STRATCAT WILLIE & THE STRAYS - ON A HOT TIN ROOF!

Album Review

Album: 
STRATCAT WILLIE & THE STRAYS - ON A HOT TIN ROOF!
Artist: 
StratCat Willie & The Strays
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
blues
Date: 
15/07/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
STRATCAT WILLIE & THE STRAYS - ON A HOT TIN ROOF!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Willie Hayes heeft een lange carrière in de blues achter de rug, te beginnen in de jaren zestig onder invloed van onder andere Michael Bloomfield, T-Bone Walker, Johnny Winter en BB King. Hij werd aangemoedigd om een klassieke rockcoverband te vormen, maar de roep om de blues te spelen was te groot. In 1995 vormde BWillie de bluesband Blues Plate Special, met de bedoeling om originele muziek plus enkele geselecteerde covers te spelen. Met Blues Plate Special bracht Willie Hayes vier albums uit. In 2020 bracht hij zijn eerste release 'On The Prowl' onder zijn alias Stratcat Willie uit. Nu twee jaar later is de opvolger 'On A Hot Tin Roof!' klaar. Willie bundelde zijn krachten met toetsenman Neal Massa en twee verschillende ritmesecties (bassist John Wisor/drummer Dave Fiorini op zes tracks en bassist Vinnie Burvee/drummer Dave Salce op de andere zes). Jeremy Hummel voegt percussie toe aan één track.  'On A Hot Tin Roof!' bevat twaalf originele, door Willie Hayes geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Na de periodes van lockdowns is de lokroep naar vrijheid en feestjes heel groot en dat beseffen ook StratCat Willie & The Strays. In de opener 'Have A Blues party' roepen ze op om samen te komen en een swingend bluesfeestje te starten. 'Have A Blues Party' bevat alle ingrediënten die nodig zijn om de dansvloer te vullen. Bassist John Wisor en drummer Fiorini zorgen voor de swingende groove, trompettist Rich Graiko en saxofonist Josh Cohen blazen de juiste dosis soul in het nummer en Willie Hayes kruidt het nummer met een uitstekende  gitaarsolo. Willie heeft een zoete en aangename stem en hij krijgt de perfecte vocale ondersteuning van backing zangeressen Mabel Welch en Sing Trece. Willie en zijn muzikale kompanen steken nog een tandje bij voor de titeltrack 'Hot Tin Roof', een rockabilly nummer met opwindend slag en gitaarwerk. Drummer David Salce trekt met energiek en uitstekend slagwerk 'Hot Tin Roof' op gang. Willie vertelt zijn verhaal meer dan dat hij het zingt. Met een uitstekend lopende baslijn zorgt Vinnie Burvee voor een knappe groove en het gitaarwerk van frontman Willie Hayes is weer van uitstekende kwaliteit. Het heel dansbare 'Let's Dance' is een relaxte shuffle, die iedereen uitnodigt om mee te dansen en je zorgen te vergeten. Neal Massa schittert het gehele nummer met relaxt en rockend pianospel en Rich Graiko en Josh Cohen blazen heerlijke trompet en saxofoongeluiden in het nummer. 
 
 
 
 
 
 
Met het rockabilly nummer 'Way Too Fast' gaat het tempo fel de hoogte in. Het is het verhaal  van een gewone plattelandsjongen die een vrouw tegenkomt die hij niet aankan. In 'Way Too Fast' kunnen de liefhebbers van rock' roll de beentjes de lucht inwerpen. De ritmesectie, met bassist John Wisor en drummer Dave Fiorini, zorgen voor de lekker swingende groove en toetsenist Neal Massa draagt de melodie met zijn uitstekend toetsenwerk. Met hun geweldig opwindende solo's geven saxofonist Josh Cohen, trompettist Rich Graiko en gitarist Willie Hayes 'Way Too Fast' nog een extra touch. Er zitten heel wat invloeden van 'Born On The Bayou' van Creedence Clearwater Revival in de swampy midtempo rocker 'Redneck Woman'. Ook hier zingt Willie over een sterke onafhankelijke en ontembare vrouw. Neal Massa weet zijn orgelklanken op een mooie wijzee in de melodie te weven en StratCat Willie etaleert andermaal zijn klasse als gitarist, met opwxindend en zeurend gitaarwerk. Willie en zijn muzikale vrienden kijken na een week van hard werken uit om samen te zijn in het weekend in het opwindende en bluesy 'In The End'. Neal Massa is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op het orgel en hij zet zelf de instrumentale kers op de taart met een prachtige orgelsolo. Bassist John Wisor speelt zich met zijn jazz getinte bas intro en later met zijn diepe funky baslijn in de kijker tijdens 'Guilty'. Ook het twangy gitaarwerk van Willie kan me hier wel bekoren. 
 
 
 
 
 
 
'Cryin'' is een fraaie slowblues, waarin Willie Hayes andermaal schittert met uitstekende gitaar riffs en een sublieme snarensolo. 'Cryin'' roept herinneringen op aan het soort slowblues waarmee bluesrock legende Gary Moore wereldbekend werd. Willie zingt in 'My One True Love', hoe hij zijn grote en ware geliefde mist in Nashville, maar ze is niet de enige want hij heeft nog in heel wat andere steden liefjes zitten. Het is een swingend nummer met een sound die ons zeventig jaar terug in de tijd slingert. In de jaren vijftig hadden StratCat Willie & The Strays best een grote hit kunnen scoren met 'My One True Love'. Trompettist Rich Graiko en saxofonist Josh Cohen blazen de nodige soul in het nummer en orgelist Neal Massa en gitarist Willie Hayes zorgen voor uitstekend solowerk.  Ook in het relaxt swingende 'Together' laat Willie Hayes ons genieten van zijn knap gitaarwerk. Er zitten verscheidene gelijkenissen in het instrumentale, rumba begeesterde 'Mezcal' van Willie Hayes en 'Tequila' van The Champs. Mezcal en Tequila zijn beiden alcoholische dranken en instrumentaal verschillen beide nummers ook niet zoveel. Bassist Vinnie Burvee en drummer Dave Salce zorgen voor de heerlijke, rumba gerelateerde groove en toetsenist Neal Massa speelt zich weer in de kijker. Hetzelfde kan gezegd worden percussionist Jeremy Hummel. StratCat Willie & The Strays sluiten af met de zinderende rock'n roll song 'Runnin' With The Strays'. Het is een moderne Chuck Berry song en aan de piano zit met Neal Massa een moderne versie van Jerry Lee Lewis. 'On A Hot Tin Roof!' van StratCat Willie & The Strays is een heel dansbaar en rockend album, dat zeker een breed publiek zal aanspreken. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Have A Blues Party
02. Hot Tin Roof
03. Let’s Dance
04. Way Too Fast
05. Redneck Woman
06. In The End
07. Guilty
08. Cryin’
09. My One True Love
10. Together
11. Mezcal
12. Runnin’ With The Strays
 
 
StratCat Willie Hayes: Gitaren en zang
Neal Massa: Toetsen
John Wisor: Bas en Dave Fiorini: drums (1,3,4,5,7,9)
Vinnie Burvee: Bas en Dave Salce: drums (2,6,8,10,11,12)
Mabel Welch en Sing Trece: Backing vocals (1-4,9)
Rich Graiko: Trompet en Josh Cohen: Saxofoon  (1,3,4,9)
Jeremy Hummel: Percussie (11)