SOUTHERN AVENUE - SOUTHERN AVENUE

Album Review

Album: 
SOUTHERN AVENUE - SOUTHERN AVENUE
Artist: 
Southern Avenue
Record Label: 
Stax Records
Style: 
Blues, Gospel, Soul, R&B
Date: 
25/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SOUTHERN AVENUE - SOUTHERN AVENUE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Southern Avenue is een straat in het meest Oostelijke deel van Memphis die tot in Soulsville, de oorspronkelijke thuisbasis van Stax Records, loopt. Southern Avenue is ook de naam van een vurig kwintet uit Memphis, die de muzikale Memphis ziel met haar blues en gospel tradities belichaamt. Het jonge vijftal voegt daarbij nog hun jeugdige geest en hun tomeloze en dynamische energie en dat maakt dat Southern Avenue momenteel de meest besproken band in Memphis is. Southern Avenue bestaat uit vijf jonge, maar ervaren muzikanten die uit diverse muzikale en persoonlijke achtergronden komen en ze proberen muziek te maken die hun brede muzikale interesses overspant. De band bestaat uit de zussen Tierinii en Tikyra Jackson, die in Memphis geboren zijn en hun muzikale loopbaan begonnen in de kerk. Tierinii is de soulvolle, charismatische zangeres van de band en Tikyra is de subtiele krachtige drumster. Verder is er de klasse gitarist Ori Naftaly, een Israëlische bluesmuzikant die naar Amerika kwam als veelgeprezen solo artiest en gitarist. De veelzijdige jazz geïnspireerde bassist Daniel McKee en toetsenist Jeremy Powell, die uit legendarische Stax Music Academy komt vervolledigen het vijftal. In 2013 kwam Ori Naftaly, die in Israël opgroeide en die een diepgewortelde passie heeft voor Amerikaanse blues en funk naar Amerika om met zijn band deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis. Door deze gebeurtenis besloot Ori om definitief in Memphis te blijven. Met zijn band tourde hij met succes doorheen gans de USA. Na een tijd voelde Ori zich beperkt in zijn band en besloot om een andere muzikale weg in te slaan. Op een dag zag hij Tierinii optreden en hij was meteen onder de indruk van haar. Bovendien klikte het ook meteen tussen dit tweetal. Op de eerste repetitie vertelde Tierinii aan Ori dat haar zuster drumster was en dat ze die graag in de band zou hebben en vanaf dat moment waren ze al met drie. Ori legde ook uit aan Tierinii dat hij in deze nieuwe band samenwerking zocht en dat de gezamenlijke visie voor hem belangrijk was. Even later begonnen Ori en Tierinii samen nummers te schrijven. Dankzij hun sterke en energieke optredens kreeg Southern Avenue al vrij vlug succes in Amerika en Europa en ze kregen nog meer aanzien en aandacht nadat ze op verscheidene prestigieuze festivals en op de International Blues Challenge in hun stad Memphis mochten optreden. Nog geen jaar na de oprichting van de band kregen ze al een platencontract bij Stax Records. Het titelloze debuutalbum dat op 24 februari verscheen was het logische gevolg. Het album bevat tien originele songs, waarvan de meeste nummers geschreven werden door het duo Ori Naftaly en Tierinii Jackson. Het album Southern Avenue werd opgenomen in twee studios, namelijk de Inside Sounds in Memphis, TN en de Zebra Ranch in Coldwater, MS.
 
 
 
 
 
Het debuut album 'Southern Avenue' opent met 'Don't Give Up', dat meteen ook de eerste single is. Het nummer dat geschreven werd door Ori Naftaly is meesterlijk opgebouwd en het is bijna vijf minuten een puur genot voor het oor. De intro van deze mix van Mississippi Delta blues en gospel begint met alleen een akoestische gitaar, ritmisch handgeklap en de rauwe volle stem van Tierinii. Naarmate het nummer vordert wordt haar stem sterker en dwingender en de rest van de band zorgt voor de backing vocals. Eenmaal Tikyra op drums, Ori op elektrische gitaar en Daniel op bas zich beginnen te mengen komt het nummer tot volle bloei. Luther Dickinson komt als gastmuzikant de kers op de taart plaatsen met weergaloos slide werk. Naar het einde toe geven Naftaly met zijn door country-rock doordrenkt gitaarspel en Jackson met haar kerkelijk geïnspireerde kreten nog een extra touch aan 'Don't Give Up'. Geweldige opener. Dat Tierinii over een fenomenale strot beschikt laat ze horen in het Southern soul nummer 'What Did I Do'. De jonge vrouw kan gevoelig zingen en dan plots explosief als een orkaan uit de hoek komen. Ori Naftaly weet met knappe korte gitaar riffs het nummer te kruiden en ook de blazers met Kevin Houston op saxofoon en Suavo Jones op trombone leveren een mooie bijdrage aan deze song. Het dromerige 'It's Gonna Be Alright' klinkt nog mooier wanneer Tierinii en Tikyra in het refrein harmonieus samen zingen. De enige cover op het album is 'Slipped, Tripped And Fell In Love' dat door George Jackson werd geschreven en door Clerence Carter in 1971 opgenomen werd. Er bestaan verschillende covers van deze song, maar de versie van Ann Peebles is de meest bekende. Southern Avenue geeft deze deze funk/soul klassieker een geslaagde nieuwe moderne sound. In het erg dansbare 'Slipped, Tripped And Fell In Love' zet de kleine energieke zangeres haar sterke vocale kwaliteiten nogmaals in de etalage. Drumster Tikyra Jackson en bassist Daniel McKee zorgen voor de knappe groove en de blazers met Art Edmaiston op saxofoon en Marc Franklin op trompet geven nog wat meer stuwkracht aan dit spetterende Stax geluid. Tijdens de dramatische romantische liefdesballade 'Love Me Right', waarin de zangeres haar man betrapt met een andere vrouw klinkt de knappe zangeres met haar verleidende en smekende stem weergaloos. Welke man zou kunnen weerstaan aan deze verleidelijke en soulvolle stem van Tierinii Jackson? Jeremy Powell is op het orgel constant en op een erg mooie wijze aanwezig, zonder dominant te zijn. De saxofoon van Art Edmaiston en de trompet van Marc Franklin kleuren ook deze ballade en geven het nummer een mooie meerwaarde, net als Ori Naftaly die in het midden van het nummer erg harmonieus uithaalt op zijn sixstring.
 
