STACY JONES - WORLD ON FIRE

Album Review

Album: 
STACY JONES - WORLD ON FIRE
Artist: 
Stacy Jones
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Elektrische blues
Date: 
08/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
STACY JONES - WORLD ON FIRE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Stacy Jones Band ontstond in 2003 en won in 2009 de Award als beste band op de WA Blues Society en frontvrouw Stacy werd in 2014 door de Washington Blues Society gekozen als beste zangeres. Deze onderscheidingen verdiende de band door hun vele aanstekelige optredens, zo speelden ze in 2009 maar liefst 115 optredens in clubs en festivals. Door dat succes besloot de band ook om een limited live cd uit te brengen, met als titel 'Live At The Triple Door'. In januari 2010 volgde dan het eerste studio album 'Long Time Comin'', dat overal goed onthaald werd en op heel wat air play mocht rekenen op verschillende radio zenders. In november 2011 verscheen 'No Need To Spell It Out' en halfweg 2012 het live album 'Live And Untapped'. In de streek rond Seattle, USA mag de Stacy Jones Band rekenen op heel wat naam bekendheid. Het album 'Whiskey, Wine & Water' verscheen halfweg 2015 en de bedoeling van de band was om met dit album de rest van de USA te veroveren, maar ook om door te breken in Europa. Stacy en haar band waren te gast in Nederland en Duitsland in februari 2016. Ze won in 2015 de Award voor beste blues song met 'Can't Do Nothing Right' op de International Music And Entertainment Association. In 2016 won ze de Washington BB Song Writer of the Year Award en een BB Award voor haar album 'Whiskey, Wine and Water'. Ze wordt ook voortdurend genomineerd voor de beste blues onderscheidingen in songwriting, mondharmonicaspeelster, gitariste en zangeres. Op 14 juli 2017 verscheen het schitterende album 'Love Is Everywhere'. Op de Washington Blues Society 2021 ontving de Stacy Jones Band voor de vierde achtereenvolgende keer de Award van Best Virtual Blues Act. Momenteel viert de band hun twintigjarig jubileum en daar hoort ook een nieuw album bij. Het kreeg 'World On Fire' als titel. Er staan veertien songs op het album. Stacy Jones schreef zes nummers voor het album. Gitarist Jeff Menteek schreef voor vier songs de muziek, voor de tekst kreeg hij hulp van Stacy Jones, Tom Jones en Rick Bowen. De andere vier songs zijn covers
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de verschroeiende bluesrocker 'Jefferson Way', dat ook de eerste single uit het album is. Met strak en en energiek slagwerk zorgt drummer Rick Bowen voor een uitstekende drumbeat. Tom Jones zorgt met een zware baslijn voor de knappe groove. 'Jefferson Way' is opgebouwd rond een sterke, steeds weerkerende riff. Stacy vertelt het verhaal van twee gebroken harten, die in 'Jefferson Way' troost zoeken bij elkaar. Jeff Menteer strooit het ganse nummer gretig rond met vette slide riffs en Stacy Jones levert opwindend mondharmonicawerk af. De eerste cover is 'Juke' van Little Walter. Het is een instrumentale Chicago bluesshuffle met Stacy Jones op de mondharmonica in de hoofdrol. Dan volgen drie trage nummers, die door Stacy Jones werden geschreven. 'Love Just The Way I Am' is een prachtige, meer dan zes minuten durende ballade, waarin Stacy ons elke seconde weet te boeien met haar prachtige stem en met de intensiteit en het inlevingsvermogen waarmee ze het nummer zingt. Ook in de titeltrack 'World On Fire' kunnen we met volle teugen genieten van de stem van Stacy Jones. Haar stem is als goede wijn, ze lijkt met de jaren beter te worden. 
 
