THE STEVIE WATTS ORGAN TRIO FEAT. ALICE ARMSTRONG - MISSION TO THE MOON

Album Review

Album: 
THE STEVIE WATTS ORGAN TRIO FEAT. ALICE ARMSTRONG - MISSION TO THE MOON
Artist: 
The Stevie Watts Organ Trio Feat. Alice Armstrong
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Funky Bluesrock
Date: 
21/07/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE STEVIE WATTS ORGAN TRIO FEAT. ALICE ARMSTRONG - MISSION TO THE MOON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alice Armstrong is  een multi UK Blues Awards genomineerde singer/songwriter uit het Verenigd Koninkrijk, die bekend staat om haar brede vocale bereik en haar onconventionele teksten. Tijdens een concert van Alice krijgt het publiek van de zangeres een volledig scala aan emoties te horen. Haar stem glijdt van krachtig naar fragiel, van rauw en beklijvend naar hilarisch of hartverscheurend. Na het verkrijgen van een aanhang voor de Crossfire Blues Band met gitarist Marcus Praestgaard-Stevens, heeft Alice vele podia van de grootste rhythm & bluesfestivals van het Verenigd Koninkrijk beklommen, een Europese tour voltooid en was ze te zien op zowel de 2020 als 2021 UK Blues Awards. Alice noemt Ella Fitzgerald, Etta James, Aretha Franklin, Donnie Hathaway, Amy Winehouse, Peggy Lee en Dinah Washington haar belangrijkste muzikale invloeden. Alice is een vurig pleitbezorgster van de Black Lives Matter-, Body Positivity-, LGBTQ + en feministische bewegingen en gebruikt ook haar stem om te vechten voor het bestaansrecht van elke persoon in vrijheid, veiligheid en gelijkheid. Samen met het Stevie Watts Organ Trio maakte Alice Armstrong het album 'Mission To The Moon'. 
 
 
 
 
 
 
Stevie Watts is een toetsenist die al heel wat prijzen behaalde.Hij is één van de meest gevraagde toetsenisten van het Verenigd Koninkrijk en speelt samen met Alice Armstrong, The True Strays, Connor Selby, Jade Like The Stone, Danny Bryant, Marcus Malone, Malone Sibun en Elles Bailey. In het verleden werkte en tourde Stevie ook al met Sari Schorr, Secret Affair, Steve Winwood, Mike Farris, Arthur Brown, Joe Louis Walker, Mary Coughlan, Lisa Mann, Ronnie Scott's Blues Explosion, Terry Hall, Mylene Farmer, Bobby Whitlock, Jo Harman, Kirk Fletcher, Jack Bruce, PP Arnold, Lulu, Kiki Dee, Mica Paris, Gerry Beckley, Eli Paperboy Reed, Mike Ross, Sam Moore (Sam & Dave) en heeft bands als Duran Duran ondersteund tijdens hun arenatournees .Stevie heeft een eigen trio, namelijk het Stevie Watts Organ Trio, met Stevie op toetsen, Nat Martin op gitaar en Vinnie Lammi op drums. Voor Stevie is 'Mission To The Moon' zijn debuutalbum. Er staan negen originele, door de bandleden geschreven nummers op het album. Stevie Watts is eveneens de producer van het album. In 2021 kreeg The Stevie Watts Organ Trio op de UK Blues Awards een nominatie in de categorie 'Best Band Of The Year'.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het soulvolle 'Camden Starling'. Het heeft dankzij drummer Vinnie Lammi een lekkere groove en toetsenist Stevie Watts en gitarist Nat Martin gaan in het instrumentale gedeelte zelfs een kort gesprek aan. Watts blijft het gehele nummer schitteren achter de toetsen en met een korte, maar knappe solo zet hij zijn uitstekende instrumentale prestatie nog wat meer in de verf. Zangeres Alice Armstrong bevestigt al het goeds dat over haar geschreven wordt. Ze heeft een krachtige en erg goede stem en weet zich volledig in het nummer in te leven. In het instrumentale 'Tronjevity' bewijst The Stevie Watts Organ Trio hun sublieme instrumentale virtuositeit. Als luisteraar is het meer dan genieten van het strakke en geniale slagwerk van Vinnie Lammi, de funky gitaarvullingen van Nat Martin en het uitmuntend toetsenwerk van Stevie Watts. In de jazz getinte ballade 'Just Go' is het weer genieten van de fantastische stem van Alice Armstrong, die ons weer van de ene emotie naar een andere slingert. Nat Martin pakt uit met een bijtende gitaarsolo met veel stops en met levendig toetsenwerk draagt Stevie Watts de melodie van 'Just Go'. Naar het einde wint deze ballade, die zacht begon aan felheid en intensiteit.
 
 
 
 
 
 
Daarna wordt het weer funky met het lekker groovende 'Honey Baby'. Op relaxte wijze bepaalt drummer Vinnie Lammi het ritme. Hier trekt Alice Armstrong andermaal haar hele vocale register opent. Het ene moment klinkt ze zwoel en verleidelijk en het andere moment sterk en zelfverzekerd. Het is een plezier om deze zangeres te mogen aanhoren. Stevie Watts bewijst nogmaals zijn grote klasse op de toetsen en laat nogmaals horen waarom hij één van de meest gevraagde toetsenisten van de UK is. Stevie Watts tovert weer een prachtige melodie uit zijn orgel en de prachtige en melodieuze snarensolo van Nat Martin is een lust voor het oor. Watts hielp alle nummers schrijven, maar de instrumentale nummers als 'Tronjevity' en 'Dave' schreef hij alleen. 'Dave' is een progressief instrumentaal nummer met verscheidene ritmewisselingen, waarin zowel Stevie, als Nat en Vinnie genoeg vrijheid krijgen om hun instrumentale virtuositeit te etaleren. 'In My Stride' is een funky uptempo nummer, waarin Stevie Watts samen met drummer Vinnie Lammi voor een sterke groove zorgt. Stevie voegt met een wervelende orgelsolo  nog een extra touch toe. Alice zingt met haar soulvolle stem het nummer met veel kracht en energie.
 
 
 
 
 
 
Met zijn elf minuten is de melancholische ballade 'No Good' het langste nummer op het album. Met een lange, droevige intro op het orgel zorgt Stevie meteen voor de trieste sfeer. Er klinkt veel droefheid en eenzaamheid in de stem van Alice. Ze zal zeker heel wat luisteraars weten te raken met haar stem. De prikkelende en gevoelvolle jazzy snarensolo van gitarist Nat Martin is het perfecte verlengstuk van Alice's haar stem. Het album wordt afgesloten met de swingende titeltrack 'Mission To The Moon'. Lammi zorgt voor de swingende groove, Stevie Watts voor de melodie en Martin haalt andermaal uit met een knappe stotterende solo. Je hoort aan de stem van Alice dat ze veel plezier beleeft aan het zingen van dit swingende liefdeslied. Stevie Watts mag terecht fier zijn op zijn debuutalbum 'Mission To The Moon', dat hij maakte met zijn muzikale kompanen Vinnie Lammi, Nat Martin en zangeres Alice Armstrong.  (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Camden Starling
02. Tronjevity
03. Just Go
04. Honey Baby
05. Memphis Sky
06. Dave
07. In My Stride
08. No Good
09. Mission To The Moon
 
 
Stevie Watts: Viscount Legend Live Orgel en Leslie 145
Nat Martin: Gitaar
Vinnie Lammi: Drums
Alice Armstrong: Zang