STACEY JONES - WHISKEY, WINE & WATER

Album Review

Album: 
STACEY JONES - WHISKEY, WINE & WATER
Artist: 
Stacy Jones
Record Label: 
Eigen beheer
Date: 
19/06/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Stacey Jones - Whiskey, Wine & Water
 
 
 

The Stacy Jones Band ontstond in 2003 en won in 2009 de Award als beste band op de WA Blues Society en frontvrouw Stacey werd in 2014 door de Washington Blues Society gekozen als beste zangeres. Deze onderscheidingen verdiende de band door hun vele aanstekelige optredens, zo speelden ze in 2009 maar liefst 115 optredens in clubs en festivals. Door dat succes besloot de band ook om een limited live cd uit te brengen, met als titel 'Live At The Triple Door'. In januari 2010 volgde dan het eerste studio album ‘Long Time Comin'', dat overal goed onthaald werd en op heel wat air play mocht rekenen op verschillende radio zenders. In november 2011 verscheen 'No Need To Spell It Out' en halfweg 2012 het live album 'Live And Untapped'. In de streek rond Seattle, USA mag de Stacey Jones Band rekenen op heel wat naam bekendheid. Het recentste album 'Whiskey, Wine & Water' verscheen halfweg 2015 en de bedoeling van de band is om met dit album de rest van de USA te veroveren, maar ook om door te breken in Europa. Stacey en haar band zijn te gast in Nederland en Duitsland tussen veertien en eenentwintig februari 2016. Het recentste album 'Whiskey, Wine & Water viel dan ook op het goede moment in onze handen, zodat we toch wat dieper kunnen ingaan op de muziek van Stacey Jones en haar band en zodoende wat informatie kunnen geven aan de mensen die naar het optreden van deze Amerikaanse band willen gaan op 14 februari in 't Vermaeck te Rijen (NL) of in de Bluesclub XXL te Wageningen (NL) op eenentwintig februari.

 

'Whiskey, Wine & Water' bevat twaalf nummers die door Stacey geschreven zijn. Het album werd opgenomen en gemixt in de Litho Studio in Seattle en Stacy is samen met Floyd Reitsma de producer. De basis van het album is country, folk, blues en Americana muziek. Frontvrouw Stacey is een multi muzikante, want buiten de zang neemt ze ook de ukelele, akoestische gitaar, de mondharmonica, de piano en het orgel voor haar rekening. Drummer en percussionist Rick Bowen en bassist Tom Jones vormen het ganse album de ritme sectie. Voor de lead gitaar wordt wel regelmatig gewisseld. Kevin Sutton, Mark Riley en Sean Denton nemen elk een paar nummers voor hun rekening. Jon Parry is de man die we horen op de fiddle. De opener 'Can't Do Nothing Right' is een uptempo country, blues en folk mix. Dit nummer werd door de International Music And Entertainment Association verkozen tot beste blues song van 2015. Stacey geeft hier vol gas en de slide licks die we horen komen ook van haar hand. 'You And Me, Tonight' is een heel blij hillbilly nummer met een sterke Stacy op de akoestische gitaar en een uitstekende Jon Parry op de fiddle. Onder hun beiden kleuren ze dit liefdeslied. De stem van Stacey is gemaakt voor dit soort blije country songs. Nog voor de geboorte van Stacey schreef vader Jones samen met Terry Wilhelmson de muziek van 'Dreams'. Stacy speelde het in de jaren dat ze opgroeide thuis of aan het kampvuur. De tekst bleek iets moeilijker, die scheen er niet te komen tot de zangeres, enkele jaren geleden op een morgen wakker werd en de woorden in haar hoofd zaten. 'Dreams' doet wat denken aan de mysterieuze en feeërieke songs van Stevie Nicks.

 

In de titelsong 'Whiskey, Wine & Water' krijgen we voor het eerst wat blaas en zuigwerk van de frontvrouw. 'Momma', de ode aan haar moeder klinkt iets rauwer en gaat meer naar de rock toe. De gitaar en het orgel klinken hier iets rauwer. In de boogie woogie 'Keep On Keepin' On' neemt de frontvrouw met succes nog eens de bluesharp in de mond. The Stacey Jones Band heeft van 'Whiskey, Wine & Water' een heel verscheiden album gemaakt. Onverwacht is de bluegrass wals 'Lost Lovers Waltz' dat met heel veel gevoel gezongen wordt en waar de hoofdrol is weggelegd voor de fiddle van Jon Parry. Ook in 'San Antonio' helpt Jon het nummer  kleuren met zijn snaar instrument. Er straalt van dit Texas folk nummer veel vreugde uit. De afsluitende ballade 'Waiting' is één van de beste songs op 'Whiskey, Wine & Water'. Zo nemen we afscheid van het album met de erg mooie stem van Stacey en heerlijke gitaar klanken die ons laten weg dromen. Stacey Jones kiest met haar nieuwe album 'Whiskey, Wine & Water' voor een iets andere richting. Haar vorige live cd 'Live An Untapped' stond bol van blues muziek, de bluesharp kwam meer aan bod en klonk iets rauwer dan dit nieuwe studio album. 'Whiskey, Wine & Water' gaat zoals al eerder gezegd eerder de Americana, country en folk fans blij maken.

 
Walter Vanheuckelom