 
 
 
 
 
Het liefdeslied 'Everything Is Going To Be Alright' is een soulvolle ballade. Mike Gunther op trompet en Gene Laukkonen op saxofoon blazen de nodige soul in het nummer en het gevoelvol en fijn snarenwerk van Jeff Menteer past perfect in deze mooie ballade. Het aantrekkelijke refrein zal tijdens de concerten voor heel wat sfeer zorgen. De Willie Dixon cover 'Insane Asylum' wordt hier een duet tussen Stacy en Tom Jones. Tom vertelt zijn verhaal op een rustige manier en Stacy zingt haar deel op een heel vurige en passionele wijze. Daardoor vormen de twee stemmen een groot contrast en dat geeft het nummer nog meer pit. Stacy etaleert nogmaals dat zij een erg getalenteerde mondharmonicaspeelster is. 'George Stinney' is een vernietigend verhaal over racisme, maffiamentaliteit en politieke corruptie. Stacy vertelt het tragische verhaal van de veertienjarige George Stinney, een Afro Amerikaanse jongen die vals beschuldigd werd voor moord. Hij werd geëxecuteerd in het Jim Crow zuiden van de jaren 1940. 'George Stinney' is een nummer dat best op een Bob Dylan album uit de jaren zestig of zeventig had kunnen staan. De mooiste ballade op het album is ongetwijfeld, het tedere en melodieuze 'Oxen Cart'. 'Sunday Morning' is een aanstekelijk en blij country/rock nummer met een knappe drumbeat van Rick Bowen en gevoelvol slidewerk van Jeff Menteer. 
 
 
 
 
 
 
De Derek Truck's cover 'Midnight In Harlem' is één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Stacy draagt de melodie met haar warme orgelklanken en het prachtige en gevoelvolle slidewerk van Jeff Menteer zal zeker heel wat muziekliefhebbers weten te raken. Als we 'We Are Going To Make It Trough' mogen geloven, gaan Stacy en haar jongens het zeker redden. Het is een optimistische song met levendig pianowerk van Stacy, energiek en opwindend slagwerk van Rick, een mooie lopende baslijn van Tom en funky gitaar riffs van Jeff. We krijgen een lekker grommende Stacy Jones in de opwindende Aretha Franklin cover 'Think'. Het opruiende mondharmonicawerk van Stacy en de machtige sax solo van Gene Laukkonen geven deze versie nog een extra troef. Het album wordt afgesloten door het akoestische 'With Music On My Side'. Het is een nummer dat Stacy schreef en ze brengt het solo. Als een hedendaagse troubadour neemt ze de zang, de akoestische gitaar en de mondharmonica voor haar rekening. The Stacy Jones Band viert hun twintigste verjaardag met stijl. Met hun nieuwe album 'World On Fire' bewijzen ze dat ze nog steeds niet uitgeblust zijn, integendeel Stacy en de band klinken beter dan ooit tevoren. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Jefferson Way -music by Jeff Menteer words by Stacy Jones
02. Juke : written by Little Walter
03. Love Just The Way I Am – words and music by Stacy Jones
04. World On Fire - words and music by Stacy Jones
05. Everything Is Going To Be Alright - words and music by Stacy Jones
06. Insane Asylum – written by Willie Dixon
07. George Stinney - words and music by Stacy Jones
08. Oxen Heart - words and music by Stacy Jones
09. Sunday Morning - words by Stacy Jones music by Jeff Menteer and the Stacy Jones Band
10. Midnight In Harlem – written by Derrick Trucks and Mike Mattison
11. Shine – Music by Jeff Menteer and words by Rick J Bowen
12. We Are Going To Make It Through – Music by Jeff Menteer, words by Tom Jones
13. Think – written by Aretha Franklin and Ted White
14. With Music On My Side - words and music by Stacy Jones
 
 
Stacy Jones = zang, mondharmonica, orgel, piano en akoestische gitaar
Jeff Menteer = elektrische gitaar en backing vocals
Tom Jones = bas, Vocals Track 6.
Rick J Bowen = drums, percussie, backing vocals
Mike Gunther = trompet
Gene Laukkonen = saxofoon