 
 
 
 
Tikyra Jackson zorgt vanachter haar drumstel voor de heerlijke slagwerk intro van het vloeiende countryrock nummer '80 Miles From Memphis'. In dit uptempo nummer zijn de gitaren de blikvangers. Eerst is er Naftaly die met fijn vingerwerk op de snaren weet te bekoren, daarna is er het antwoord van Luther Dickinson met vet slidewerk. In dit nummer dat Naftaly schreef, gaat het over de heimwee naar de thuisbasis en de geliefden wanneer de muzikanten weer ver van huis zijn. Het sexy 'Wildflower' is een combinatie van verschillende muzikale genres, toch slaagt de band er in om er één mooi geheel van te maken, dat meerdere ritme en sfeer wisselingen kent. Het is weer genieten van Tierinii haar machtige en mooie stem, die zich moeiteloos aanpast aan die vele sfeer wisselingen. Ori Naftaly haalt verschroeiend uit met snel vingerwerk op de snaren van zijn gitaar. Dat de muziek van Southern Avenue niet in één bepaald hokje te steken is, hebben we al ondervonden op dit album. Met 'No Time To Lose' gaat de band weer een andere rauwere richting uit. Het is een zinderende mix van soul en bluesrock, waar de kracht en de energie zo van afspat. De blazers doen hier weer hun intrede en helpen dadelijk de sound bepalen. Naftaly op gitaar en Jeremy Powell op toetsen gaan waanzinnig te keer op hun instrument en dat levert spetterend vuurwerk op. Dat Southern Avenue een puike ritme sectie bezit met Tikyra Jackson op drums en Daniel McKee is al het ganse album te horen en met hun tweetjes zorgen ze voor de zeer smaakvolle intro van 'Rumble', een puur rock'n roll nummer dat gekruid wordt met de juiste dosis funk en gospel. Tierinii Jackson en Ori Nafalty op gitaar tonen nogmaals hun uitmuntende klasse tijdens deze 'Rumble', een nummer dat door de zusjes Jackson, Naftaly en McKee werd geschreven. Het album 'Southern Avenue' wordt afgesloten met 'Peace Will Come', een gospel/blues nummer dat ons terugbrengt naar de kerk, waar de zussen Jackson hun muzikale beginjaren kenden. 'Peace Will Come' heeft een positieve boodschap en het heeft een heel mooie opbouw, waarbij de instrumenten stapsgewijs toegevoegd worden. De gitaar geeft deze song een Mississippi delta gevoel en het uitstekende koortje met Ava, Laurie en Bradley Jackson vullen de magische, soulvolle stem van Tierinii erg knap aan. Het debuut album 'Southern Avenue' is een uitstekend en gevarieerd album geworden. Deze band rond Ori Nafalty en Tierinii Jackson heeft een mooie toekomst en dit album zal hen daarbij zeker helpen. Verleden jaar was deze band uit Memphis al te bewonderen op Het Gevarenwinkel Festival in Herselt. Het was toen nog een viertal, maar daar hoorde en zag je al dat deze band met hun eigen geluid een topper in wording is. Op 6 mei komt deze keigoede band uit Memphis naar het Moulin Blues Festival in Ospel. (8,5/10)
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Songs:
Don’t Give Up
What Did I do
It’s Gonna Be Alright
Slipped Tripped And Fell In Love
Love Me Right
80 Miles From Memphis
Wildflowers
No Time To Loose
Rumble
Peace Will Come
 
 
Personnel:
Tierinii Jackson: lead vocals
Tikyra Jackson: drums vocals
Ori Naftaly: guitar
Daniel McKee: bass
Jeremy Powell: keyboards
 
Luther Dickinson: slide guitar (1 en 6)
Marc Franklin: trumpet (4,5,8 en 9)
Art Edmaiston: sax (4,5,8 en 9)
Kevin Houston: sax (2)
Suavo Jones: trombone (2)
Ava Jackson, Bradley Jackson, Laurie Jackson: backing vocals (10)