STEVE LEON & THE ACCUSATIONS - LOUCHE + concertdata

Album Review

Album: 
STEVE LEON & THE ACCUSATIONS - LOUCHE + concertdata
Artist: 
Steve Leon & The Accusations
Record Label: 
Off Label Records
Style: 
Alternative country/ Indie/ folk
Date: 
26/05/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
STEVE LEON & THE ACCUSATIONS - LOUCHE + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steve Leon & The Accusations is een Belgische alternatieve country/folk band uit Antwerpen. De band werd opgericht door songwriter en gitarist Steve Leon Michielsen. Na jaren als sideman in punk en indiebands te hebben gewerkt, besloot Steve eindelijk iets te gaan doen met zijn liefde voor traditionele Amerikaanse muziek. Het resultaat doet vaak denken aan de illustere Paisley Underground beweging, die bands voortbracht als The Dream Syndicate, The Long Ryders en Green on Red (of solo Chuck Prophet). Steve Leon & The Accusation gaven hun eigen draai aan dit recept door een vleugje troostrijke duisternis toe te voegen die vaak geassocieerd wordt met Engelse acts als Teardrop Explodes, The sound, The Only Ones of Echo & The Bunnymen. Steve wordt in The Accusations bijgestaan door zijn vrouw Mila Francis (zang, viool, mandoline & gitaar), Kristof Van de Vliet (bas), Bouke Cools (pedal steel, banjo), Yannick Hermans (gitaar) en Tim Martens (drums). In de zomer van 2022 nam de band hun debuut EP 'Louche' op, die uitgebracht word door het Duitse label Off Label Records op 26 mei 2023. 'Louche' werd opgenomen en geproduceerd door Steve in zijn eigen analoge studio. De opnames werden gemaakt op een 16 track taperecorder, zonder gebruik te maken van computers in het productieproces om het live geluid van de band zo eerlijk mogelijk vast te leggen. 'Louche' van Steve Leon & The Accusations presenteert vijf krachtige nummers, die vertrouwde invloeden versmelten tot een uniek en fris geluid.
 
 
 
 
 
 
 
De EP opent met 'Don't Let Anyone In', de single die al op 21 april werd uitgebracht. Het is een sfeervol nummer over zich machteloos en hulpeloos voelen in een destructieve relatie. Bouke Cools op de steelgitaar en Mila Francis op haar viool bepalen de sound van het nummer en zorgen voor de perfecte sfeer tijdens dit emotionele verhaal. Steve Leon zingt het nummer met veel gevoel en er klinkt heel wat emotie in zijn stem. Dat de stemmen van Mila en Steve voor een prachtige harmonieuze samenzang zorgen hoor je in het refrein. Dat Steve's en Mila's stemmen perfect matchen met mekaar en dat ze hemels klinken als ze samen zingen horen we ook in het meerstemmig gezongen 'The Restless Kind', een akoestisch midtempo pop/folk nummer. Het is een radiovriendelijk nummer dat best wat zendtijd op de radiostations mag krijgen. Het wordt iets steviger in de swingende countryrock song 'Too Little Too Late'. Drummer Tim Martens en bassist Kristof Van de Vliet zorgen voor de swingende groove en Yannick Hermans pakt knap uit op zijn sixstring. Ook vocaal weet Leon 'Too Little Too Late' overtuigend te brengen. Op de juiste momenten komt Mila Francis hem vocaal ondersteunen. Top nummer.
 
 
 
 
 
 
 
De sfeer in het country/folk nummer 'Winter Garden' wordt bepaald door de viool van Mila Francis en de banjo van Bouke Cools. 'Winter Garden' heeft een heerlijk en fijn refrein. De EP wordt afgesloten met het vloeiende 'All I Can Give', dat ook al eerder op single verscheen. Het is een radiovriendelijke mix van country, rock en folk. De EP 'Louche' is een aangename kennismaking met de Belgische formatie Steve Leon & The Accusations. Steve Leon schreef de vijf songs van de EP en samen met The Accusations schreef hij de arrangementen. Het geluid van de band kan het best worden omschreven als indie popsongs, waarin enkele van de geluiden zijn verwerkt die zo typerend zijn voor country en folk muziek, zoals mandoline, steelgitaar, viool, akoestische gitaren en twangy telecasters. Wie Steve Leon & The Accusations live aan het werk wil zien kan dat op 26 mei op de EP release in Nononov in Hoboken, op 28 mei in Lokaal 42 in Helmond, op 21 juli in Roots In Het Park in Aarschot, op 19 augustus in Sounds Venlo in Venlo, op 12 september in de Durango Sessions van Radio Benelux in Paal-Beringen en op 28 september inGC De Wildeman in Herent. Het laatste concert is een duo show van Mila & Steve. (7/5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1. Don’t Let Anyone In
2. The Restless Kind
3. Too Little Too Late
4. Winter Garden
5. All I Can Give
 
 
Steve Leon: Zang en gitaar
Mila Francis: Backing vocals, viool, mandoline en gitaar
Yannick Hermans: Gitaar
Bouke Cools: Pedal steel en banjo
Kristof Van de Vliet: Bas
Tim Martens: Drums