STEVEN TROCH BAND - THE CALL + concertdata

Album Review

Album: 
STEVEN TROCH BAND - THE CALL + concertdata
Artist: 
Steven Troch Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Calypso, bluesrock,
Date: 
15/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
STEVEN TROCH BAND -  THE CALL + concerten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds hij zijn debuut cd op het publiek losliet gaat het zeer hard voor harpslinger Steven Troch . Hij draait al sinds 1994 mee in het bluescircuit van de lage landen. Zo speelde hij jaren bij Fried Bourbon en stond hij al op het podium met Charlie Musslewhite, Kid Andersen, Johnny Moeller, Mr. Sipp, John Primer, James Harman, Roland, Bill Sheffield, Rick Estrin en Gene Taylor. Hij won de prestigieuze internationale wedstrijden King Of Swing en King Of Chromatic Blues Harmonica. Zijn jarenlange ervaring resulteerde in zijn solo debuut 'Nice 'n' Greasy', dat hij opnam in Amerika. Zijn nieuwe groep, simpelweg Steven Troch Band, combineert vakmanschap met pure bezieling en brengt een eigenzinnige kruisbestuiving van blues en roots stijlen. De formatie bestond toen uit Belgische en Nederlandse topmuzikanten die samen een dijk van een sound wisten neer te zetten. De sound van Steven Troch Band is smeuïg, intens, authentiek en rijk aan diversiteit. Op 2 maart 2018 verscheen het album 'Rhymes For Mellow Minds', met daarop dertien songs die allemaal door Steven Troch werden geschreven. De Steven Troch Band won in 2019 The Belgian Blues Challenge. In de Corona periode dook Steven de studio in om een compilatie album te maken van dertien nooit eerder verschenen songs, rariteiten en alternatieve mixtures en het resultaat verscheen op het album 'Leftovers', dat in het najaar van 2020 op de markt kwam. Momenteel is de Steven Troch Band met de komst van drummer Bernd Coene en gitarist Matt De Rijcke een volledig Belgische formatie geworden. op 15 april verscheen het derde studioalbum van Steven Troch Band. Het kreeg als titel  'The Call' en het bevat elf originele, door Steven Troch geschreven nummers. The 'Call' werd opgenomen door Pieterjan Coppejans in zijn Robot Studios in Gent. Het album werd afgemixt in The Greaseland Studios in San Jose, USA door de meermaals bekroonde producer Kid Andersen.
 
 
 
 
 
 
De aantrekkelijke opener 'Bad Times' is een swingend nummer met New Orleans invloeden. De verscheidene sfeer en ritme wisselingen geven 'Bad Times' nog meer cachet. Drummer Bernd Coene en bassiste Liesbeth Sprangers zorgen voor een heerlijke groove en gast toetsenist Luk Vermeir is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de piano. Steven zingt het nummer op zijn eigen zoete wijze en In het instrumentale gedeelte haalt Steven uit met een machtige solo op de mondharmonica. 'That's Life', dat al eerder op single verscheen, is een heel dansbare song met een mambo getint ritme. Daar hoort natuurlijk veel percussie bij en dat krijgen we ook in 'That's Life'. Onbewust denk je aan de muziek van Tom Waits als je 'That's Live' hoort. Steven zingt dat je het in het leven moet doen met hetgene dat je krijgt en dat iedereen in het leven zijn portie geluk en tegenslagen krijgt. Het is een sfeervol nummer waar je meteen vrolijk van wordt. Volgens Steven is de sfeer van het ganse album opgebouwd rond de sfeer van 'That's Life'. De sound van de swampy blues 'Ghetto Gap' klinkt beangstigend. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt Bernd Coene het ritme van 'Ghetto Gap'. Met vet slidewerk van gitarist Matti De Rijcke en subliem blaas en zuigwerk van Steven Troch op de mondharmonica van Steven Troch kunnen we ook hier weer genieten van heerlijk solowerk. Met knap werk op de mondharmonica trekt Steven Troch het lekker groovende 'The One You Can Rely On' op gang. Bassiste Liesbeth en drummer Bernd, laten nogmaals horen dat ze een goede en stevige ritmesectie vormen. Matti tovert een geweldig pittige solo uit zijn sixstring en Luk Vermeir levert weer knap werk af op het orgel. 
 
