THE SPACE AGE TRAVELLERS – SPACEOLOGY

Album Review

Album: 
THE SPACE AGE TRAVELLERS – SPACEOLOGY
Artist: 
The Space Age Travellers
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Instrumentale vintage pop/rock muziek.
Date: 
27/11/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE SPACE AGE TRAVELLERS – SPACEOLOGY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Space Age Travellers is een Nederlands trio. Ze spelen eigen werk, dat geschreven wordt door songschrijver/gitarist BJ Baartmans. De muziek van The Space Age Travellers is geïnspireerd door de sound van gitaarhelden die voortkomen uit de Space Age zoals Bill Frisell, Richard Thompson, Ry Cooder, Marc Ribot, Brian Setzer of Jeff Beck en hun leermeesters zoals Duane Eddy, Wes Montgomery, Charlie Christian, Django Rheinhardt, Dick Dale, The Shadows, James Burton en Jimmy Bryant. Bassist Gerco Aerts, gitarist BJ Baartmans en drummer Sjoerd van Bommel zijn zielsverwanten en ze hebben een rijk muzikaal verleden bij onder andere Wild Verband, Matthews Southern Comfort, André Manuel's Ketterse Fanfare, B-Movie Orchestra, Ms Hips. In november 2018 verscheen met '@Ventures In The Shadows', het debuutalbum van The Space Age Travellers. De vijftien songs op het album hadden een breed klankpalet. Het album werd erg goed ontvangen in de Nederlandse muziekmedia en kreeg zelfs geweldige recensies in bladen als het Amerikaanse Vintage Guitar Magazine, Roots Music Report (USA) en Pipeline (UK). De band deed een twintigtal optredens en ontwikkelde daarmee een aanstekelijke podium presentatie, waarin de helder uitgelijnde songs een fijne ruimte voor improviseren, humor en verbeelding boden. In november 2020 verscheen de opvolger 'Spaceology', met dertien originele, door BJ Baartmans geschreven nummers.'Spaceology' werd opgenomen in de Studio Wild Verband in Boxmeer door BJ Baartmans, die eveneens de producer is. Net als zijn voorganger '@Ventures In The Shadows' is 'Spaceology' volledig instrumentaal.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Run Billy Run' is een vintage nummer met veel invloeden van The Shadows en The Ventures. Drummer Sjoerd van Bommel zorgt voor een knappe drumbeat en er zit de juiste dosis galm op de gitaar van BJ Baartmans. 'Run Billy Run' is ideale filmmuziek. Ook met 'Cobra' blijft het drietal hangen in de jaren zestig. De opwindende drumbeat van drummer Sjoerd van Bommel en de uitstekende baslijn van Gerco Aerts zorgen voor de ideale basis voor gitarist BJ Baartmans. Hij creëert met erg knap vingerwerk op zijn sixstring een Oosterse sfeer. Van het Oosten naar Zuid Amerika is maar een kleine stap voor The Space Age Travellers, want met 'Diminished', kiezen ze voor een sexy Zuid Amerikaans ritme. Ook hier weet BJ Baartmans zich weer in de kijker te spelen met erg gevoelvol en prachtig snarenwerk. 'Firebird' is een tijdloos instrumentaaltje met afwisselend heldere en galmende gitaarklanken.
 
 
 
 
 
Het ritme gaat de hoogte in voor de titeltrack 'Spaceology'. Met frivool en vingervlug snarenwerk etaleert Baartmans nogmaals zijn klasse als gitarist. Bassist Gerco Aerts voorziet het nummer van een knappe pulserende baslijn en zijn korte solo geeft 'Spaceology' nog meer cachet. Het staat in fel contrast met het trage en dromerige 'Green Sofa Waltz' en '1001 Nights Suite'. In dit laatste nummer zoekt gitarist BJ Baartmans in zijn uitgebreide en uitstekende solo weer Oosterse sferen op. '1001 Nights Suite' en 'Green Sofa Waltz' zijn met meer dan vier minuten, de langste nummers op het album.  Het knappe 'Spaghetti Surf Suite' is nog een knap nummer dat thuishoort in een goede film. In 'Fretwork Orange' komt de instrumentale virtuositeit van dit drietal nogmaals volledig tot zijn recht.
 
 
 
 
 
Dat BJ Baartmans over goede en snelle vingers beschikt laat hij nogmaals horen in het swingende 'Tornado'. De smaakvolle ballade 'Slowbird' is dan weer een ideaal nummer om in deze Coronatijd weg te dromen en alle zorgen te vergeten. Het afsluitende 'Umbria', met zijn Latijns ritme, roept dan weer een zalig vakantie gevoel op. Voor de fans van vintage instrumentale muziek is 'Spaceology' van The Space Age Travellers een echte aanrader. Voor andere muziekliefhebbers kunnen dertien instrumentale songs na elkaar misschien wat van het goede te veel zijn. BJ Baartmans, Gerco Aerts en Sjoerd van Bommel doen de grote dagen van The Shadows, The Ventures, The Spotnicks, Duane Eddy en vele andere bands, die in de sixties heel populair waren met hun instrumentale muziek herleven. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Run Billy Run
02. Cobra
03. Diminished
04. Firebird
05. Spaceology
06. Green Sofa Waltz
07. 1001 Nights Suite
08. Spaghetti Surf Suite
09. Fretwork Orange
10. Boulevard
11. Tornado
12. Slowbird
13. Umbria
 
Gerco Aerts: Akoestische en elektrische bas
BJ Baartmans: Gitaar, banjo, bouzouki en Spaanse gitaar overdubs
Sjoerd van Bommel: Drums en percussie