SPOIL ENGINE - STORMSLEEPER

Album Review

Album: 
SPOIL ENGINE - STORMSLEEPER
Artist: 
Spoil Engine
Record Label: 
Independent Release
Style: 
Metal
Date: 
08/06/2016
Reviewed by: 
Tom Coppers

Spoil Engine – Stormsleeper

 

http://www.spoilengine.com/

https://www.facebook.com/spoilengine/

https://www.youtube.com/watch?v=Y-m9sztaWo0

 

 

In 2014 kondigde toenmalige zanger Niek Tournois na 10 jaar dienst aan dat hij de Belgisch/Nederlandse band Spoil Engine ging verlaten. De band had in die 10 jaar heel wat mooie momenten mee gemaakt. Zo werden ze in 2009 getekend door Roadrunner Records en brengen ze daar ‘Antimatter’ uit. De single ‘Breathe’ stond daarna een aantal weken in De Afrekening van Studio Brussel. In 2012 doen ze dat nog eens lichtjes over met de single ‘A World On The Outside” uit hun derde album ‘The Art Of Imperfection’.  Ook stonden ze verschillende malen op Graspop, Suikerrock, Pukkelpop, Masters Of Rock en op vele andere festivals en zowat alle bekende rockpodia in België. Het was me toen al een raadsel waarom deze band niet over onze landsgrenzen is doorgebroken.

Misschien gaat dat nu wel gebeuren met de vervangster van Niek. Want met de uit Maastricht afkomstige Iris Goessens is Spoil Engine ineens een Female Fronted Metalband geworden. En wel eentje met zeer veel potentieel. Met ‘Stormsleeper’ laten ze een eerste EP los op de wereld.

Vanaf de eerste tonen van ‘Disconnect’ word ik zes nummer lang bij de strot gegrepen. Muzikaal is Spoil Engine zoals vanouds supergroovy. Alleen worden de 90’s metalinvloeden nu links en rechts geïnjecteerd door moderne metalcore. En dat werkt voor mij perfect. Maar wat van  de nieuwe Spoil Engine een (internationale) topper maakt is de gruntende frontvrouw Iris Goessens. Wat een strot! De vergelijking met Arch Enemy zal snel gemaakt worden. Dat lijkt me ook geen probleem, al vind ik Iris sterker dan huidige Arch Enemy frontvrouw Alissa White-Gluz en leunt ze veel meer aan bij Angela Gossow.

De EP opent ultravet met ‘Disconnect’, de Fuck You’s vliegen  je meteen al om de oren. Muzikaal is dit een bommetje en dan die stem… Ik ben fan! Ook in de meer cleane zanglijnen (vb. in ‘Stormsleeper’) staat ze meer dan haar mannetje, al hoor ik haar liever stevig uithalen. De volgende vijf nummer afzonderlijk bespreken ga ik niet doen, gewoon omdat het nog vijf ijzersterke metal(core)nummers zijn die je gewoon zelf moet ontdekken. Support deze band en koop de EP en/of ga ze live bekijken op onder meer Skullfest (10/06/16), Graspop Metal Meeting (16/06/16) of Metal Female Voices Fest (22/10/16).

Spoil Engine nieuwe stijl heeft met ‘Stormsleeper’ zijn plaats in de Belgische metaltop met veel bravoure weer ingenomen. De rest van de wereld gaat snel volgen zeker nu ze getekend hebben bij Arising Empire/Nuclear Blast.

 

90/100

 

 

  1. Disconnect
  2. Stormsleeper
  3. Weightless
  4. Hollow Crown
  5. The Verdict
  6. Singing Sirens