SPENCER MACKENZIE – INFECTED WITH THE BLUES

Album Review

Album: 
SPENCER MACKENZIE – INFECTED WITH THE BLUES
Artist: 
Spencer MacKenzie
Record Label: 
eigen beheer
Style: 
blues
Date: 
13/05/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SPENCER MACKENZIE – INFECTED WITH THE BLUES
 
 
 
Spencer MacKenzie is een jonge blues sensatie uit Canada. Deze zanger/gitarist is nog maar zestien jaar, maar iedereen in Canada voorspelt deze jongen een gouden toekomst. In 2013 won Spencer de Niagara Music Rising Award en dit jaar werd hij geselecteerd om op te treden op de 2016 Youth Showcase op het International Blues Challenge in Memphis. Tevens ontving hij een studiebeurs van de Blues Foundation zodat hij deze zomer naar het Fernando Jones Blues Camp kan in Chicago. Hij brengt met ‘Infected With The Blues’ zijn debuut album uit. Er staan acht nummers op waarvan Spencer er zelf drie schreef, de andere vijf zijn covers. Het album werd opgenomen in de Phase One Recording Studio in Toronto en Dean Malton is de producer en stond tevens in voor het mixen en masteren van het album.
 
De jonge kerel opent knap met de titelsong ‘Infected With The Blues’. Dit eigen geschreven nummer heeft een mooi ritme en de jongeman laat horen dat hij zijn gitaar goed weet te bespelen. Ook zijn stem klinkt vrij sterk voor die leeftijd. Toetsenist David ‘Groove Doctor’ McMorrow zorgt op de toetsen met wat fleurige riffjes voor het frisse geluid. Het tempo gaat flink omhoog in ‘Mess Around’, dat we kennen van Ray Charles. Het nummer wordt ondersteund door veel blazers, maar het zijn toetsenist David McMorrow, saxofonist Bil Holinaty en gitarist Spencer die het nummer van pittige korte solo’s voorzien. Dat de jonge kerel talent heeft voor schrijven van knappe blues songs hoorden we al in de opener, maar ‘Devil Under Her Skin’ is echt wel een pareltje. Het enige minpuntje is hier misschien dat Spencer nog niet de rauwe doorleefde stem heeft, die deze blues song nodig heeft, maar voor de rest is ‘Devil Under Her Skin’ een prima nummer. Alles aan deze song is af en dan denk ik ook aan de fantastische backing vocals van Sharon Riley, Rochelle Harrison, Camille Harrison en Dean Malton, maar ook de bluesharp van Max Hiller kan me erg bekoren. De laatste release van Memphis Minnie kwam er in 1953 met ‘Kissing In The Dark’, nu meer dan zestig jaar later raapt de jonge Spencer MacKenzie dit nummer terug op en maakt er een moderne versie van. Zowel de zang, de gitaarsolo als het hele nummer blijft wat te clean voor mij.
 
Het derde en laatste eigen nummer is de blues ballade ‘Goodbye Lucille’, dat Spencer opdraagt aan zijn grote blues idool BB King. De Hammond klanken dragen deze erg mooie ballade die met heel veel gevoel door de jonge snaak gezongen wordt. David McMorrow is weer heel erg uitdrukkelijk aanwezig op het keyboard en Spencer laat nogmaals flarden van zijn sterk gitaarwerk horen. Heerlijk pianowerk en veel blazers krijgen we in het swingende ‘Jumpin’ From Six To Six’. Spencer moet een grote fan zijn van Ray Charles want na ‘Mess Around’ krijgen we ook nog de soulvolle ballade ‘Sinner’s Prayer’, dat door Lowell Fulson geschreven werd. Dit soort muziek past veel beter bij de mogelijkheden van Spencer dan ‘Kissing In The Dark’ en ‘het voorgaande ‘Jumpin’ From Six To Six’. Hier kan Spencer MacKenzie veel beter zijn ziel inleggen en dat hoor je dadelijk in het resultaat. De afsluiter is ‘All Along The Wathtower’ van Bob Dylan, maar wel in de Jimi Hendrix versie. Dit is misschien niet de beste versie van dit nummer, maar dat mag je ook niet verwachten van iemand van zestien jaar. Zoveel grote artiesten hebben dit nummer gecoverd en dan vind ik dat Spencer MacKenzie er het helemaal niet slecht vanaf brengt.
 
‘Infected With The Blues’ is een heel aangenaam album, waarin zeker de eigen geschreven songs bij de blikvangers behoren. Spencer MacKenzie is een naam om in het oog te houden. Zijn concert agenda staat ook goed gevuld, dus zal hij op korte tijd nog heel veel ervaring opdoen. Ik kijk nu al uit naar de opvolger van deze ‘Infected With The Blues’.
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Infected With The Blues Track List
 
1. Infected with the Blues 3:44      
2. Mess Around 2:51
3. Devil Under Her Skin 3:40           
4. Kissing in the Dark 3:39
5. Goodbye Lucille 5:55                   
6. Jumpin’ from Six to Six 2:50
7. Sinner’s Prayer 4:05
8. All Along the Watchtower 3:43