STEVEN TROCH - LEFTOVERS

Album Review

Album: 
STEVEN TROCH - LEFTOVERS
Artist: 
Steven Troch
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Jazzy blues, Roots, Mondharmonica
Date: 
12/09/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

STEVEN TROCH - LEFTOVERS

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Het gaat zeer hard voor harpslinger Steven Troch sinds hij zijn debuut cd op het publiek losliet. Hij draait al sinds 1994 mee in het bluescircuit van de lage landen. Zo speelde hij jaren bij Fried Bourbon en stond hij al op het podium met Charlie Musslewhite, Kid Andersen, Johnny Moeller, Mr. Sipp, John Primer, James Harman, Roland, Bill Sheffield, Rick Estrin en Gene Taylor. Hij won de prestigieuze internationale wedstrijden King Of Swing en King Of Chromatic Blues Harmonica. Zijn jarenlange ervaring resulteerde in zijn solo debuut 'Nice 'n' Greasy', dat hij opnam in de Amerika. Zijn nieuwe groep, simpelweg Steven Troch Band, combineert vakmanschap met pure bezieling en brengt een eigenzinnige kruisbestuiving van blues en rootsstijlen. De formatie bestaat uit Belgische en Nederlandse topmuzikanten die samen een dijk van een sound neerzetten. De sound van Steven Troch Band is smeuïg, intens, authentiek en rijk aan diversiteit. Op 2 maart 2018 verscheen het album 'Rhymes For Mellow Minds', met daarop dertien songs die allemaal door StevenTroch werden geschreven. De Steven Troch Band won in 2019 The Belgian Blues Challenge. In deze Corona periode dook Steven de studio in om een compilatie album te maken van dertien nooit eerder verschenen songs, rariteiten en alternatieve mixtures.
 
 
 
 

De nummers die op dit digitaal album staan werden in de periode tussen 2007 en 2020 in diverse studios opgenomen. Met de steeds wisselende muzikanten is het bijna onmogelijk te zeggen wie wat en wanneer speelt. Hier is het lijstje van muzikanten die op één of meerdere songs meewerkten: Bird Stevens, Bill Barrett, Michaela Gomez, Franky Gomez, Lon Eldridge, Filip Vandebril, Nele Paelinck, Matti De Rijcke, Jef Van Den Broeck, Gerald Clark, Jody Van Ooijen, Richard Van Bergen, Steven Van Der Nat, Bernd Coene, Liesbeth Sprangers, Erik Heirman, Bruce James, Nicolas Talbot, David Loos, Steve Ceulemans, Dennis Meentz, Mathias Moors, Kid Andersen, Nico Leonard & Pieterjan Coppejans. Steven opent zijn nieuwe album met 'Just A Thursday', een song over zijn favoriete bar, namelijk Kafee Zapoi. Het is een rustig nummer met prachtig mondharmonicawerk van Steven Troch. De accordeon en de gipsy viool maken van 'Just A Thursday' een Slavisch getint nummer. 'I Just Can't Read Yo' Mind' komt van een samenwerking tussen Steven en Don Eldridge. Het uitstekende akoestische gitaarspel van Don en het prachtige blaas en zuigwerk van Steven brengt ons naar de Zuidelijke Staten van de USA. Don heeft een aangename en heldere stem en hij zingt het nummer met het nodige gevoel. We blijven in de USA voor het NOLA getinte 'Jelly Roll', een instrumentaal jazzy swing nummer, dat origineel van Charles Mingus is. In dit nummer komt de instrumentale virtuositeit van Steven op de mondharmonica volledig tot zijn recht.
 

 
 
 

Het vloeiende 'Summershoes' werd geschreven door Gerald Clark. Hij zingt het nummer en ook het knappe vingerwerk op de akoestische gitaar komt van Gerald. Steven Troch strooit het gehele nummer gretig rond met knappe mondharmonica riffs. Daarna volgt met 'The Fly' een jazzy swing met een hoog NOLA gehalte, waarin buiten het verhaal van de kleine lelijke vlieg, de mondharmonica van Steven weer de show steelt. De dansers komen zeker aan hun trekken in het folky 'Parnell Street'. Steven Troch schittert hier op de mondharmonica en bewijst dat hij zo niet de beste, dan toch één van de beste mondharmonicaspelers van België is. In 'Parnell Street' laat Steven ook horen hoe veelzijdig dat kleine instrument kan zijn. Ook Jef Van Den Broeck is in grootse doen op de bodhran. Voor degenen die niet weten wat de bodran is vertel ik even dat het een Ierse lijsttrommel is, die bespeeld wordt met een soort trommelstok met één of twee slageinden. In 1941 bracht Big Bill Broonzy 'All By Myself' uit. Nu tachtig jaar later blaast Steven Troch dit tachtig jaar oude nummer nieuw leven in. Samen met Bill Barrett, Michaela Gomez en Franky Gomez werden er nieuwe, moderne arrangementen geschreven, zonder de oorspronkelijke ziel van het nummer te verloochenen. Het voornoemde trio is ook aanwezig op het nummer als muzikant.

 
 
 
 

Van het swingende uptempo nummer 'Almost The Real McCoy'van Charlie McCoy maakte Steven een gevoelvol traag nummer met ingetogen, maar geweldig heerlijke mondharmonica, akoestische gitaar en Lapsteel geluiden. 'Your Sister' is een eigen song over een geweldig mooi meisje. Het is een eigen nummer dat werd opgenomen voor Stevens album 'Rhymes For Mellow Minds'. 'Your Sister', een mix van pop en rock'n roll, kwam niet op dat album en gelukkig voor de liefhebbers van dat genre, plaatste Steven Troch het wel op zijn nieuwe album 'Leftovers'. Met 'So Long', een lied over een liefde uit het verleden, gaat Steven even de melige kant op. Del Rio ligt in Texas, USA en hoewel Steven er nog nooit geweest is brengt hij met het Tex/Mex lied 'Del Rio', toch een eerbetoon aan die stad. 'Bad Taste (Bad Up Version)' heeft een sensueel, Latijns getint ritme en zit vol heerlijke geluiden. Met het zweverige en psychedelische 'My Own Universe' sluit Steven Troch het album 'Leftovers' af. Het is met zijn negen minuten veruit het langste nummer op het album. Het is een zeer gevarieerd en zeer aangenaam album. Zeker de liefhebbers van de mondharmonica zullen hun hartje kunnen ophalen met het sublieme blaas en zuigwerk van de Belgische mondharmonicavirtuoos Steven Troch. (7,5/10)
 

 

Walter Vanheuckelom

 

01 Just A Thursday 03:15
02 I Just Can’t Read Yo’ Mind 04:40
03 Jelly Roll 03:05
04 Summershoes 03:02
05 The Fly 04:05
06 Parnell Street 02:05
07 l By Myself 03:38
08 Almost The Real McCoy 02:31
09 Your Sister 02:44
10 So Long Ago 03:13
11 Del Rio 03:15
12 Bad Taste (Bad Up Version) 03:35
13 My Own Universe 08:55