STEF PAGLIA - NEVER FORGET

Album Review

Album: 
STEF PAGLIA - NEVER FORGET
Artist: 
Stef Paglia
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
28/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckeloom
STEF PAGLIA - NEVER FORGET
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stef Paglia is een Belgische gitarist, songwriter en zanger. Hij nam voor het eerst op 12 jarige leeftijd een gitaar in de hand en liet deze nooit meer los. Zijn vader liet hem kennis maken met de bluesmuziek. Het resultaat was dat de blues microben ook bij Stef toesloegen. Op 17 mei 2012 was ik erbij toen Stef als jonge gitarist zijn eerste optreden maakte met The BluesBones, als opener voor Larry Miller in het Gompelhof te Mol. Clubeigenaar Jo Mast had me op voorhand al in het oor gefluisterd hoe sterk The BluesBones wel waren en dat die jonge gitarist fenomenaal was. Na het concert was ik onder de indruk van de band en van de gitarist en moest ik toegeven dat Jo geen woord gelogen had. Dit werd achteraf ook bewezen met een paar schitterende albums, zoals 'Voodoo Guitar' (2012), 'Live@De Bosuil' 2013, 'Saved By The Blues' (2015), 'Double Live' (2016) en 'Chasing Shadows' (2018). The BluesBones stonden al op alle grote en minder grote festivals in Nederland en België en er zullen weinig clubs zijn waar ze nog nooit op het podium stonden. Ze wonnen de Belgian Blues Challenge in 2016 en werden het jaar daarop tweede op de European Blues Challenge. Ook in het buitenland kenden The BluesBones heel wat succes, de jaarlijkse concerttournee in Duitsland is daar een uitstekend bewijs van. In 2014 kreeg de jonge Stef Paglia een heel zware klap te verwerken, want hij verloor dat jaar zijn vader. Stef en zijn vader waren twee handen op één buik, echte soulmates. Vader en moeder Paglia geloofden heel sterk in hun zoon en steunden hem voluit in zijn muzikale ambities. Stef ging muziek studeren aan de PXL Music in Hasselt en studeerde in 2018 af. In 2015 leerde hij zijn vriendin Iris kennen en zij wilde samen met Stef zijn muzikale droom verwezenlijken. Stef is nog steeds met hart en ziel bezig met The BluesBones, maar hij droomde ook van zijn eigen project. Met bassist Geert Schurmans (The Scabs, Cosmo's Foger-T) en drummer Joel Purkess (Mason Rack band, Sean Webster) vond hij een uitstekende ritmesectie en werd het Stef Paglia Trio boven de doopvont gehouden. Via crowfunding (Het doel werd in minder dan twee maanden bereikt) werd er geld ingezameld om het debuutalbum te realiseren. Perfectionist Stef Paglia liet niets aan het toeval over en er werden kosten nog moeite gespaard. Stef, Geert en Joel trokken naar Engeland om daar in de beste omstandigheden te kunnen opnemen. 'Never Forget' werd opgenomen door Andrew Banfield in Superfly Studios, Nottinghamshire en de mixing en mastering werd gedaan door Wayne Proctor en Steve Wright van House Of Tone Productions in de Y Dream studios, North Wales. 'Never Forget' bevat negen zelf geschreven songs en één cover. De muziek van de negen eigen nummers werd geschreven door Stef en de teksten werden geschreven door vriendin Iris Teunissen.
 
 
 
 
 
 
Stef Paglia opent zijn debuutalbum 'Never Forget' met de erg sterke single 'Watch Out', die al een tiental dagen te beluisteren is op allerlei kanalen en sociale media. Het nummer opent rustig, maar dat duurt niet lang, want met een paar splijtende gitaar riffs trekt Stef 'Watch Out' meteen open en vanaf dat moment krijgen we een stevige midtempo bluesrocker, waarin de drie muzikanten alle registers opentrekken. Iets voorbij halfweg zit er een grote en erg mooie ritme en sfeerwisseling in deze verschroeiende bluesrocker. De stem van Stef klinkt stevig en overtuigend en zijn gevarieerd gitaarwerk getuigt van grote klasse. Soms klinkt zijn gitaar heel zacht, het andere moment huilt ze en even later krijgen we vol gas en scheurend snarenwerk te horen. Met Geert Schurmans, één van de beste basgitaristen in België, heeft Stef natuurlijk klasse in huis gehaald en dat is meteen ook te horen aan het stevige en uitstekende baswerk dat Geert uit zijn instrument tovert. Hetzelfde kan gezegd worden van de Canadese drummer Joel Purkess. Deze energieke en technisch sterke drummer zorgt met zijn dwingend en strak slagwerk voor de perfecte groove. Geweldig krachtige single en opener. Het blijft stevig en krachtig tijdens de rocker 'Take Me Away'. Geert Schurmans plukt op een erg knappe wijze aan zijn dikke bassnaren en Joel Purkess martelt zijn trommels en cymbalen op een prachtige wijze. Zo kan Stef kwistig rondstrooien met splijtende gitaar riffs. Ook dit nummer, dat bij momenten bijna een heavy rocksong is, kent weer een schitterende zachtere sfeerwisseling. De imponerende snarensolo van Stef Paglia snijdt door merg en been. 'Freedom' is de enige cover op het album en komt van gitaarvirtuoos Jimi Hendrix, één van de grote inspiratiebronnen van Stef. Hier komt de sterkte van het Stef Paglia trio als power trio volledig tot zijn recht. Ze geven het nummer de nodige dosis funk en met zijn funky baswerk geeft Geert het nummer een heerlijke en stevige groove. Stef zingt het nummer weer met veel kracht en overtuiging en bewijst zo dat hij over een goede stem beschikt. Natuurlijk mag het gitaarwerk niet ontbreken op een Jimi Hendrix nummer en dan zijn we bij Stef aan het juiste adres. Met splijtende riffs en overstuurd gitaarwerk etaleert deze jonge kerel nogmaals zijn klasse op de gitaar.
 