 
 
 
 
 
Het instrumentale trage nummer 'Call Of Cornholio' zou de perfecte soundtrack kunnen zijn voor een spaghettiwestern, die in de jaren zeventig heel populair waren. De vurige blazers met trompettist John Halbleib en trombonespeler Luigi De Gaspari bepalen voor een groot gedeelte de sfeer in 'Call Of Cornholio'. Ook mondharmonicaspeler Steven Troch weet weer te bekoren op zijn kleine instrument. Op het gitaarwerk van Matti De Rijcke zit de nodige twang, die nooodzakelijk is in dit soort songs. Bij het luisteren naar de akoestische eerste strove van 'Easier To Be Myself' laat niets vermoeden dat we een minuut later staan te dansen op een catchy vintage rocker. Je kan onmogelijk blijven stilstaan bij dit fantastische nummer, dat ook al op single verscheen. Bassiste Liesbeth Sprangers zorgt voor een heerlijk lopende baslijn en gitarist Matti De Rijcke en mondharmonicaspeler Steven Troch trekken alle registers open. De backing vocals met hun oe la la's versterken de vintage sfeer en geven het nummer nog een extra touch. Top nummer, dat zeker voor de nodige ambiance zal zorgen tijdens de concerten van de Steven Troch Band. In het meeslepende 'Down At The Heels' eist toetsenist Luk Vermeir een hoofdrol op. Steven Troch voegt met zijn zingende zaag een speciaal geluid toe aan 'Down At The Heels'. Daarna gaan we de zon tegemoet in het calypso nummer 'On An Island'. Het is een song die herinneringen oproept aan de muziek van Harry Belafonte. Het zoete en heel aantrekkelijk refrein geeft 'On An Island' nog meer cachet.
 
 
 
 
 
 
Steven Troch Band swingt van de ene stijl en muziekgenre naar een ander op 'The Call'. Met 'So Much To Do' krijgen we een lekker swingende bluesrocker. Steven Troch bewijst met een uitstekende en gruizige solo nogmaals zijn klasse als mondharmonicaspeler. Met een strakke drumbeat bepaalt Bernd Coene het ritme en bassiste Liesbeth Sprangers zorgt weer voor een heerlijke groove. Het vloeiende en catchy 'Waiting' is een prachtige mix van reggae en ska. Het heeft een sterk refrein en de blazers zijn uitstekend aanwezig. Ook hier kleurt frontman Steven Troch het nummer met een knappe solo op de mondharmonica. Het album 'The Call' wordt afgesloten met de rustige ballade 'Slowly Drive Away', waarin de heerlijke pedal steel gitaar klanken van Bart Vervaeck zeker heel wat muziekliefhebbers zullen bekoren. 'The Call' is een uitstekend album, waarin de veelzijdigheid van Steven Troch Band volledig tot zijn recht komt. 'The Call' telt elf sterke nummers en door zijn veelzijdigheid blijft het hele album boeiend. Top album van een Belgische top band. Wie Steven Troch Band live aan het werk wil zien en horen, kan dat op 14 mei op Blues aan Zee in Monster, op 27 mei op het Brussels Jazz Weekend in Brussel, op 29 mei op het Breda Jazz Festival in Breda, op 3 juni op de European Blues Challenge in Malmo, Zweden, op 12 juni op het Mine Blues Festival in Heusden-Zolder, en op 18 juni in BFlat in Brugge. Wij van Concertmonkey wensen Steven Troch band veel succes toe op 3 juni bij de European Blues Challenge in Malmoë. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Bad Times
02. That’s Lifes
03. Ghetto Gap
04. The One You Can Rely On
05. Call Of The Cornholio
06. Easier To Be Myself
07. Down At The Heels
08. On An Island
09. So Much To Do
10. Waiting
11. Slowly Drive Away
 
Steven Troch: Zang en mondharmonica
Liesbeth Sprangers: Bas en zang
Matti De Rijcke: Gitaar en zang
Bernd Coene: Drums 
Guests
Luk Vermeir: Piano, orgel, mellotron
Bart Vervaeck: pedal steel gitaar
John Halbleib: Trompet
Luigi De Gaspari: Trombone