single 'Love Never Follows The Rules'. In oktober 2019 was het tijd voor haar debuutalbum 'Outskirts Of Love', met daarop twaalf originele liedjes over liefde, angst, geloof, passie, eerlijkheid en een beetje brutaliteit. Voor dit album werkte Sue samen met producer Wynn Gogol, die in het verleden al een Grammy Award won. 'Outskirts Of Love' is een gevarieerd album en de muziek gaat van solo country blues tot suggestieve ballads tot volledige band soul arrangementen.
 
 
 
 
 
 
Sue opent haar debuutalbum met het schitterende en ietwat geheimzinnige 'Lay Me Down In The Indogo'. Het is een swampy Delta blues nummer met een rituele vibe. Met haar prachtige stem weet Sue dit nummer heel geloofwaardig en met veel overtuiging te brengen. De prachtige gospelstem van Paul Black zorgt voor de sublieme vocale aanvulling. Met stampend voetwerk en handgeklap wordt een dwingend ritme opgebouwd, waarrond zweverige en hemelse klanken geweven worden. Sue's sublieme werk op de dobro en Wynn's mondharmonica hebben daar een erg grote inbreng in. Geweldige opener. Het wordt vloeiender in het country/America nummer 'I Don't Want To Say Goodbye', waarin de prachtige stem van Sue volledig tot haar recht komt. Het catchy refrein nestelt zich dadelijk in je hoofd en ook in deze song laat Sue de bottleneck met veel gevoel over de snaren van haar resonator gitaar glijden. 'Stain' is een melodieuze ballade, met heerlijk toetsenwerk van producer en multi instrumentalist Wynn Gogol. In het Delta blues geïnspireerde 'Please, Please Baby' is er weer een hoofdrol weggelegd voor het heerlijke slidewerk van Sue en het uitstekende pianospel van Wynn Gogol. In het emotionele 'Too Close To The Bone', is het genieten van de gevoelvolle stem van Sue en haar knap vingerwerk op de akoestische gitaar. Haar stem en de gitaar zijn trouwens de enige instrumenten in 'Too Close To The Bone'. Het zoete en gevoelvolle 'Easy Now' wordt door Sue weer op een prachtige wijze gekruid met hemelse slide klanken.
 
 
 
 
 
 
Het instrumentaal rijke en soulvolle liefdeslied 'Let Me Begin With You', heeft Damian Graham op drums, Kelly Fawcett op gitaar en er zijn zelfs door Wynn Gogol blazers geprogrammeerd. Sue heeft een heerlijk stemgeluid en ook hier weet ze het nummer op de juiste wijze te brengen. Daarna wordt het terug intiemer met het donkere 'Black Day, White Knight', dat door Sue met een breekbare stem gezongen wordt. Met haar sublieme slide klanken weet Sue de perfecte sfeer te creëren voor deze 'Black Day, White Knight'. De vloeiende en radiovriendelijke titeltrack 'Outskirts Of Love' is een melodieus nummer, met uitstekend snarenwerk van gitarist Bill Johnson en knap slidewerk van Sue. Het trieste liefdeslied 'Silver Anniversary' wordt gedragen door de akoestische gitaar van Adam Dobres. Multi instrumentalist Wynn Gogol schittert in dit trage nummer met zijn ingetogen, maar erg mooi accordeonwerk. 'Slow It Down' is een piano gedreven jazz achtige song. Voor het afsluitende 'Travellin' Light' neemt Sue Decker ons nog een keer mee naar de Delta van de Mississippi. In dit Delta Blues nummer etaleert Sue nogmaals haar klasse als slide gitariste. Kelly Fawcett neemt het vingerwerk op de akoestische gitaar voor haar rekening. Het debuutalbum 'Outskirts Of Love' van Sue Dekker is een prima luisteralbum, waarin vooral de prachtige stem en het gevoelvol slidewerk van Sue een speciale vermelding verdient. Een ideaal album voor een avond in de zetel met een glaasje wijn en een dessertje bij de hand. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Lay Me Down In The Indigo
02. I Don't Want To Say Goodbye
03. The Stain
04. Please, Please Baby
05. Too Close To The Bone
06. Easy Now
07. Let Me Begin With You
08. Black Day, White Knight
09. Outskirts Of Love
10. Silver Anniversary
11. Slow It Down
12. Travellin' Light