 
 
 
 
 
 
Na dit toch wel stevige begin wordt er wijselijk wat gas teruggenomen met de soulvolle blues ballade 'The Dead Tree', waarin Stef met erg gevoelvol overstuurd snarenwerk weet te kekoren. Het stevige refrein staat in fel contrast met de zachte stroves. Halfweg dit zes minuten durend nummer volgt er een stevige en krachtige sfeerwisseling met uitstekend baswerk van Geert en scheurend gitaarwerk van Stef. Het blijft rustig in het instrumentale dromerige 'Mystery Heaven'. Met deze titel zou het me niet verbazen dat Stef dit nummer schreef met zijn vader in gedachten. Hij toont hier dat hij ook een meester is met het spelen met de bottleneck. Het werkelijk sublieme slidewerk raakt je tot in het kleinste puntje van je lichaam. Na deze twee wondermooie trage nummers worden alle registers terug opengetrokken voor de energieke bluesrocker 'Twilight', dat een erg sterk refrein heeft en de energieke, steeds weerkerende stuwende gitaar riff van Stef is erg bepalend. De verschroeiende gitaar solo met snel vingerwerk is weer een kolfje naar de hand van deze gitaarslinger. Het krachtige strakke uptempo slagwerk van Joel zorgt voor de heerlijk rockende groove en basgitarist Geert Schurmans bewijst zijn waarde nogmaals met een uitstekend kloppende baslijn. 'Dirty Woman' ligt wat kracht en energie betreft perfect in het verlengde van zijn voorganger 'Twilight'. Ook hier weer is Stef bepalend met een sterke weerkerende snaren riff en zijn snarensolo is weer om van te smullen. Joel Purkess beheerst met zijn dwingende monotone basdrum een gedeelte van het nummer. Stef, Geert en Joel weten het nummer met schitterende sfeer en ritme wisselingen het nummer naar een hoger niveau te tillen. Ook 'Crush On You' start Paglia met een stevige onweerstaanbare steeds weerkerende gitaar riff. In deze verschroeiende gitaar gedreven rocker verklaart Stef zijn liefde voor zijn partner. De ritmesectie met drummer Joel Purkess en gitarist Geert Schurmans zorgen weer voor een heerlijke rock groove, terwijl Paglia weer kwistig rondstrooit met vlijmscherpe gitaar riffs. Met een zware scheurende snaren solo zet de frontman zijn woorden nog wat kracht bij.
 
 
 
 
 
 
 
'Head Into The Unknown' is een stevige Texas bluesrock shuffle. De stuwende en pompende groove die Geert en Joel neerleggen is de ideale voedingsbodem voor Stef Paglia om alle registers open te trekken met zijn sixstring, met onweerstaanbaar gitaarwerk als gevolg. Eindigen doet Stef Paglia met de liefdesballade 'Warmth Instead Of Cold', met meer dan acht minuten, het langste nummer op het album. In dit emotioneel en gevoelvol nummer stellen geliefden zich helemaal open voor elkaar en tonen ze ook hun verlangens, angst en hun vrees. In zijn sterke gevoelvolle snarensolo weet deze jonge gitaarvirtuoos nogmaals te imponeren. Sterke ballade die elke seconde van die acht minuten weet te boeien. 'Never Forget', het debuutalbum van Stef Paglia is een uitstekend en gevarieerd album geworden. Dat Stef een geweldig gitarist was wist ik al jaren, maar de sterke nummers op dit album leren ons ook de enorme kwaliteiten van Stef en zijn partner Iris kennen als songwriters. Stef Paglia is een muzikant met enorme mogelijkheden en 'Never Forget' is weer een enorme stap voorwaarts in zijn muzikale carrière. Aanrader. Wie Stef live aan het werk wil zien kan dat op de CD release op 28 maart in de Muziekodroom te Hasselt (Gratis inkom), op 7 april bij Sunday Blues in Ede, op 5 mei op Frürocken in Eupen, op 3 augustus op Oestloven Blues in Wellen en natuurlijk ook nog bij de concerten van The BluesBones. (8,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Watch Out (3:30)
Take Me Away (4:06)
Freedom (3:31)
The Dead Tree (6:04)
Mystery Heaven (7:00)
Twilight (3:47)
Dirty Woman (6:36)
Crush On You (4:31)
Head Into The Unknown (4:15)
Warmth Instead Of Cold (8:04)
 
 
Stef Paglia: Zang en gitaar
Geert Schurmans: Bas
Joel Purkess: Drums