STEVE KOZAK BAND - IT'S TIME

Album Review

Album: 
STEVE KOZAK BAND - IT'S TIME
Artist: 
Steve Kozak Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, West Coast Blues
Date: 
17/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
STEVE KOZAK BAND - IT'S TIME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steve Kozak is al meer dan dertig jaar één van de beste Canadese blues muzikanten. Sinds hij midden in de jaren tachtig doorbrak op de Vancouver scène deelde hij al het podium met Duke Robillard, James Harman, Rick Estrin, Rod Piazza en Big Joe Louis om er maar enkele te noemen. In 2012 kreeg hij nationale erkenning door het winnen van de prestigieuze Maple Blues Award als beste nieuwe artiest van het jaar. In datzelfde jaar ontving Steve van The Blues Underground Network de Award als Ambassador Of The Blues. In 2003 verscheen Steve Kozak zijn debuut album 'Westcoast Blues Revue'. In 2007 volgde 'Hoot 'N Holler' en in 2012 'Lookin' Up Lucky'. Dit laatste album werd overal positief onthaald. Bruce Iglauer, baas van het prestigieuze label Alligator Records was lovend in zijn commentaar op het album. Op 17 maart 2017 verscheen het nieuwe album 'It's Time' van de Canadees. Steve heeft zich voor dit album omringd met prima muzikanten zoals toetsenist Dave Webb, bassist Roger Brant en drummer Chris Nordquist, die op de Maple Blues Awards 2016 genomineerd werd voor beste drummer. Het bekende Vancouver blues duo The Harpoonist & The Axe Murderer, bestaande uit Shawn Hall en Matthew Rogers, zijn meermaals op het album te horen. 'It's Time' bevat twaalf songs en is een mix van eigen nummers en covers.
 
 
 
 
 
Het album 'It's Time' opent met de swingende shuffle 'Cane Sugar Sweet', waarin meteen de blazerssectie uitdrukkelijk in actie komt. In deze klassieke West Coast sound song weet Dave Webb met subtiel, maar uitstekend toetsenwerk de afwerking van het nummer knap in te kleuren. Ook in het tragere 'You May' blijven de blazers en de toetsen de sound bepalen. De fijne gitaar solo van Steve Kozak geeft het nummer nog een mooie meerwaarde. Dankzij het knappe percussie werk krijgt het eigen geschreven 'Messed Up' een Zuid Amerikaans tintje. Steve Kozak is de eigenaar van een warme en volle stem en weet zijn nummers vocaal goed te brengen. Dave Webb is ook in 'Messed Up' bepalend, ditmaal niet op piano, maar op het Hammond. Met de Magic Sam cover 'Every Day And Every Night' uit 1967 kiest Steve Kozak volop voor de blues. Hij geeft deze blues ballade een modern jasje en The Harpoonist Shawn Hall eist de hoofdrol op met een geweldige solo op de bluesharp. Ook 'Kiddio' van Brook Benton heeft Steve Kozak in een nieuw modern jasje gestoken. Een aanstekelijke melodie, stuwende blazers en knap gitaarwerk zijn de basis ingrediënten van dit catchy nummer. Het onheilspellende 'Trouble' heeft een swampy sound. Drummer Chris Nordquist en bassist Roger Brant zorgen voor de donkere stomende groove en de steeds weerkerende gitaar riff en de knappe solo zorgen voor een Louisiana Bayou gevoel.
 
 
 
 
 
De cover 'One Woman I Need' vond Steve Kozak in het repertoire van Anson Funderbergh. Het is een mooi slowtje met fijn gevoelvol gitaarwerk van Dave Vidal. Het eigen geschreven 'That's Cool With Me' is een mix van blues, R & B en jazz. De saxofoon van Jerry Cook is weer constant aanwezig. 'A Stranger In My Hometown' is een autobiografische, zeemzoete ballade met knap toetsenwerk van Dave Webb. De enorm sterke blues ballade 'Love, Life & Money' is één van de sterkste nummers op het album 'It's Time'. Dave Webb draagt de song met zijn warme Hammond klanken en voor het solowerk gaat hij terug naar de vertrouwde piano. Steve neemt met fijn en gevoelwerk snarenwerk over op de gitaar. Het album wordt afgesloten met het autobiografische 'Goin' Fishin''. Dat Kozak plezier beleeft aan het gaan vissen hoor je aan de wijze waarop hij het nummer zingt. Het plezier spat van dit Chicago blues nummer af. 'It's Time' van de Steve kozak Band is een aangenaam album geworden, zonder verrassingen of uitschieters. Instrumentaal zit alles goed in elkaar, maar het klinkt allemaal nogal braaf. (6,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Tracklist:
1. Cane Sugar Sweet (Feat. Jerry Cook) (3:09)
2. You May (Feat. Jerry Cook) (3:53)
3. Messed Up (2:58)
4. Every Night And Every Day (Feat. The Harpoonist) (5:07)
5. Kiddio (Feat. Jerry Cook) (3:58)
6. Trouble (Feat. The Axe Murderer) (3:42)
7. One Woman I Need (Feat. Dave Vidal) (4:33)
8. That's Cool With Me (Feat. Jerry Cook) (2:47)
9. Stranger In My Home Town (3:58)
10. Tell Me Why (Feat. The Harpoonist) (5:54)
11. Love, Life And Money (5:46)
12. Goin' Fishin' (Feat. The Harpoonist) (4:33)
 
 
musicians:
Steve Kozak : Gitaar en zang
Dave Webb : Piano en Hammond
Roger Brant : Bas
Chris Nordquist : Drums
 
special geusts
The Harpoonist & The Axe Murderer
Jerry Cooke
Dave Vidal